Bäst & Sämst 2021

Bäst & Sämst 2021

Segern på Ibrox? Bäst när det gällde? Cupfiaskot? Förlusten mot Djurgården? Ja, vad har egentligen varit bäst och sämst i år. Himmelrikets redaktion ger några svar.

Ännu ett år har gått, och vilket år sen. Nu är det dags att avsluta det på Himmelriket precis som vi alltid gör, det vill säga genom att redaktionsmedlemmarna berättar vad de tycker har varit bäst respektive sämst. Och med det sagt önskar vi er alla ett gott slut och ett gott nytt år!

Pontus Kroon
Att vi var bäst när det gällde. Vi har en välförtjänt självbild där vi alltid lyfter fram vår vinnarkultur och i år fick vi kämpa lite extra för att upprätthålla den bilden. Skadekaoset från augusti och framåt tvingade oss att spela ”finaler” varenda vecka och vi redde ut det till slut och tog det livsviktiga SM-guldet.
Även bragden i Glasgow visade att vi kan plocka fram extraordinära kvaliteter med kniven på strupen.

Cupfiaskot. Jag brukar avdramatisera våra cupmissar med att vi ändå har överlägset flest cuptitlar, men det här börjar bli löjligt.
Vi är alldeles för överlägsna för att ge bort en tävling år efter år.
2022 vill jag se oss göra en ”hållkäften-cup” där vi vinner finalen med 4-0 mot Blåvitt.
Det är dags nu.
                  
Åsa Flykt
Guldglädjen! Kanske inbillar jag mig eller läser in för mycket. Men nog kändes det som att firandet av guldet byggdes på extra av att vi varit borta från läktaren så länge och att vi inte hade möjlighet att vara på plats i fjol. Jag njöt i alla fall till fullo av varenda sekund! Tokglädjekramar vid slutsignalen. Skål i skumpa på läktaren. Mängder av kramar på planen. Fest på ståplatstorget med sång, dans, fler kramar och massa ölduschar. Lugnare firande med guldbubbel hemma hos en vän. Och så till slut sång och öl på Möllan. Det var en helt underbar eftermiddag och kväll!








  

Med risk för att upprepa sig från tidigare år: Cuppajäveln... Det är helt otroligt att vi regelbundet vinner Allsvenskan. Vi kan högprestera i Europa och ta oss till Champions Leaguegruppspel. Men Cupen, nej, den verkar förbli en utopi. I år låtsades vi inte ens. Vi fick inte upp det fåfänga hoppet genom finalspel. Inget "vi var ju i alla fall nära den här gången". Nej, 2020/21 visade sig såväl Västerås SK och GAIS vara för svåra att övervinna. Ändå kommer man väl stå där 2022, och nånstans tänka: I år kanske ändå...

Marcus Malmberg
Helt klart "dubbelen" att ta sig in i CL-gruppspel och vinna SM-guld under samma säsong. Näst bäst är Birmancevics genombrott om man får kalla det så.



Det får väl i vanlig ordning bli Svenska Cupen då. I år gav vi det knappt ett försök kändes det som. Kan ju inte gå sämre nästa år i alla fall.



Kalle Dahlberg
Guldet, CL och att få komma tillbaka till läktaren.
Det finns mycket att vara glad för avseende MFFs säsong och att vi återigen visar varför vi är bäst i Sverige. Vi fyller på skattkistan, vi får bra motstånd i Europa och i synnerhet kunde vi återigen kombinera Europa och allsvenskan.











Jag skulle vilja att MFF på ett tydligare sätt dominerat allsvenskan. Våra insatser i en del matcher har varit direkt dåliga och jag har ingen förklaring till varför vi förlorar mot Mjällby och Göteborg hemma och spelar oavgjort mot Häcken, Östersund och Varberg med flera. Jag har varit helt vansinnig över detta och det är väl rimligtvis det sämsta.

