Lagbanner
Vart skall August Mikkelsen spela?
Startelva mot Brann i Marbella. August Mikkelsen syns som tvåa från vänster på nedre raden.

Vart skall August Mikkelsen spela?

Efter att det blivit klart att Veton Berisha skulle lämna Hammarby för Molde var Jesper Jansson snabbt ute och underströk att huvudanledningen till att man släppte Veton var för att det skulle ge Hammarby stora möjligheter att göra laget starkare. Det genom att istället värva flera andra spelare som skulle gör laget starkare för de pengar man fått in från försäljningen.

Kort därpå började ryktet ta fart om att August Mikkelsen, från Tromsö i Norge, var på Hammarbys radar för att ta in i lagbygget. Det tog ytterligare ett par veckor innan alla parter var överens och Mikkelsen officiellt blev en Hammarbyspelare.

När man läser om August Mikkelsen och har sett lite ”highlights” på hans spel i Tromsö blir det ganska tydligt att det är en duktig spelare vi har värvat. August har som sin absoluta spetsegenskap att vara enormt skicklig på att vända snabbt med boll och utmana motståndarnas backlinje i området mellan motståndarnas mittfälts- och försvarslinje. Det är faktiskt inte helt olikt en viss Messi, även om Mikkelsen förstås har en bra bit upp till världsstjärnans nivå. Mikkelsen är vidare van vid att ha mycket boll och att få styra och ställa, antingen som offensiv mittfältare (8: a) eller släpande anfallare (10: a) och det är också de positionerna han nämner som sina optimala i intervjuer som görs med honom.

Det är här problemet kommer in. I det spelsystem som Marti vill spela (4-3-3) så spelar vi inte med någon släpande forward (10:a) utan istället har vi två offensiva mittfältare (8:or) där den ena har en mer offensiv roll än den andra. Besara var exempelvis mer offensiv än Bojanic under förra säsongen och vi kan nog räkna med ett liknande upplägg denna säsong, där Besara får behålla den mer offensiva rollen och någon annan får ta den andra rollen.

Vidare spelar vi med två yttrar och en ren anfallare (9:a). I och med att vi inte spelar med någon släpande forward (10:a), så var jag rätt så övertygad om att Marti till slut skulle landa i att Mikkelsen skulle ta platsen bredvid Besara som den andra offensiva mittfältaren, då det är där hans egenskaper kommer bäst till sin rätt. Det efter att Vagic och Fofana prövats i rollen utan att övertyga.

Denna övertygelse ställdes dock helt på huvudet efter att Hammarby valde att ta in Tesfaldet Tekie, för att sedan spela honom som en av mittfältarna, tillsammans med Sadiku och Besara, i matchen mot Staeback, medan man fortsatte att testa Mikkelsen som anfallare, en s.k. falsk nia, som har mer frihet att röra sig över större ytor och skapa ytor för andra spelare som kommer bakifrån. Att säga att testet inte föll väl ut är nästan att vara för positiv. Mikkelsen rörde sällan bollen och såg väldigt vilsen ut på plan i sin nya roll. Han byttes också ut i halvtid efter en känning i låret, enligt intervjuer efter matchen. Inte ett ord nämndes annars om det som var så uppenbart för oss andra som såg matchen, det att han inte alls trivdes i positionen. 

Att spela som nummer nio i Martis spelsystem är långt ifrån enkelt och den som skall spela där får vänja sig vid långa perioder i matcherna utan att röra bollen. Det var något som Veton Berisha bittert fick erfara förra säsongen när han ryckte i djupled, gång på gång, och gjorde sig fri, utan att få bollen som han borde ha haft. Det upprepades gång på gång och jag är övertygad om att det också var en av anledningarna till att Berisha ville lämna även om pengarna förstås var den största.

Då kommer vi till själva knuten i detta dilemma. Kommer verkligen en spelare som August Mikkelsen, som har sina största styrkor när han kommer med fart bakifrån, där han är van vid att ha mycket boll, att passa i en roll där han förmodligen kommer att få väldigt lite boll och mycket ont om tid när han väl får bollen? Kommer det inte istället leda till att han drar sig längre och längre hem i banan för att få känna på boll och därmed hamna i knät på Tekie och Besara samtidigt som ingen hotar framåt i djupled. Och hur skall Hammarby, om detta sker få något tryck överhuvudtaget på motståndarna när deras backlinje får spela rättvända hela tiden?

Eller är det så att det är tänkt att Mikkelsen skall utgå ifrån en kant istället? Det tycker jag kanske är en ännu sämre idé än att spela honom som anfallare (9:a), då det förhindrar andra, i mina ögon, på positionen, vassare alternativ, som Nilsson, Djukanovic, Nalic, Mahjed och Alioum, att spela istället.

Det kan ju förstås också tänka sig att Marti planerar något rotationssystem för de offensiva mittfältarna där Mikkelsen, Tekie och Besara turas om att spela. Det är dock inget som jag tror speciellt mycket på, framförallt med tanke på hur få förändringar Marti gjorde på mitten förra säsongen. Alper Demirol fick en del minuter, men det var oftast när matcherna redan var avgjorda eller när det behövdes chansas mer framåt. Om nu Tekie kommer att smälta in så bra som jag tror att han kommer att göra i Bojanic gamla roll, så har jag svårt att tro att Marti startar med något annat mittfält än Sadiku, Tekie och Besara i det stora flertalet matcher, om ingen av dessa är helt ur form eller skadar sig.

Det leder till den avslutande frågan, som ni kan tänka lite extra på, och det är om August Mikkelsen värvades för att det fanns ett behov av en spelare med hans kvaliteter eller om det bara var så att en duktig spelare blev tillgänglig och att värvningen låg rätt i tiden för att bringa lite glädje i oss Hammarbysupportrar efter att Veton Berisha lämnat. Det skulle i så fall inte vara första gången en dyr värvning inte passade in i Martis spel och jag tänker då, förstås, återigen på Veton Berisha.

Hammarby och Jesper Jansson har varit väldigt tydliga att de värvar där de ser att det finns behov eller unga med potential. Värvningarna av Veton Berisha och August Mikkelsen får i alla fall mig att fundera på om det är riktigt sant även om Mikkelsen förstås gärna får motbevisa mig. 

Tiden får utvisa om värvningen blir ett problem eller ej, men en sak är säker och det är att August Mikkelsen är ett alldeles för dyrt nyförvärv för att frysa fast på bänken en längre tid.

Låt oss alla hoppas att jag har kapitalt fel och att August visar sig vara lysande som falsk nia och öser in poäng, även om det inte finns något som tyder på detta just nu.

I värsta fall får vi göra som med Veton Berisha och sälja honom, för även om det går ekonomiskt bra för Hammarby så har vi inte råd med några lyxvärvningar av dyra spelare som inte levererar, eller inte får de rätt förutsättningarna för att göra det.

Nu krossar vi Brage på söndag.

Forza Bajen!

 

Göran Öberg2023-02-15 17:03:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!