Hammarby - IFK Norrköping
3 - 2

Svängigt när Bajen avancerade

En semifinal stod på spel när Hammarby tog emot Norrköping. En match som svängde ordentligt när supportrarna slängdes mellan himmel och helvete.

Efter att damerna gjort sitt och vunnit mot Umeå så var det nu upp till herrarna att fullborda söndagens cupspel och ge oss 2 av 2 lag i en semifinal. Trots biljettsläpp som dragit ut på tiden och klagomål om dyra biljettpriser, var stora delar av läktaren målade i grönvitt. Bortafansen bjöd dessutom upp till dans i form av ett par hundra tillresta.

Lahdo fick chansen från start i Ludwigsons sjukfrånvaro. Utöver det var elvan den samma som vi blivit vana vid. Stora glädjeämnet att nyförvärvet Loret Sadiku börjar närma sig startelvan och fick plats på bänken. Norrköping bjöd inte på några överraskningar gällande startelvan. Nyman på topp och Jansson i mål. Roligast skulle bli att se hur, av Hammarby ratade de Britos tacklade dagens match med sin forna arbetsgivare.

Inledningen svängde som väntat fram och tillbaka och det märktes tydligt att det var två av Sveriges 8 bästa lag som spelade. Nivåskillnaden från gruppspelet var tydligt märkbar. Extra märkbart blev det i den 17:e matchminuten, när ett inlägg från Jonathan Levi möttes av Totte Nymans högerfot som behärskat kunde lägga in bollen. Peking fortsatte att pressa högt och Hammarby hade märkbart svårt att ta sig ur den höga pressen. I den 20:e matchminuten höll sig nämnde Nyman vaken. Ett chansartat inlägg nådde spelaren som la in sitt andra för dagen.

Ett sedvanligt passivt Hammarby, vars förstapress inte alls fungerade, tilläts spela runt bollen i ytor som gästerna var bekväma med. Efter att Magyar varnats i den 26:e efter en tuff duell så blev det grinigt på läktaren. Domare Kristoffer Karlsson gjorde tydligt att han inte tänkte falla för Hemma Publikens press när han valde att fria en situation i motsatt riktning några minuter senare. Williot Swedberg kom loss från vänster och blev neddragen av motståndare, till synes väldigt tydligt. Samtidigt slog Karlsson ut med armarna. Detta såg ut att bli en tuff eftermiddag för Bajen.

Ett frustrerat Hammarby jobbade sig in i matchen och med det kom också reduceringen. I den psykologiskt viktiga 41:a minuten nådde Selmanis inspel längs marken, en inrusande Besaras fot som stötte in 2-1. Ett lika viktigt mål för Hammarby som tungt för Norrköping.

Man han knappt ta en kisspaus innan bollen susade i ribbans överkant på Janssons målbur. Hammarby tänkte inte ge sig utan strid. Pådrivna med publiken i ryggen stormade halva laget in i straffområdet när bollen kom från Besara, vidare till Bojanic som sköt in bollen via en försvarande Ekpolo. 2-2 ett faktum och vad än Martí Cifuentes sagt i halvlek så var det tydligt att det gett effekt. 5 minuter senare hade matchen tagit en helomvändning och svängt 180 grader. Straff blåst efter 55 minuter och Selmani var säkerheten själv när han retsamt la in bollen vid vänstra stolpen. 3-2 och symboliskt nog bytte Norling ut de Britos.

Paulsen och Kurtulus byttes in för att försvara ledningen. Magyar manade till lugn. Loret Sadiku debuterade och Besara lekte fotboll. Som ett brev på posten fick Selmani kramp och Norrköpings offensiva press kom av sig.

Hammarby spelade smart och metodiskt under andra halvlek. Precis som vi börjat lära känna denna upplaga av Bajen. Magyar och Fenger hade skakat av sig första halvlek som att den inte hänt och lät inte Norrköping komma till några farliga målchanser. Ett skott från Nyman som slickade utsidan av nätet var allt som tilläts i andra halvlek. Hammarby sköt ifrån och rensade fram till att matchen blåstes av. Vinsten och vändningen ska tillskrivas laget som helhet. Vi visar att första 20 inte var bra, men också något som inte kommer definiera matcher. Det finns en mental styrka i detta lag som idag får förkroppsligas av Nahir Besara med ett mål och en assist. Utöver en insats som visar på att 31 åringen är i Hammarby för att lägga i en ny växel.