Eleda Stadion, 2023-04-30 15:00

Malmö FF - Hammarby
4 - 2

”Vi ser ut som ett småguttslag” – Matchrapport MFF

Mycket på spel och en oerhört svår bortamatch stod på schemat för Bajen idag. Det var ett obesegrat Malmö som trots ett stundvis hackande spel tog ett emot ett Hammarby där huvudtränare Cifuentes innan match pratade om att vi behövde vara oss själva i större utsträckning än vi varit. Vad som avsågs med detta vet vi ej men förlusten var om inte annat tydlig.

Malmö är laget som tydligt vill föra spelet och i de inledande minutrarna lägger vi oss en aning lägre och låter Malmö ta på sig denna uppgift. Det blir lite smånätt spel i och kring vårt straffområde men i minut 6 går vi på en kontring där Mikkelsens passning från höger är så när på att nå Djukanovic som kommer löpande centralt i straffområdet. Tyvärr blir det inte så men Tekies skott i situationen efter gör att vi noterar vårt första avslut på mål. Det blir här ganska tidigt uppenbart att taktiken för dagen är snabba omspel och att försöka låta Malmö föra spelet.

Bajen får en hörna i den nionde minuten och efter ett par turer så studsar bollen på ett nytt inlägg från Mikkelsen fram till Djukanovic som skjuter en bit utanför. Annars är det främst på Malmös vänsterkant spelet är fokuserat. I minut 13 kommer ett inlägg vilket når Kiese Thelin som med ett tekniskt avancerat avslut träffar ribban från nära håll, väldigt nära ett första mål för Malmö. Det tar dock inte lång tid innan det står 1-0 på tavlan. I den fjortonde minuten så kommer Malmö centralt och när Dovin och Kurtulus inte är överens rensas bollen ut till Nanasi som utan en målvakt i målet kan skjuta in 1-0. Mindre bra försvarsspel och mindre bra start på den här matchen.

Matchen kommer in i en sekvens där det blir mer avvaktande. Hammarby ser i flera sekvenser här rätt virriga och oorganiserade ut bakåt likt vi gjort hittills under säsongen. Malmö kommer till i några offensiva lägen liksom Hammarby där Djukanovic än en gång är nära att komma till ett farligt avslut i minut 32. Istället blir det åt andra hållet ytterligare ett mål kommer när Kiese Thelin i minut 36 nickar in 2-0. Varken Fenger eller Pinas täcker Malmös målfarligaste spelare när det kommer ett inlägg och uppförsbacken blir än större. Än värre och mer pinsamt blir det i minut 42 när hela försvaret går bort sig på vänstersidan och låter Kiese Thelin stöta in 3-0. Pinsamt är bara förnamnet.

Efter första halvlek uttrycker flera att matchen spelmässigt är mycket jämnare än vad resultatet visar. Samtidigt är MFF väldigt säkra med sina offensiva spelare och har de där hundraprocentiga chanserna som vi inte lyckas spela oss till. Likt tidigare matcher denna säsong så har vi också ingen tillstymmelse till defensiv likt förra året. Det är slarv, individuella misstag och kollektivt svaga insatser som gör att vi läcker som ett såll. Offensivt har vi någon chans här och där men inget hundraprocentigt och det är också krampaktigt i många sekvenser där Tekie i sin låga utgångsposition kommer bort totalt, Mikkelsen sällan lyckas med aktioner, oklart om Vagic är på plan och en Boudah som inte har vare sig den tekniska skickligheten eller snabbheten för att komma igenom.

Bajen gör 4 byten i halvtid och plockar in Kralj, Adjei, Hammar, och Nalic till förmån för Pinas, Strand, Vagic och Tekie. Tidigt i andra halvleken lyckas Nalic spela framåt bra till Boudah som med en pass till Hammar i alla fall ser till att vi får ett avslut på mål. Dessutom bidrar ett relativt nöjt MFF till att Hammarby ges en hel del yta. Detta gör att vi i minut 55 får en hörna där Djukanovic på returen än en gång är nära att lyckas göra ett mål. I minut 57 så tappar Malmö bollen på sin vänsterkant och när Djukanovic får bollen lyckas han den här gången skjuta in 3-1. Glädjen blir dock kortvarig när Kiese Thelin bara någon minut senare nås av bollen centralt i straffområdet, vänder runt och placerar in 4-1. Här är det återigen svårt att förstå hur han kan ges tid och plats på det sättet men målet är ett faktum.

Den lilla injektion vi hoppades på av Bajens mål är som bortblåst och Malmö tillåter också oss att hålla en del boll. Det görs ett antal försök offensivt och då främst på vår vänsterkant med Mikkelsen och Djukanovic som mest aktiva. I den 73:e minuten mönstrar vi ett fint anfall via främst Boudah som i avgörande läge passar till Nalic vilken inte har några större problem att skjuta in 4-2. Strax därefter ersätter Demirol Mikkelsen. Det blir efter detta en period av lägen åt båda hållen med de farligaste i Malmös favör.

Trots ett antal stretiga försök från vårt håll så känns matchen aldrig jämn bortsett från inledningen. Det är en bra motståndare vi möter ja, men det är så mycket som inte fungerar i vårt egna spel och spelare. Problemen för Bajen är stora och den här matchen gav i alla fall inga tydliga svar på vilka lösningarna skulle kunna vara.