Bajenpanelen omgång 11

Bajenpanelen sammanfattar våren och blickar framåt mot återstarten.

Det som började så bra... Hur känner ni inför vårsäsongen? försök att sammanfatta! 

Mattias

Ja lite upp som en sol och ned som en pannkaka blev våren. Kanske så var resultaten inledningsvis missvisande, och sminkade över ett spel som inte riktigt verkar sitta. Framförallt inte på gräs. Där ser vi alldeles för dåliga ut. Och trots en avslutning i moll så är inte ens halva säsongen spelad, vi har häng på förstaplatsen och inget är förlorat. Tvärtom så är det nu vi ska börja blir bra. Första tredjedelen får ändå starka 3+ med känslan att vi snubblat lite på oss själva.

Göran
Jag tycker att vi har gjort en stark vårsäsong även om sista veckan inte slutade som vi ville. Vi var det bättre laget i båda matcherna mot Malmö och mot AIK, men tyärr lyckats vi inte vinna de matcherna. När vi så enkelt avfärdade Degerfors och Sirius på bortaplan i början av säsongen kändes det som att den kramp vi haft på bortaplan var borta men tyvärr har dem gett sig tillkänna igen på slutet med förluster mot Kalmar och Värnamo. Detta måste vi hitta en lösning på för det håller inte att förlora sådana matcher om man
skall aspirera om SM-Guldet. I det stora hela är jag dock enormt nöjd med spelet som vi har spelat och förvånad över att vi fick resultat så tidigt i och med det överraskande tränarbytet när Milos fick gå och Marti kom in i stället. Mycket bra jobbat av både tränarteamet och av spelargruppen. Så mitt betyg blir 4/5 där sista veckan förstörde full poäng.

Theo
I stort sett som frågan och även rejäl pyspunka på slutet med ett antal svaga insatser, att förlora cupfinalen på det sättet vi gjorde kändes även som att vi blev rånade. Grundspelet sett till defensiv och speluppbyggnad har sällan varit något att klaga på men det är däremot grässpelet, oförmågan att utnyttja övertag i vissa matcher samt variationsförmågan.

Sillyn är på högvarv. Vad tror/vill du ska hända i sommar? Någon position vi ska förstärka? Drömvärvningar? Spekulera fritt!

Mattias

Svårt tycker jag. Knäpptyst verkar det vara, som vanligt på marknaden när de gäller Bajen. Försvinner Swedberg och Lahdo så måste det värvas in spets, annars är någonting jävligt galet.

Göran
 Det känns som att många klubbar är och rycker i våra spelare just nu, vilket är ett gott kvitto på att många har spelat bra. Williot och Lahdo spelar, med 99%s säkerhet, för en annan klubb inom kort. Gissar också att Widgren försvinner. Bud har ju också, enligt uppgift, inkommit på Ludwigson, Selmani och Jeahze, där Hammarby endast förkastat budet på Ludwigson. Dessutom ökade Kurtulus sina chanser att bli värvad av en bättre klubb efter 135 minuter i stort sett felfri fotboll med Landslaget i Nations Leauge. Så många kan försvinna. När det gäller värvningar så vet vi att Hammarby är intresserade av flera spelare. Givetvis letar man ersättare för Jeahze om denne försvinner och ryktena gör gällande att vi även tittar efter en offensiv spelare med hög kvalitet. Med den summa som vi har på banken så anser jag att Hammarby behöver bli lite fräckare. Köp de bästa spelarna från konkurrenterna i Allsvenskan och hitta andra Nordiska spelare som snabbt kan gå in och göra skillnad. Givetvis skall vi inte lägga ned Afrikaspåret men det vi behöver nu är spelare som känner till miljön och kan leverera från dag 1. Går Selmani så skall vi direkt lägga bud på Jeremejeff eller någon annan av hans kaliber. Visst, Steve Trawally kan visa sig vara en bra värvning över tid, problemet är bara att han behöver tid att anpassa sig till Allsvenskan. Tid som jag inte anser att vi har om det inte skall bli en ny femteplats denna säsong. När det gäller en spelare som Tankovic så är det en "no-brainer". Självklart skall vi ta in honom, dåvi vet att han har stora kvaliteter och dessutom är van vid miljön.

Theo
Rimligtvis behöver kvalitetsnamn ersätta de startspelare som förlorats och eventuellt om fler försvinner. Personligen skulle jag även vilja se en förstärkning på ytterbacken och en genombrottsspelare som Lahdo hade kapaciteten att ha fyllt.

Både Lahdo och Swedberg sägs lämna under sommaren. Situationerna skiljer sig åt men har gett upphov till diskussion kring hur vi hanterar våra unga spelare. Varför vill flera gå så tidigt( jag tänker mest på Lahdo men även Aimar, Roback)?

Mattias
Bra fråga, tycker Lahdo sticker ut. Hade varit riktigt tråkigt att se honom lämna nu då han haft svårt att få ut sitt spel. Det är nu senaste matcherna han börjat blomma. Känns som fel anledning att dra utomlands och hade gärna sett honom stanna minst 1 år till. Med det sagt, inget tapp som är lika kännbart som Williot. Killen man verkligen unnar att dra, men de summorna som de talas om nu känns som en missräkning (50 mil). Borde gå för minst 70.

Göran
Mycket handlar idag om vilka agenter som de unga spelarna har. I Lahdofallet så bytte han ganska nyligen till Hassan Cetinkaya, en agent som är känd för att övertala unga spelare att ta steget tidigt, och visade med det bytet att hans mål är att spela i Europa redan denna säsong även om det betyder att han inte kommer att få en minuts speltid i sin nya klubb. Om det är rätt eller fel är omöjligt att sia om, men personligen tycker jag att ungdomarna har alldeles för bråttom ut och att de i många fall inte ens hunnit göra ett ordentligt avtryck i Allsvenskan. När det gäller Williot så är det en helt annan sak då hans stora dröm är att spela i La Liga, vilket det ser ut som att han kommer att göra nu i Celta Vigo. Han har, till skillnad mot Lahdo,
stänkt in 5 mål och visat att han håller i Allsvenskan.

Theo
Uppenbarligen har vi lyckats få fram många unga talanger som sett till talang varit väl svåra att behålla. Plumpen är Lahdo där vi inte lyckats säkra ett nytt kontrakt.

Toppmöte direkt! Häcken väntar i återstarten, hur ska Bajen ta sig an serieledarna?

Mattias

Häcken har varvat igång ordentligt och utan att ha sett för många av deras matcher är jag orolig. Hoppas Martí fått ordning på både anfalls och försvarsspel under uppehållet.

Göran
Återigen. På hemmaplan har vi spelat bra och vi skall givetvis fortsätta att ta steg i Martis sätt att spela fotboll. Vi fick ett lämpligt avbrott nu, när vi var lite på nedgång, och jag litar på att vi kommer ut med helt ny energi och spelar som vi gjorde i början av serien. Visst skall vi ha respekt för Häcken, men serieledare eller ej, på "Nya Söderstadion" är det vi som är ständiga favoriter.

Theo
Att rätta till svagheterna vi så tydligt visat under den första tredjedelen av säsongen. Låter tjatigt men det är väl främst i det offensiva spelet vi behöver visa att vi kan såra Häcken. Dessutom måste defensiven sitta till 100% och matchen är redan ett orosmoln för min del.

Jack Holm2022-06-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!