Lagbanner
Truppgenomgång i Mellandagarna Del 2

Truppgenomgång i Mellandagarna Del 2

Året går mot sitt slut men man börjar så sakta kunna se konturerna av Hammarby 2023. Just nu en brokig skara. Flera bärande spelare har lämnat och hittills är Sabo, 18 från Niger och klar i somras, det enda nyförvärvet. Med alla HTFF-spelare har Hammarby redan en bred trupp och fler lär tillkomma. I sommar är det dessutom dags för Europamatcher vilket kräver en bred trupp. Så hur är status på truppen?


Mittfält 

Många är oroliga över att Bojanic lämnar men det ger också utrymme för förändring. Mittfältet förra säsongen hade en tydlig svaghet, tempo. Även om Besara och Bojanic kunde vägga eller vinkla sig förbi vilka motståndare som helst saknade båda rycket för att vinna meter och ta sig till målchans. Motståndarna var överspelade men hann ikapp. En yngre rappare, men ändå spelskicklig mittfältare, behöver inte vara negativt för spelet som helhet.Passningsspelet måste fortfarande stämma så pass bra att Besara kan göra det som han är bäst på. Göra poäng från utanför straffområdet. I den positionen är han bäst i serien. För mig  ska Besara vara så nära motståndarnas mål som möjligt och inte vara tvungen att hämta boll långt ner i plan allt för mycket.  Besara och Sadiku är fortfarande givna när de är friska. Tillsammans med Fenger är Besara och Sadiku de två mest rutinerade spelarna i laget. Om de har två av tre mittfältsplatser borde det inte vara problem att slussa in en yngre mittfältare för att komplettera mittfältet. 

Sabo låter som en talang från högsta hyllan. Lyssnar man på Hjelmberg och Jansson låter Sabo mer som en Amoo/Odilon än Aziz/Loue. Skulle inte bli förvånad om han får speltid redan till våren. Fofana och Hammar imponerade I HTFF under året och hade gett en dynamik till mittfältet. Båda gjorde en hel del mål från innermittfältet, Hammar oftare utifrån och Fofana oftare i straffområdet. I Marti spel är innermittfältarna ofta högt upp i skytteligan. I A-laget hade förmodligen både Hammar och Fofana kommit till fler skottlägen än tidigare. 

Det viskas lite om mittfältare men jag är inte alls säker på att det tas in en rak ersättare till Bojanic. Talangen finns där. Det krävs bara att någon av Vagic, Alper, Fofana, Hammar eller Sabo tar ett steg. Man ska nog inte heller räkna bort Saidi från mittfältet i vissa matcher. Och i värsta fall finns Jeppe Andersen, även om det inte är optimalt.

Jeppe är i liknande situation som Sandberg. Rutinerad och fortfarande av god klass men allt längre från en startplats och sitter på ett bra kontrakt. Det förlängs sällan kontrakt med utländska bänkspelare med bra lön, hur bra de än är. Särskilt inte med så många unga spännande alternativ som konkurrenter. 

Anfall
Den stora X-faktorn i Hammarby 2023 är Veton Berisha. Kommer han igång vinner han skytteligan och då kommer Hammarby kunna konkurrera om guldet på allvar. En skada sägs ha hållit tillbaka honom under hösten men i vissa moment fick vi se klassen. Oftast var han dock isolerad, hittade inte medspelare och blev statisk. Ju längre säsongen led desto mindre ytor rörde sig Berisha över. Mittfältets bollar gick ofta till kanterna och sällan direkt till Berisha. Osynk helt enkelt. Det lär inte dra ned förväntningarna på Berisha 2023. Alternativet är att testa att spela med falsk nia igen, något som man pratade mycket om för ett år sedan. 

Jesper Jansson har gjort mycket rätt under sin tid i Hammarby. Något som gäckat honom är anfallspositionen. Billborn ville helst spela Djurdjic som 10 men fick ofta trycka upp honom längst fram för att alternativ saknats. Bra spelare som Selmani eller Aron Johansen fick chansen men succe uteblev. Den enda som överpresterat överförvätningarna var Pa Dibba. Nu ska Berisha vara skyttekung. 

I HTFF har Josef Erbai fortsatt sin utveckling. 11 mål i sin tredje säsong i ettan. Kanske kan han den här nivån nu? En utlåning vore nog på sin plats för att Erabi inte ska stagnera i ettan. Dessutom finns ju skyttekungen Gül som behöver speltid som center i HTFF. 

På kanterna finns mängder med alternativ. Ludwigsson och Nilsson avslutade 2022 som förstaval med Saidi och Concha bakom. Trawalley är alltjämt en joker men sägs inte vara matchredo förens närmre sommaren. Kanske blir han ett alternativ i Europamatcherna, kanske har vi sett det sista av Steve i Bajen. 

Saidi gjorde det helt ok under hösten. För mig är han en bra truppspelare. Svenskfostrad, fortfarande utvecklingsbar och kan spela på många positioner. Han kommer inte vara förstavalet men kommer fortfarande ge konkurrens till hela truppen. Concha var inte bra men bättre spelare än honom har behövt tid på sig. Sägs imponera på träningar och har blänkt till i moment i matcher. Konkurrensen är förvisso svagare på högersidan i anfallet men just nu är Concha långt från elvan. Han måste höja sig för att inte bli omsprungen av Madjed eller andra yngre spelare. 

Konkurrensen hårdnar i och med att Alioum och Madjed gjort fina insatser i HTFF under hösten. Här kan det gå snabbt. Det skulle inte förvåna mig om båda två får speltid under våren. Madjed kan ju alternera mellan HTFF och A-laget under säsongen men Alioum kommer vara låst till ett av lagen. Jag tror inte att Bajen vill hamna i samma läge som med Adjei som flyttades upp i A-laget men blev utan speltid under stora delar av hösten. Alioum kom så sent som i somras och kanske hade mått bättre av en halv säsong till som ordinarie. 

Viktor Djukanovic sägs vara klar. Det är svårt att vet vad som ska förväntas. Hammarby sägs betala mycket pengar och spelaren har väldigt bra meriter för sin ålder (fyller 19 nästa år). Landslagsspel, Europaspel och 14 mål på 75 seniormatcher. Dessutom fick Djukanovic nyss pris som ligans  tredje bästa spelare och bästa unga spelare. Montenegrinska ligan är dock bland de sämsta i Europa men man kan ju inte göra mer än att vara bäst.  

Tränare
Vi slapp undan den här gången. Men mycket talar för att vi redan nu närmar sig Martis sista säsong som huvudtränare. Marti kommer vilja gå vidare och gör han det bra lär fler än QPR få upp ögonen för honom.

Jack Holm2022-12-30 10:50:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!