Lagbanner
Vad det snart är dags för...

Vad det snart är dags för...

Det knackar på dörren, ett hårt och tydligt bultande. Säsongen 2023 står inför oss och den kommer innehålla flertalet saker vi på förhand vet antagligen kommer inträffa. I den här artikeln sammanfattar jag relationen till och förväntningarna på de andra klubbar som ingår i Allsvenskan 2023. Vad är det snart dags för?

Även om det inte på riktigt är vår så ska vi väl ändå låtsats som att det är det. För läsningen här just nu tycker jag att du ska dra på låten Vårsång, om inte annat för att landa i känslan att vårsäsongen är på gång.

Det jag just nu fastnar för likt många gånger förr är följande rader:

"Vi är trogna genom nöd och lust, vi ger aldrig nånsin upp, vår kärlek kommer aldrig att dö ut.
För oss kommer Bajen alltid först, i vinst och i förlust, vi vet att allting löser sig till slut."


Trogna är vi, vi ger aldrig upp och självklart är att vi älskar vår förening. Det spelar ju ingen större roll vad som utspelat sig, för oss är det viktiga att stå där på plats snarare än hur många poäng vår förening spelade in föregående säsong. 

För vår del skiter vi i tabellen, vi vet ju att vi är bäst ändå. Oavsett detta är det är inte långt kvar nu. Inte långt kvar till perioden där du liksom jag skall uppleva ytterligare en säsong i Hammarby IFs historia. Vad det då är dags för listar jag här och du är välkommen att med mig förbereda dig inför kommande delar av säsongen:

Vad det snart är dags för:

Att den Allmänna Idrottsklubben redan innan säsongen börjat har vunnit SM-guld.
 
Här har det för ovanlighetens skull varit rätt tyst. Vad det beror på får ni själva sia om men laget från en kranskommun till Stockholm har för ett jävla års skull kanske lyckats matcha sin självbild med verkligheten en aning mer än vad de brukar vara kapabla till. Att laget utöver att vara seriesegrare på förhand ständigt säljer in sig själva som publiklaget nummer ett är ju komiskt, speciellt då vi än en gång hade ett högre publiksnitt. Vårt 26372 mot "gnagets" 25275 visar väl hur dåliga solnaföreningens supportrar samt förening är då de inte lyckas slumpa bort tillräckligt med rabatterade säsongskort eller gratisinbjudningar.

Klart redan nu är att de inte kommer vinna något SM-guld. Med rabatt och utdelade säsongskort så kanske de för en gångs skull däremot lyckas dopa sina publiksiffror så pass att de vinner publikligan.

Att hyresgästerna från Östermalm är mer förankrade på och kring Södermalm än vad Hammarby är.

Det är inte länge sedan dåvarande ordförande för Djurgården fotboll Tommy Jacobsson år 2010 sa att den så kallade Nya Östermalm var föreningens huvudspår och att om det inte blev av skulle de leta mark "någon annanstans". Det var tydligen viktigt då han också konkretiserade att "Hyresgäster på Söder eller någon annanstans det är helt uteslutet, det kommer inte ske." Lasse Granqvist följde upp med att fråga om de kunde tänka sig att dela arena med laget från Solna eller Hammarby på nya Söderstadion. Svaret var tydligt nej för enligt Jacobson var det tydligt att "Det kommer att ta död på klubben i sådant fall."

Ännu ett år tvingas vi däremot dras med att hyresgästerna skall möta oss på vår arena. I värsta fall tvingas vi utstå legoknektar förklara för hur de kämpat för ”klubben”, i bästa fall upplever vi någon som med Mattias Rangies insikt kan förklara för oss att ”Det är tungt att vara djurgårdare”.

Välkomna till nya Söderstadion säger vi väl till hyresgästerna, er långsiktiga åderlåtning kan fortsätta?!

Att Malmö FF kommer vinna SM-guld.

Det måste ju allmänt vara motigt att stötta ett lag från Skåne? Talfelen och diftongerna är väl inte det största problemet. Besvikelsen över att inte kunna prestera guld på guld på guld är väl vad som kommit ikapp norddanskarna efter att på sistone ha sladdat rejält. Ni hyllade värvningen av Milojevic för att sedan låtsats som att det aldrig hänt. Ni ursäktar varenda insats i Stockholm med att det spelas i ett "badkar" men borde väl med er expertis rimligtvis kunna anpassa er efter underlag. Ni ser gärna Miiko Albornoz i startelvan men halar ändå upp en banderoll som kallar oss för mindre lyckade personer. Skämtet Malmö FF fortsätter med andra ord ännu ett år.

