Bakom supporterkulissen
#jagärpekingsupporter

Bakom supporterkulissen

RESEREPORTAGE Expeditionen till Falkenberg kom att bli en minnesrik saga. För första gången fick jag möjligheten att följa med Peking-suppotrarna på en bortamatch. Något jag kommer bära mig med resten av livet.

Jag har varit supporter till IFK Norrköping under flera flera år. Men aldrig har jag någonsin varit med på en supporterresa. Inte heller stått på bortaläktaren. När supportergänget Shine erbjöd sig att plocka med mig till Falkenberg var det ett självklart val. Nu var det dags och det var många frågor som behövde besvaras.


Dagen kunde ha startat bättre. En missad stadsbuss resulterade i en sexkilometers springrunda. Min röda IFK-tröja var blöt som en vattenpöl. Men jag hann med Pekingbussen till Falkenberg. Ett äventyr som jag sent kommer att glömma.

Föreställningen var väldigt hög inför resan. Det pratades om gamla dåliga tider. Men främst om de goda tiderna som IFK Norrköping och deras supporter lever i. Den här bussen hade inga från gnällbänken. Tidigare har jag bara kunnat associera med mina artiklar. Men att vara på plats live med IFK Norrköpings supportrar är något helt annat.

Stämning utan dess like”
På färden dit fick jag uppleva en stämning utan dess like. Med de äldre supportrarna längst fram, supporterfalangen Legendos bak var det som en orkester i bussen. Själv återfann jag mig centralt och lyssnade på hur orkestern laddade upp sina ballader inför ”Hawaii-resan”.

Temat var Hawaii och det intrycket var tydligt. På Skrea badplats samlades alla Peking-supportrar för att ta ett sensommardopp eller bara njuta av den fantastiska utsikten. Vädret var på topp och kebaben knäckt när jag och sex andra supportrar valde promenaden till arenan.

Väl på plats var det Hawaii-skjortor som gällde. Från kvinnor till män bar Peking supportrarna allt som hade med Hawaii göra. Allmänheten förknippar oftast bara män som hardcore-supportrar. Men även kvinnor visade framfart i den stora massan på ca 500 personer.

Matchen
Allsång på Skansen har aldrig sett Kamraterna sjunga. Under hela matchen var alla på tårna och sjöng fram IFK Norrköping. Matchen kanske inte var den bästa men stödet var enormt. En kraftfull orkester på Falkenbergs idrottsplats.

När Christoffer Nyman tryckte in 0-1 i den andra halvleken bröt glädjen ut. Vilket liv det var på borta stå! ”TOTTE TOTTE NYMAN OLE OLE OLE..” gick i gång när anfallaren sköt IFK Norrköping till segern. Men också serieledningen. ”Vi skiter i vem ni är..för vi är serieledare” kom att eka ända från Falkenberg till Norrköping.

När slutsignalen gick var det skön känsla av lättnad. Spelarna och tränaren Janne Andersson sjöng med publiken på ”Vi skiter i vem ni är..för vi är serieledare”. Daniel Sjölund satte på sig en hatt och höll i segerlåten. Andreas Johansson kom och tog foton med supportrarna och även skribenten himself. Kärleken och kamratskapet har verkligen smittat av sig från klubben till supportrarna.


De andas kärlek
Den tuffa, blåsiga och ruskiga bortamatchen i Falkenberg blev i stället fantastisk. Supportrarnas gest var hjärtligt välkomnande. Från de äldre till de yngre och ända bak till Legendos i bussen var denna dag lyckad.

Flera av dem i bussen har varit väldigt hängivna supportrar under en lång tid.

– Jag har bara missat en match på 2000-talet, berättade en anhängare som har följt IFK Norrköping överallt.

Resan var minst sagt lyckad. Att få se alla fansens hängivenhet var något alldeles unikt. Man måste se det med sina egna ögon. Jag fick ett annat perspektiv på livet som supporter. Det är stor skillnad att sitta på pressläktaren eller i tv-soffan.

Hur långt jag än är från Norrköping kvarstår känslorna för klubben. Kilometerna är många men kärleken är stor.



FOTNOT: Ett stort tack till Shine, Tim Adolfsson och alla supportrar som gjorde resan till något helt underbart. Bilden tagen från IFK Norrköping. 

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2015-08-30 22:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås