Lagbanner
Tifo - Ett unikt boksläpp

Tifo - Ett unikt boksläpp

Den 19e april kommer ett unikt och initierat boksläpp kring Hammarbys tifoverksamhet. Vi har pratat med författaren Per Cornell.

Per Cornell, du och två fotografer Fridén och Beckford, har fått förtroendet att följa med Hammarby tifo under ett helt år. Där har ni på nära håll följt med inför, under och efter alla de fantastiska tifokreationer som skapats och genomförts. Nu har allt detta blivit en bok som snart finns ute. Kan du berätta lite kort om bokens innehåll?
– Den består av två delar. I den första får vi följa Tifogruppens arbete en hel säsong genom mina ögon och fotografernas kameror. Vi är med på möten, tifofix och framför läktarna under själva genomförandet av koreografierna. Vi hjälper till, iakttar och försöker förstå saker. I den andra borrar vi djupare i design, historia, hur några legendariska tifon skapades och varför ultras håller på med tifo. Vi har fått tillgång till ett unikt arkivmaterial genom Tifogruppen. Tidigare opublicerade äldre bilder och designskisser till exempel.

Vad har fascinerat dig mest under det här arbetet?
– Det är ofta intressant med människor som går längre än andra för att förverkliga sina visioner. Att det krävs ett hårt arbete förstår nog alla, men det är ju rätt ointressant om resultatet inte blir bra. Just beslutsamheten, visionen och hur de iscensätter den på arenan, tycker jag är spännande. Men också hur de är organiserade, de olika grupperingarnas roll och hur livet som ultrassupporter är.

Vad har varit svårast?
– Att fota i klacken. Det har blivit lite hett om öronen för egen del några gånger, haha. Annars att få till alla delarna till en bra helhet – texter, bilder och layout. Det har varit fint att få jobba med stjärnor som AD:n Johan von Friedrichs och fotograferna Hasse Fridén och Marcus Beckford. Utan dem ingen bok.

Det ryktas om en släppfest för boken den 19/4. Berätta mer!
– Det är första chansen att knipa sitt ex av boken. Kom förbi Gröne Jägaren efter jobbet och fira Sveriges första tifobok med oss. Vi håller på mellan kl 16 och 20. Vi som har gjort boken samt personer i Tifogruppen är på plats. Kanske blir någon hemlig gäst och en kort intervju om boken också.

Om man inte har möjlighet att gå på releasen, hur gör man då om man vill ha boken.
– Då köper man din enklast via Supportrarnas matchprograms webbshop. Böckerna där kommer att skickas med post ett par dagar efter releasekvällen. Det kommer inte att gå att beställa boken i shoppen och sen hämta den på Gröna Jägaren, det kan vara bra att veta. Böckerna man köper i vår shop postas hem.  Länk till inköp hittar du här. 

Finns det något mer du vill berätta om boken innan vi säger hej då?
– Att köpa boken är också att stötta SMP att kunna göra liknande projekt i framtiden OCH att stötta Hammarby Tifo. Om boken går plus kommer överskottet att delas.

Undertecknad har fått se det som har skickats till tryck och jag kan säga att det är bland det finaste jag sett. Ett otroligt hantverk där Pers texter tillsammans med bilder och sättet det presenteras verkligen lyfter. Matchprogrammets Johan von Friedrichs som har gjort layouten har verkligen fått till en snygg produktion med både bild och text i fokus. Den här boken är verkligen unik och texterna var synnerligen intressanta att läsa. Jag lärde mig mycket nytt. Stort lycka till med släppet Per!  


Bokförfattaren Per Cornell

Pernilla Olsson2023-04-04 08:37:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!