Lagbanner
Tankar efter vinsten: Tre poäng men knappast något mer

Tankar efter vinsten: Tre poäng men knappast något mer

Bajen reste sig efter den förnedrande derbyförlusten med att vinna med 1-0 mot ett Varberg som var obesegrade sedan den 10 juli och kom till huvudstaden med fyra raka segrar under bältet. Alla borde vara nöjda? Njae kanske inte va…

Sämsta halvleken på hemmaplan i modern tid?
Hammarby gjorde förmodligen sin sämsta första halvlek i modern tid och lyckades totalt få iväg 8 skott på hela matchen varav två blockerades, fem gick utanför och ett gick på mål. hemmalaget. Bajen såg helt paralyserade ut och hade varken engagemang eller kvalitet i spelet framförallt i den första halvleken. Varberg dikterade spelet, vann frisparkar och flyttade upp sina fyrtorn men de hade åtminstone en spelidé till skillnad mot hemmalaget vilket är det som oroar mig mest. Jag ser inte någon plan i hur Hammarby ska spela fotboll under Milos Milojevics ledning. Det som Milos ska ha beröm för är att han är orädd för att förändra och han har bevisat att han är en bra matchcoach. Däremot känns det oftast som att vi är beroende av individuella prestationer och för ofta väljer våra spelare det längre alternativet med en långboll i tomma intet. Segermålet igår kom även till efter att en offsidestående Astrit Selmani fann Akinkunmi Amoo som nickade in 1-0. Rättvisa efter ett antal felaktiga domslut mot oss de senaste åren? Nej snarare en tydlig signal vilken tveksam kvalitet svenska domare besitter. 



Aljosa Matko
Hammarby ställde upp i sin sedvanliga 3-5-2 trots att Mohanad Jeahze saknades pga avstängning. Istället var det Vladimir Rodic som fick hoppa över till att spela vänsterwingback och anfallaren Aljosa Matko fick ta över högerwingen. En position som Matko inte såg helt bekväm ut och byttes även ut i halvtid. Matko har testats som ytter, striker och nu wingback och vi får hoppas att det finns en tydligare plan för honom framöver. Matko blixtrade till på bortaplan mot Elfsborg när han gjorde ett vackert mål men det känns just nu som att han inte är en startspelare oavsett position.



Akinkunmi Amoo
En annan som har tagit skada av Milos skifte av spelsystem är Akinkunmi Amoo som tidigare har trivts bra som en ytter i ett tremannaanfall. I derbyt mot DIF var han inte ens uttagen utan Milos valde att sätta honom på läktaren vilket känns smått otroligt med tanke på vilka andra offensiva alternativ Bajen förfogade över i och med att Astrit Selmani var avstängd. Amoo är speciell och är långtifrån komplett men besitter en högsta nivå som ligger utanför Allsvenskans gränser och borde alltid vara involverad på något sätt. Visst han var inte hundraprocentig igår men likväl var det endast via honom som det hände saker(innan Williot kom in) och det finns ingenting som motiverar att lämna honom utanför en matchtrupp igen.



Våra kaptener
Enligt uppgift reagerade Milos Milojevic på förlusten mot DIF med att frånta Jeppe Andersen kaptensbindeln och ska därför ha utsett Darijan Bojanic som ny kapten. Jeppe var dessutom petad tillsammans med Björn Paulsen med motiveringen att han kräver mer av dem vilket man kan förstå. Dessutom saknades Abbe Khalili pga skadekänning och Abbe har även han varit kapten under året men nu ska alltså Milos ledsnat och valt Bojanic som ny kapten. För en utomstående skulle Astrit Selmani och David Ousted vara andra alternativ men framförallt känns det som att Hammarby behöver tydliga ledare som kliver fram när det blåser och det gjorde ingen av våra kaptener i derbyt.




Williot Swedberg
Ja herregud vilken talang som denna kille besitter. Det blev nästan genant att skåda kvalitetshöjningen som blev när Williot kom in. Han har ett driv med boll som gör sina medspelare och motspelare till statyer och med tanke på formen på våra centrala mittfältare känns det självklart att han ska spela. Det är bara hoppas att vi får uppleva honom på Söderstadion ett tag till.



Truppbygget
Hammarby har i dagsläget elva utländska spelare i truppen och där endast nio får ingå i en matchtrupp. Vi har tidigare sett David Ousted petas till förmån för Davor Blazevic, vi har sett Paulinho och David Accam gå samma öde och mot DIF var det supertalangen Amoos tur. Att vi tvingas ställa över såna kvalitetsspelare som Ousted och Amoo är ett enormt underbetyg till den sportsliga ledningen och jag hoppas verkligen att detta är något som kommer prioriteras och diskuteras efter säsongen. Dessutom har Milos öppnat för att han vill ta in spelare från Balkan och då återstår frågan vilka spelare som kommer tvingas röra på sig? Det som är glädjande är att Hammarby också verkar ha riktat in sig på ett antal hemmafostrade spelare som potentiella nyförvärv. Edvin Kurtulus(född 2000) blev klar under sommaren och Bajen ska dessutom jaga Kevin Jensen(född 2001), Dennis Collander(född 2002) och Carl Gustafsson(född 2000). Det lär bli ett intensivt transferfönster och en rejäl genomgång av truppen men först är det elva omgångar kvar och låt oss hoppas att det klarnar vilka som förtjänar att spela i Hammarby 2022. 



 

Robert Bäckström2021-09-21 14:03:21
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!