Bajenpanelen omgång 7

Bajenpanelen omgång 7

Bajenpanelen sammanfattar omgång 7 och blickar fram emot nästkommande matcher.

Smekmånaden är över. Jag har inte sett Bajen så dåligt sen…ja, Kalmar borta förra året. Vad var det egentligen som hände i Kalmar?

Mattias:
Bara att glömma och gå vidare. Men får analysera vad som egentligen gick fel i detaljerna. Kan ha handlat delvis om underskattning gissar jag. Det som oroar än mer är att vi inte skapar tillräckligt mycket chanser...

Göran
Kalmar slog oss på vårt eget grepp helt enkelt. De var bättre både på att sätta den höga pressen och att spela sig ur vår press. Vårt kreativa mittfält med Bojanic, Sadiku och Besara fick inte mycket att jobba med. Sedan var väl uttagningen av Paulsen som vänsterback inte alls lyckad då han varken har bra vänsterfot eller speed.

Theo
Det som hände var att Rydström lyckades bättre med sin matchplan och hade läst oss väldigt väl. I kombination med att Martí inte varit på plats så länge upplevde jag att det inte heller fanns någon plan B och vi hade väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, med att förändra vår plan. Matchen visade även att vi verkar få stora problem om vårt mittfält markeras eller stängs då de varit motor i mycket av det offensiva spelet.

Leonard
Kalmar stod högt och mittfältet lyckades inte frigöra sig tillräckligt för att hitta uppspel igenom pressen. Ett naturligt sätt att kontra detta hade varit att använda det fantastiska kantspel vi har till vänster i plan. Tyvärr såg man där hur viktig JZ är för laget, var det verkligen rätt att sätta Björn där ute? Med Kalmar högt stående kunde backlinjen inte göra annat än att spela gåfotboll i 20 sekunder för att sedan dra iväg bollen långt ändå, väl där erövrade Kalmar bollen igen och igen.



Jeahze var borta och plötsligt kunde vi inte göra ett uppspel. Man blir ju något orolig att ryktena om Celtic inte försvinner. Hur viktigt är han för dagens Bajen?
Mattias
Klart att Mohanad är viktig för både offensiv och defensiv. Men gissar i detta fall att det vara fel person på fel plats bara. Paulsen ska inte spela vänsterback, punkt. Alla andra positioner får han gärna vara på. Hade Widgren spelat från start är känslan att matchen hade varit annorlunda. Med det sagt, ska bli skönt att Mohanad är tillbaka mot AIK.

Göran
Han känns väldigt viktig just nu. Dels så är han tillräckligt snabb och spelskicklig för att hinna med både bakåt och framåt och dels bidrar han med en uppspelsmöjlighet som vi helt tappar om vi istället spelar en högerfotad back, som mot Kalmar.

Theo
Med risk för att vara väl färgad av fiaskot mot Kalmar så är mitt svar väldigt viktig. Det är en av våra offensiva pjäser som uppenbart bidrar väldigt mycket. Försvinner Jeahze behöver en fullvärdig ersättare komma snabbt för att vi skall kunna fortsätta använda detta som ett offensivt hot.

Leonard
I min mening otroligt viktig, denna säsong tycker jag mig se att han lyft defensiven ordentligt också. Det är många (inklusive jag) som tvekat på Widgrens egenskaper och även om han stod för ett helt okej inhopp mot Kalmar blir slutsen ingen annan än att det behövs plockas in en bra ersättare. För det första, kan Niklas Hult vara denne ersättare? För det andra, hur kunde Josafat Mendes säljas till AIK?

Flest mål i serien de första matcherna men knappt en målchans på de två senaste? På söndag möter vi försvarsstyrka AIK. Vad ska Marti göra för att få igång offensiven igen?

Mattias
Tillbaka på Tele2 arena så hoppas vi att nollan spräcks på nytt. Trots svaga insatser i anfallet senaste matcherna så får vi inte glömma att de är kvalitativa motstånd vi möter. Och kanske att vi gör det större än vad det är. På hemmaplan gör vi 9 av 10 gånger mål, tror spelarna är taggade på att slå tillbaka efter Kalmarmatchen.

Göran
Med det spelsättet som vi praktiserar är mittfältet enormt viktigt för att sätta våra forwards i läge. Vi behöver hitta vägar fram till att skapa ytor till våra mittfältare och då aktiverar vi också våra forwards. Sedan är jag troligen inte ensam om att vilja se ”Steve” Trawally i spel då han bidrar med något annat än Selmani och Gurra. Vi behöver någon därframme som kan bryta mönster och göra mål på egen hand.

Theo
Med Jeahze tillbaka och en dyrköpt läxa från senaste matchen hoppas jag att vi dels har möjligheten att genomföra den "ordinarie" matchplanen, dels har pratat om alternativ och förändringar som kan behöva göras under pågående match. AIKs sätt att spela fotboll skiljer sig också vilket jag personligen tror kan ge mer ytor och öppningar.

Leonard
Det kommer alltid att vara en utmaning som bollförande lag att få hål på starka och lågt stående defensiver. Med det sagt tror jag helt ärligt på ett högre boll tempo, nu när grabbarna är tillbaka på konstgräset är det bara att höja intensiteten. Jag hoppas på ett revanschtörstande gäng som inte fryser om spelet hackar, kom in i de "zoner" Marti vill åt och blås AIK av banan! 

Det känns som det är dags att röra om i startelvan. Collander gjorde sina första minuter (såg ganska bra ut va?) och Khalili var tillbaka i truppen senaste matchen. Hur bör vi ställa upp laget mot AIK?

Mattias
Dovin given i mål, Med Jeahze tillbaka från avstängning blir det en backlinje tillsammans med Fenger, Kurtulus och Sandberg. På mitten ser jag det inte som omöjligt att Jeppe startar. Kanske tillsammans med Nahir och Sadiku. Närkampsspelet hos Jeppe kan bli viktigt.
På topp kör vi på med Swedberg, Selmani och Gurra!

Göran
Jag ser ingen anledning till stora förändringar. Visst, vi gjorde en dålig match men vi leder fortfarande Allsvenskan. Dessutom är vi starka på hemmaplan.
Så här vill jag se laget:
———Selmani—Williot—-Gurra
————Bojanic—Besara
——————-Sadiku
Jeahze—Fenger—Kurre-Sandberg
———————Dovin

Theo
Personligen vill jag inte se några större förändringar än att få tillbaka Jeahze i startelvan. Sen om det är Fenger, Magyar eller Kurtulus som får starta tror inte jag är avgörande. Vi har presterat väldigt bra hittills i offensiven så jag vill inte se några andra ändringar och för egen del är det nog mest att jag hoppas få en provsmak av Trawally.

Leonard
Inga stora förändringar krävs, möjligtvis att Kurtulus ska ha en given startplats, vilka insatser han har stått för i år! Tycker Collander gjorde ett superintressant inhopp mot Kalmar, skulle kanske kunna vara den som ger laget ny energi sent i andra halvlek?

Till sist, hur slutar derbyt?

Mattias
1-0

Göran
Blir en tight historia men vi vinner med 2-1 efter att Selmani och Gurra gjort varsitt mål.

Theo
1-1 tror jag, 1-0 hoppas jag.

Leonard
Viktig match, vid vinst kliver vi före AIK på färre matcher spelade, vid förslut så känns "succéinledningen" inte lika succé längre. Alla ska vara sugna på att kliva fram och vara avgörande, 2-0 Hammarby.

Jack Holm2022-05-13 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!