Bergstrand i intervju med Forum 1891 inför omstarten
Kim Bergstrand ställde upp för en pratstund med Forum 1891.

Bergstrand i intervju med Forum 1891 inför omstarten

Forum 1891 fick en pratstund med Djurgårdens tränare Kim Bergstrand inför den allsvenska återstarten. Han delar med sig av sina tankar på vårsäsongen, vad som krävs i Europa och vad supportrarna kan förvänta sig i Patric Åslund. 

På måndag sparkar Djurgården igång den andra halvan av Allsvenskan 2024. Detta efter ett långt sommaruppehåll där såväl spelare som supportrar fått distansera sig från fotbollen. Förberedelserna har pågått på Kaknäs under några veckor och Forum 1891 var på plats på träningsanläggningen dagarna före bortamatchen mot IFK Norrköping. 

Kim Bergstrand sätter sig ned vid ett bord efter träningen för att prata om bland annat Djurgårdens säsong så här långt, förändringar i truppen och ett potentiellt nytt Europaäventyr. Tolv omgångar är spelade men Bergstrand vill inte ge sitt lag något betyg på prestationerna under vårsäsongen. 

– Jag sätter inte några betyg. Jag tycker att vi har utvecklats och blivit bättre under de här tolv omgångarna. Bortsett från sista matchen gjorde vi en bra sista del av våren, både vad gäller spelmässigt och resultatmässigt. Jag tycker att det hängde ihop, vi spelade en fotboll som vi är ganska tillfreds med under slutet på våren. Det är svårt att sätta betyg på saker och ting men det känns som att vi inte har nått vår topp men vi har blivit ganska jämna på en hög nivå. 

Medioker prestation
Sista “fighten” innan uppehållet var mot antagonisterna Hammarby där man fick se sig demolerade av en, åtminstone på pappret, svagare motståndare. Slutsiffrorna skrevs till 0-3 efter en milt beskriven svag insats av Blåränderna. 

– Det är klart att det var en jävla käftsmäll men vi har tränat bra, hårt som fan och mycket. Jag tycker att huvudena verkar vara på plats. 

Reaktionerna på resultatet var starka från supporterled och dagen efter dök ett stort antal supportrar upp på träningsanläggningen och fick i en sansad konversation uttrycka sitt missnöje direkt till spelarna. Kim Bergstrand vill inte prata utförligt om missnöjet från supportrarna. 

– De får tycka precis vad de vill och vad jag tycker håller jag för mig själv, säger han. 

Lucas Bergvall har anslutit till Tottenham efter en vår bestående av tolv matcher. För honom blev det tre mål under våren samtidigt som han var var gjuten i startelvan. Bergstrand menar att Bergvall är svår att ersätta men säger att affären med britterna är bra ur flera perspektiv. 

– Det är kul för honom, bra för Djurgården - både ekonomiskt men också visa att kommer man till Djurgården så får man en bra utveckling och kan ta nästa steg.

- Det är klart att man vill ha spelare som Lucas men om man har förmånen att ha sådana stora spelare och talanger så ska man vara väldigt glad. Man vet att man inte kommer få ha dem så länge. 

Djurgården har som sagt gjort en stark vår där man, förutom att man plockat mycket poäng, även stått för bra prestationer, menar Bergstrand. Han lyfter särskilt mötena med Malmö FF som exempel. 

– Vi förlorade ju båda matcherna. Visserligen var  det ju oavgjort i cupen men hemma var det väl i 95:e när vi var en man mindre som de avgjorde. Tycker att vi är bättre än dem i den matchen och tycker vi är minst lika bra som dem nere i cupfinalen också. Så, det visar ändå vår toppnivå. Kan vi komma upp där så är det klart att vi kan hota Malmö över tid. 

– Vi behöver ju garanterat vinna den matchen om vi ska komma före dem. 

Blåränderna har en spännande sommar framför sig. Förutom en toppstrid i Allsvenskan så ska man göra ett nytt försök att kvala in till Europaspel. För att lyckas med det har man spetsat truppen med ett nyförvärv från Västerås SK - Patric Åslund. 

– Det är en väldigt talangfull spelare. Vi spelar lite annorlunda än Västerås så det blir en liten omställning där men det finns enorm potential och han har visat glimtvis av det. 

Var på planen kommer ni kunna spela Åslund?
– Han är ganska öppen för att spela på väldigt många olika positioner som han gjort i Västerås också. Så, innermittfältare och eventuellt någon kant-roll beroende på. Men han ska ju vara centralt men beroende på hur vi spelar kan han spela som 6:a, 8:a, 10:a. 

Kan han ersätta Lucas på den positionen?
– Han är inte Lucas. Han är väldigt mångsidig som Lucas på det sättet men han måste spela sitt spel inom ramarna för Djurgårdens organisation. Lucas ersätter man inte bara sådär även om jag tycker Patric är en jävligt bra spelare också. 

Europakval som stundar
Europakvalet stundar som sagt och för Djurgårdens del handlar det om ett luxemburgskt motstånd, mer bestämt FC Progrés Niederkorn. Fjolårets magplask i det europeiska cupspelet var långt ifrån det man strävade efter:

– Man kan gräma sig över saker men det leder ingenstans. Man måste försöka vara här och nu och lära sig vad som funkade bra och vad som funkade mindre bra.

Inför denna sommarens kvalspel säger Bergstrand att man har förberett sig för att spela på flera fronter.

– Det är en del i den här säsongen. Vi har vetat ganska länge att vi ska ut i Europa och vi har kört på här nu och försökt förbereda oss för att spela tätt och mycket, resa och allt det där. Vi har goda erfarenheter från 2022 så klubben och organisationen har dragit en hel del lärdomar från det och vi har ganska många spelare som varit med på den resan. 

Bergstrand betonar att laget inte kan förvänta sig ett långvarigt Europaäventyr utan extraordinära prestationer:

– Man kan säga att man vill vinna Conference League också, det är inte svårt att sätta mål. Men det handlar om att göra jävligt bra ifrån sig på två fronter så får man se hur långt det räcker. Jag tror inte att man ska tro att man varje år går till gruppspel i Europa men kan vi göra det en gång till vore det fantastiskt roligt. 

Innan Conference Leagues andra kvalomgång är det fokus på Allsvenskan och på måndag reser Djurgården till Norrköping i den fortsatta toppstriden. Kim Bergstrand säger följande om motståndet:

– De avslutade ju inte våren på topp och har ju haft en månad på sig naturligtvis och förbereda sig för att göra bättre ifrån sig. Så om jag får gissa så har de tränat en hel del försvarsspel och väldigt mycket grundträning. De kommer vara extremt noggranna i allting. Jag tror att vi behöver vara på den nivå vi var mot Halmstad här på hemmaplan. Vi kommer möta ett väldigt organiserat lag, om vi spelar långsam fotboll kommer det bli jobbigt. 

– Vi behöver få fart på saker och ting, tillägger han. 

Mot slutet av intervjun får Bergstrand frågor om spelartruppen och eventuella nyförvärv. Kring det är han en aning förtegen. 

– Det finns önskemål men det är Bosses bord det där så jag tycker att han ska uttala sig om truppen. 

Finns det några positioner som ni tycker behöver förstärkas?
– Jag och Tolle brukar säga att vi har de spelare vi har och sen jobbar vi med dem. Bosse vet vad vi tycker och tänker men vi älskar de här grabbarna. Så länge vi har den här spelargruppen så jobbar vi med dem. 

 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2024-07-06 18:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården