Hammarby - IFK Göteborg
3 - 0

Vinst för Hammarby i "ödesmatchen"
Paulsen med mål i sin sista match för Hammarby

Snacket på förhand handlade mycket om matchens dignitet och vad en eventuell förlust skulle göra med Martís förtroendekapital i klubben. Med Loret och Kurtulus borta var det dansk dynamit i centrallinjen som skulle göra jobbet. Paulsen och Andersen in alltså. Vilka skulle haka på toppen och vilka skulle förpassas till mittenskiktet?

En titt på bänken och den mindre insatta fick gå loss på google. Fem av sju avbytare hittar vi till vardags i HTFF plus “Cifuentesfavoriterna” Widgren och Selmani. På innerplan presenterade Hammarby fem stycken nyförvärv efter att JJ inte planerat in någon industrisemester. Conha, Pinas, Saidi, Vagic samt Adjei från HTFF stod alla redo att ta emot hemmalagets glada tillrop. Spännande nyförvärv samtliga som har stor potential att göra avtryck i klubben. Efter fem minuters försening på grund av biljettstrul blåste domare Andreas Ekberg igång matchen.

Och Göteborg visste vad som gällde, vill man ta med sig poäng hem från Stockholm denna säsong bör man ligga lågt i försvarsspelet och kontra när lägena kommer. Hammarby började rulla runt tidigt och såg aningen mer direkta ut i sitt spel än tidigare. Prov på detta fick vi se i matchminut 8 när Joel Nilsson löpte sig fri på högerkanten och skickade in bollen till Ludwigson som kunde se Hahn tippa bollen i stolpen. På returen var Trawally fri att sätta 1-0 men avslutet gick utanför till Hammarbys förtret.

Om det var ett mer direkt Hammarby vi fick se så var det ett modigt IFK Göteborg. Man låg rätt i positionerna men vågade hålla i boll och anfalla med många spelare när Bajen tappade. En intensiv första halvlek från bägge lagen lämnade en med känslan att minsta lilla misstag från något av lagen skulle vara ödesdigert.

Och strax innan första halvlek skulle nå sitt slut var det Göteborg som gjorde misstaget att ge Nahir Besara den lilla extra metern han behöver. Han kunde vända bort sin försvarare och sikta in sig på sin favoritnätmaska i bortre krysset. Avslutet innebar 1-0 till Bajen som kunde gå till halvtidspaus med det resultatet.

Till andra halvlek byttes Trawally ut och in kom nummer 9 Astrit Selmani för att försöka sätta sitt avtryck på matchen. I den 49:e matchminuten var det Björn Paulsens tur att höja taket på Tele2. Hörnan slagen från höger nådde fram till dansken som ryktats bort i sommar. Nu visade han vad han är kanske bäst i serien på och vilket “legacy” han lämnar efter sig, att vinna nickdueller. Pannan på bollen som via Ludwigson styrdes in och 2-0 var nu ställningen. Kameran visade en fly förbannad Micke Stahre som bytte tre spelare för att få till en förändring.

Men ett Hammarby som hade fått vittring kunde göra precis vad man gjort hela säsongen. Rulla bollen inom laget. Göteborg hade svårt att komma åt bollen och när domaren blåste straff i 72:a minuten och Astrit Selmani inte gjort något misstag från 11 meter var matchen avgjord. Situationen i sig var mycket tveksam men resultatet var talande för hur matchen artade sig. Hammarby kunde med stor kontroll spela av resterande del av matchen inför de 28 837 som var på plats denna måndagkväll.

En match som började hoppfullt för båda lagen avslutades med känslan att Hammarbys långa svacka var över. En fin avskedsföreställning för och av Björn Paulsen som nu gjort sin sista match i Hammarbytröjan. Andra sejouren blev inte som tänkt men en publikfavorit kommer han förbli och lämnar ett Hammarby som nu kommit in i andra andningen. För Göteborg var detta en smäll av kategorin “käft”. Formen som pekat uppåt för Västkust-laget fick sig en ordentlig törn och Mikael Stahres mannar får hem till Göteborg och och gnugga på. Den på förhand uppsnackade ödesmatchen lämnar bortalaget på en 8:e plats medans Hammarby seglar upp på en fjärdeposition med Europaplatserna inom räckhåll.