Fredy Espitia
Bäst är att vi gör en historisk säsong. I mitten av säsongen frågade vi oss om det skulle bli en 2014 eller en 2015. Länge såg det ut som det andra alternativet men i takt med att de övriga spelade sig bort från guldet så höjde vi oss och vann tillräckligt mycket för att vinna SM-guld samma år som vi tar oss ut i den finaste av klubblagsturneringar.

Jag vill rikta en liten känga till föreningen som allt för ofta behandlar oss mer som konsumenter och kunder snarare än supportrar. Malmö FF gör otroligt mycket rätt men det finns förbättringsområden och detta är en av dem.


Henrik Zackrisson
Jag ser på sätt och vis avancemanget till Champions League som viktigare än guldet i år. Att  då och då  lyckas ta sig dit betyder ju så löjligt mycket för ekonomin. Men allra skönast var nog att läktarna fick fyllas igen. Vore ju trevligt om det får fortsätta så nästa år.


Dystrast var de många skadorna; särskilt som några var ganska allvarliga. Men mest frustrerande var annars VAR - inte bara för den störtflod av domslut vi fick mot oss, utan också för att VAR helt klipper av den livsnerv som det spontana glädjeruset är för fotbollen. Finns nog en god tanke där inne nånstans, men hur VAR tillämpas MÅSTE ändras.



Magnus Johansson
På det stora är det allsvenska guldet och avancemanget till Champions League närmast utom tävlan. Där vill jag säga att bedriften att ordna det sistnämnda är större än det förstnämnda, men den rena och skära glädjen över det förstnämnda är på en högre nivå. Men om jag ska välja en enskild händelse som årets bästa, så blir det bortasegern mot Glasgow Rangers. Att vända 0-1 till 2-1 där med en man utvisad var makalöst bra gjort.

Vill inte orda för mycket om det, men att i en svenska cupen-grupp bestående också av Västerås, Gais och Halmstad BK komma näst sist som vi gjorde är inte bara en missräkning, utan en sensationellt dålig insats. Årets sämsta utan tvekan.


Carl Angerborn
Publiken tillbaka på läktarna, planstormning och säkrat guld i sista omgången och ytterligare ett Champions League-äventyr att glädjas åt. År 2021 ter sig nästan utopiskt ur ett (snart) retrospektivt perspektiv. Det har varit ett otroligt år och jag vägrar utse enbart en sak och du kan inte tvinga mig.


Ifjol tyckte jag att det var sämst att det aldrig infann sig någon allsvensk spänning, i år ämnar jag klaga på att det blev FÖR spännande. Det är inte lätt att alltid vara mästare. Eller spänningen i sig var ju... spännande, det är snarare att vi var på väg att slarva bort guldet flertalet gånger som jag gnäller om. Det hade mycket väl ha kunnat ha varit så att guldet hamnade i Stockholm, Solna eller Borås istället och då hade jag aldrig slutat älta poängförlusterna mot Mjällby, Varberg och Göteborg. De hade följt mig till graven.

Ulf Nilsson
Såklart att vi vann guldet igen OCH att vi tog oss till Champions League. Men framförallt att vi gjorde det tillsammans på riktigt. Vi var, till sist, tillbaka på läktaren. MFF-familjen var samlad igen. Det är fantastiskt. Som jag saknat det.




Vet inte. Kanske att vi "borde" ha vunnit med mer, men seriöst. Vem bryr sig? Vi vann. Vi var bäst. Det handlar inte om att vinna överlägset. Det handlar om att vinna. Bra så. Sämst istället? Skadorna. Ett antal långtidsskador som verkligen var tunga för individerna. Toivonen, Knudsen men också Beijmo. Hade unnat dem alla spel i Champions League.

John Börén
Trots en hel del gnäll och tvivel under året räcker bärgat SM-guld och gyllene avancemang till Champions League med råge för att ge säsongen 2021 högsta betyg.


I särklass den sekvens där VAR-ulvarna hittade en regelvidrighet i Eric Larssons upphopp som ledde till straffspark och två tappade poäng mot FC Zenit hemma.