Kommer vi förstå vad de sjunger när de besöker en storstad som Stockholm?

Nej.

Kommer de själva bidra till de lokalfödda barnens språkliga utveckling?

Nej.

Kommer Malmö någonsin vara något vi bryr oss om?

Nej.

Vinner de guldet däremot är det köpt så... grattis på förhand!

Att IFK Göteborg är en storklubb.

Verkligheten kan ibland vara plågsam. För er från Majorna, Heden, Johanneberg, Eriksberg och så vidare är det väl inte så kul att det är dags för en ny säsong? Skämtsamt kan vi väl uttrycka det som att 90-talet ringde och ville ha sitt självförtroende tillbaka. Sedan dess har ni vunnit ett (1!) SM-guld och tiden då vare sig någon Hysén eller ens hela staden Göteborg var relevant i någon minsta mening är förbi.

Det är ändå gulligt hur matcherna mot er lyfts upp som någon typ av viktig händelse. För vår del är en förlust mot er väl ungefär detsamma som att torska mot Värnamo, en gullig landsortsklubb lyckades för en gångs skull. För er del tycks segrarna betyda allt, de är en storseger. Just det talar för hur små ni faktiskt är, tyvärr. Välkomna tillbaka till storhetstiden framöver även om det inte lär ske inom någon nära framtid.

Att utmanare till allsvensk seger antagligen har chans att lyckas igen.

Kalmar, Norrköping, Elfsborg och Häcken... Ständigt återkommer dessa landsortsföreningar på ett obekvämt sätt i ens tillvaro. Likt telefonförsäljaren, personen med mappen ute på stan eller dåtidens radiotjänst påminns vi tyvärr om deras tillvaro. Den är påtvingad men ändock nödvändig. Likt förra året och många år innan dess kommer dessa lag näbbigt och oväntat dyka upp och ta segrar från oss, plocka poäng från topplag samt stå för insatser ingen riktig förväntat sig. Det är den ständiga gruppen av utmanare som alltid passerar lite i förbifarten men sen där efter 30 spelade omgångar överpresterat.

Är det landsortslugnet eller småföreningarnas välsignelse? Jag vet inte men jag räknar med att de gör samma sak som år efter år: överraskar.

Att brögängen faktiskt spelar i Allsvenskan.

Brommapojkarna, Degerfors, Värnamo, Sirius, Halmstad, Mjällby och Varberg. Smaka på de namnen bara för en kort sekund?

Ja det heter ALLsvenskan och inkluderar ju därmed också den här typen av lag. Medan vi obehindrat lyckas navigera genom en folkmassa på över 100 personer så kan väl den typen av folksamling skapa panik och kaos på någon av dessa ovanstående orter. Undantaget gäller väl BP som ändå är en gullig del av helheten men i övrigt är det väl mest så att vi ser fram emot resor till lantliga resmål där vi kan få insupa det äldre och mindre utvecklade Sverige.

Boskap, huvudgator som inte märks och dialekter vilka får oss att känna den kvarvarande pulsen av 1800-talet ser vi väl alla fram emot?

Att Bajen kommer göra oss besvikna

Klart att brögängen kommer vinna en eller annan match mot oss. Givet är det att konkurrenterna i och kring Stockholm kommer ta en seger. Självklart är att den ekonomiskt dopade malmöföreningen eller de goa gubbarna har chansen att plocka poäng från oss. Detta är ett faktum, att vi i år kommer bli besvikna. Hur stor eller liten besvikelsen blir är svår att säga just nu men med tanke på rotationen i laget är sannolikheten stor.

Att Bajen inte kommer vinna sitt andra SM-guld

Nej.

Nej, nej och nej.

Förhoppningarna fanns förra året, även om de var högst uppblåsta. I år ser vi ett avmagrat lag försöka ta sig an tillväxta motståndare. För mig är årets säsong i bästa fall ett mellanår, inget annat. Detta kan så klart förändras om spelade Z och Y visar sig ha ett genombrott eller mister X plötsligt dyker upp på Årsta. I dagsläget är det däremot mörkt för annat än denna typ av förhoppningar och även om ingen är gladare än jag att bli besviken gällande detta så vetefan.

Snart är det dags, tyvärr dags för mycket. En allsvensk säsong innebär knappast en bekväm resa, framför allt inte för vår förenings del. Förhoppningen är för egen del att det blir fler positiva överraskningar än negativa, att vi lyckas överraska mer än vi besviker.

Snart är det dags och jag hoppas det blir bättre än vad jag trott.
 

Theodor Bittner2023-02-14 17:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!