Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona

Champions league-resan började på bästa sätt när Hammarby enkelt städade av St Pölten. Efter det hoppades de flesta bajare på att laget skulle kunna rida vidare på segervågen när ett mycket starkare motstånd i form av fjolårets vinnare Barcelona stod för motståndet. Tyvärr visade sig Barcelona vara alldeles för bekväma på den stora Champions league-scenen och desto längre matchen gick desto mer kunde de visa sin dominans.

Att Hammarbys damlag har tagit sig till Champions league, den största klubblagsturneringen av de alla, har knappast undgått någon. Laget har varit kraftigt mediabevakade sedan sitt inträde i Europafotbollen och efter den starka inledningen mot St Pölten fortsatte intresset och förväntningarna att stiga. St Pölten var på förhand den lättaste motståndaren för söderbönorna och därmed kunde de städa av det österrikiska laget väldigt enkelt. Nu väntade större utmaningar när laget skulle flyga ner till Katalonien och gästa Barcelona som vann turneringen förra året.

Redan i första minuten lyckades Hammarby vinna bollen med hjälp av sin höga press och Ellen Wangerheim hade möjligheten att ge Hammarby ledningen. Där och då kittlade det till ordentligt i magen för mig och många andra hammarbyare men denna känsla försvann tyvärr lika snabbt som den kom. Efter detta slarviga bolltapp började Barcelona spela fotboll och den som kollade på matchen kunde snabbt inse att deras spel är snabbt och med hög kvalité. Efter tio minuter tog Barcelona ledningen genom Caroline Graham Hansen och deras show var igång.

Hammarby fortsatte att försöka hota Barcelona och kom till några bra chanser där bland annat Ellen Wangerheim fick till ett bra avslut som tyvärr letade sig utanför målramen. Matchen fortsatte att svänga men Barcelona hade det klara spelövertaget. Efter 24 minuter kunde Barcelona göra 2-0 och Hammarby började tappa matchen. Precis innan halvtid kunde Alexia Putellas ge hemmalaget ledningen med 3-0 och det var med dystra miner som söderbönorna begav sig mot omklädningsrummet i halvtid.

I andra halvlek halvlek vart det ett trött Hammarby som klev ut och ett hungrigt Barcelona. I den 53:e matchminuten tog det katalanska laget ledningen med 4-0 och detta blev dödsstötetn för Bajen. Barcelona fortsatte att dominera och när slutsignalen till slut löd stod det 9-0 på resultattavlan. Ett tuff kväll för alla hammarbyare.

Vad kan vi ta med oss?
Hammarby klev ut som klara underdogs i denna stora drabbning. Barcelona är fjolårets vinnare av Champions league och man visste att det var en tuff match som väntade. Bajen klev ut starka i början av matchen men tappade både huvudet och orken när Barcelona visade hur duktiga de är på att förvalta sina chanser. Hammarby kom till ett par bra lägen i första halvlek och hade behövt näta på några av dessa, då hade matchbilden kunnat vara en annan.

Att Hammarby vågade tro på sitt offensiva spel var nobelt men nu i efterhand kanske lite väl optimistiskt. Bajen spelade en offensiv fotboll, framförallt i början av matchen, och visade positova tendenser. Barcelona var dock för starka och i efterhand är det därmed lätt att säga att en mer defensiv matchplan möjligtvis hade varit att föredra.

I nästa match i Champions league väntar Manchester City som också är klara favoriter gentemot Hammarby. Det blir spännande att se om Hammarby väljer att fortsätta tro på sin offensiva förmåga även i den matchen eller om onsdagens nederlag har fått tränare Sjögren att behöva tänka om. Oavsett hur Bajen väljer att spela krävs det att man förvaltar de chanser man skapar för att kunna plocka hem någon pinne mot Manchester City.