Stefan Sjöström
Att som Umeåbo få möjlighet att för första gången se Malmö säkra ett guld på plats. Uppleva förväntningarna när stadion sakta fylls. Känna ångesten över att något kan gå fel även om vi totalkontrollerade matchen mot Halmstad. Vara en överårig planstormare, fira på Möllan med nyfunna vänner och avsluta med nattamål på landets dansgladaste Falafelhak.

Alla överdrivna klagomål på MFFs defensiv. Laget spelar ett modigt och utmanande försvarsspel, vilket många misstar för dåligt. Men skenet bedrar, vi släppte bara in 30 mål i Allsvenskan, vilket inte alls är illa. Äsch, nu blev ju det sämsta till något bra lik förbannat. Svårt ibland att hålla på Malmö.


Filip Nyman
Det finns inget annat än Ibrox. Årets bästa är när Colak betalade tillbaka sin egen lön samt alla andras för tre år framöver. Jag tackar Colak ödmjukast och han har för alltid min trohet.


Årets sämsta är att vi torska mot Diffen. Det är aldrig okej och något jag kommer gräma mig över i decennier. Kan ha varit hela årets botten. Alla kategorier.



Peter Lind
Vi tuffar vidare på vinnarspåret. Det blev ingen defilering till guldet men det blev ett guld.
Ett guld är ett guld, ett guld ger plats i CL-kvalet, CL-kvalet ger goda chanser till gruppspel i Europa,
gruppspel i Europa ger pengar, pengar ger större chanser till fler guld.

Alla skador. Tråkigt för de spelare som inte har kunnat vara med och kriga om guldet utan har fått rehaba.
Vissa skador har varit sådana som inte går att undvika, som till exempel Beijmos nyckelben men när det gäller andra så får man kanske ta en titt på om något kan förändras.



Fredrik Hed
Det går inte att komma runt seriesegern. Det är därför vi spelar fotboll - för att vinna matcher och titlar. Och i Sverige är Allsvenskan störst och viktigast.
Jag vill också välja ut en enskild match och det är Rangers borta. Första matchen hemma spelade vi suveränt bra, men den slutade bittert med Rangers snöpliga kvitteringsmål på stopptid. Det gav ett tuffare utgångsläge på bortaplan, helt utan tillresta himmelsblå supportrar. Rangers gjorde 1-0 i den 18:e minuten, dessutom blev Bonke utvisad i den 46:e minuten. Då såg det mörkt ut. Men vi kom från en bra svit där vi inte hade förlorat på över en månad (38 dagar) och spelarna ville annorlunda. De gick ut och gav oss och Rangers en djurisk kämpainsats a la Mackan. Två ursnygga mål av Colak gjorde att vi vände och vann en plats i CL-playoff. Och resten är historia som man brukar säga. Länk-tips.

Höll på att välja en enskild match, men med lite eftertanke finns det en företeelse som följt med oss stora delar av säsongen, som påverkat laget, spelarna och staben. Och det är de många och långa skadorna.Det började med Oscar Lewicki och en så kallad "överkroppsskada", som senare visade sig vara en ryggskada. Sedan långtidsskadade sig Ola Toivonen (korsband), Jonas Knudsen (knä) och Felix Beijmo (nyckelben). Under säsongen har en drös spelare varit borta ett flertal matcher på grund av skador:Oscar Lewicki igen (knä), AC, Rieks, JIB, Peña, Johan Dahlin med flera.Som mest har vi haft 8-9 spelare borta samtidigt pga skador; många av dem dessutom givna startspelare. Detta får så klart till följd att stabiliteten ruckas när JDT tvingas rotera mer än önskat. Detta tror jag har påverkat prestationen och resultatet i många matcher. Skadefria hade vi gått bättre i Allsvenskan och avgjort den tidigare.Därför finns här mycket att dra lärdom av inför 2022.
 

Himmelriket2021-12-31 13:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?