Lagbanner
Truppgenomgång i Mellandagarna Del 1

Truppgenomgång i Mellandagarna Del 1

Året går mot sitt slut men man börjar så sakta kunna se konturerna av Hammarby 2023. Just nu en brokig skara. Flera bärande spelare har lämnat och hittills är Sabo, 18 från Niger och klar i somras, det enda nyförvärvet. Med alla HTFF-spelare har Hammarby redan en bred trupp och fler lär tillkomma. I sommar är det dessutom dags för Europamatcher vilket kräver en bred trupp. Så hur är status på truppen? 


Målvakter
Den mest okomplicerade lagdelen. Dovin hade sitt första år som ordinarie och gick från ett frågetecken till utropstecken, trots en del skador. Han kommer vara etta i Hammarby tills den dagen han säljs, vilket kan gå snabbare än man kan tro. Det är inte omöjligt att klubbar kommer med på Dovin redan i januarifönstret. 

Davor är den perfekta back up:en. Han har haft sina psykbryt men gjorde flera bra matcher när Dovin var skadad. Han har just signerat ett nytt kontrakt och kommer vara i Bajen många år. Kommer få sina matcher även i år. På tillväxt finns två meter Sebastian Selin i HTFF. 

Backlinjen
Backlinjen är en ojämn historia. Just nu är endast Fenger, Pinas, Adjei (talangfull men oprövad), Fjoluson (gammal och skadad), Kurtulus (kan säljas när som helst) kontrakterade som backar.  I och med att Sandbergs inte skrivit nytt kontrakt och Jeahze lämnat står Hammarby i skrivande stund utan naturliga ytterbackar i A-truppen. 

Sandbergs sägs fått ett kontraktsförslag men med sämre lön än tidigare och en roll som truppspelare snarare än startspelare. Han verkar inte vara avskriven men ju mer tid som går desto mindre sannolik verkar en fortsättningen. Sandberg håller säkert någon säsong till som förstaval men man är alltid nervös för att han ska skada sig igen. Kanske är det dags att gå vidare? Även utan högerbackar finns alternativ i klubben. Kurtulus gjorde många matcher till höger redan förra året och det pratas om att Collander numer konkurrerar på högerbacken när han väl är frisk. Dessutom finns Joel Nilsson som alternativ. En mittback, en innermittfältare och en högerytter med olika profiler som högerbacksalternativ. 

Nilson är en så länge förstaval till höger i anfallet och lär inte flyttas ner annat än vid skador. Lite synd tycker jag, som tror han hade gjort det bra som offensiv högerback. I Mjällby fick han ta hand om hela högerkorridoren och gjorde det med bravur. Så länge Hammarby har majoriteten av bollinneinnehavet kommer han ändå få koncentrera sig främst på det offensiva spelet. Vill Hammarby spela med vänsterfotad högerytter som går in i banan hade Nilsson varit ett naturligt alternativ som högerback. 

Fördelen med Kurtulus som högerback är att man får ytterligare en väldigt bra fot i uppbyggnadspelet. När Hammarby spelade med Kurtulus till höger, Fenger-Pinas i mitten och Jeahze till vänster kunde alla fyra stå för bra uppspel. Kurtulus är också bäst defensivt av högerbacksalternativen. Han har däremot sämre fart och kommer sällan till inlägg. Dessutom är han nog högaktuell för en flytt framöver. 

Klubben vill annars gärna spela in Collander som nästa högerback. Han har allt för att lyckas som högerback. Utom erfarenhet av positionen. Hammarbys uppbyggnadsspel var svårläst mycket tack vara att Jeahze kunde ta sig in till innermittfältsposition och ge nya alternativ när bollen var på motsatt kant. I den bästa av världar kan Collander ge något sådant till andra kanten. Centralt mittfält är en yta han är bekant med. Om Collander kan bli kvitt sina skador tror jag han är vår nästa högerback. 

Mittbackuppsättningen är försvarets starkaste del. Fenger gjorde kanske sin bästa säsong i Hammarbykarriären, Kurtulus spelade in sig i landslaget och med Pinas fick man till slut en vänsterfot i backlinjen. Bakom dem finns Adjei som man håller högt internt. Kanske kan även Fjoluson friskna till och göra ett sista år. Mittbackssidan är kanske den bästa Hammarby haft på många år. Både Pinas och Kurtulus lär göra sin matcher på varsin ytterback. Även fast Kurtulus för eller senare lämnar ser lagdelen stark ut. 

På vänsterbacken har Jeahze lämnat och Hammarby står utan en naturlig vänsterback. Pinas kan agera backup men här ska det värvas. Det har ryktats om brassar, Rami Kaib och Noah Persson men hittlis har det inte rapporterats om mer än intresse. Troligtvis lär detta kommer något utländskt namn.  Säg vad man vill om Jeahze som person men när han var som bäst kunde ingen göra hans jobb bättre. Rörlig och bollskicklig både längs kanten och mer centralt i banan. Ibland kunde ha plötsligt ligga som nummer 10. Att ha en så flexibel vänsterback är unikt i allsvenskan men det var först under Marti som Jeahze utvecklades i den riktningen. Under Milos var Jeahze, förvisso en jävligt duktig, klassisk offensiv vänsterback som ägde ytterkorridoren straffområde till straffområde men aldrig skulle få för sig att röra sig som en 10a. Förhoppnings kan Marti utveckla även den nya vänsterbacken. Mer rättvist mot Jeahzes ersättare är att jämföra honom med hur bra Jeahze var inför 2022 än efter säsongen. 

På Marbellalägret i november fanns Noah Åstrand John, vänsterback, och Ludvig Svanberg, mittback, med. Förutom dem finns U-landslagspelarna Markus Karlsson och Casper Eklund i HTFF. Svanberg har varit i division 1 länge men konkurrensen i A-laget är hård på mittbackssidan, kanske dags för utlåning till en högre nivå. Trots konkurrensen kan det uppstå luckor när det ska möbleras om och Kurtulus/Pinas ska täcka upp på kanterna. Det kan mycket väl öppna för speltid i A-laget för någon av HTFF-killarna. Om vi värvar en vänsterback och räknar Collander som högerback har vi endast sju försvarare i truppen och då fem mittbackar. Spelarmaterialet är bra men det är ett pussel att lösa för Marti.

Jack Holm2022-12-27 15:35:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!