Betyg efter matchen mot Halmstad
Kim Hellbergs byte från en trebackslinje, till en fyrbackslinje, samtidigt som han bytte ut Ibrahim Breeze Fofana till förmån för Pavle Vagic, gjorde att Hammarby kunde vinna matchen mot Halmstad.

Betyg efter matchen mot Halmstad

Matchen mot Halmstad känns som en sådan match där spelarna i Hammarby borde ha två olika bedömningar, en generellt dålig för första halvlek, och en generellt bra i andra.

Jag skall dock försöka mig på en samlad bedömning enligt betygskalan nedan.

1 = underkänd
2 = godkänd
3 = bra
4 = Allsvensk toppklass
5 = Landslagsmässig

Warner Hahn - 4
Kim var lite besviken på Warners spel med fötterna idag. Visst, han kanske slarvade lite, men vad viktigare var så var han som en vägg när Halmstad skapade ett flertal vassa chanser i första halvlek. Det är bara att tacka ”Micke” Hjelmberg och co. för att ha hittat denna pärla till målvakt. Warner har bara varit i Hammarby under en kort tid och redan nu sätter jag samma klassificering som jag gjort tidigare på Lasse Eriksson och Johan Wiland, det vill säga målvakter av mycket hög allsvensk klass.

Victor Eriksson - 2
Med nöd och näppe godkänd. Victor såg lite trög ut i vändningarna och hade även svårt att vinna sina dueller. Spelar dock alltid efter sina begränsningar och sätter sig själv därför sällan i svårlösta situationer. Han, och hela Hammarby, hittade tillbaka till tryggheten när Kim bytte in Vagic istället för Fofana och ändrade till fyrbackslinje.

Ibrahim Breeze Fofana – 1
Ibland har man en sådan där dag när det mesta går snett. Det var en sådan dag för Fofana idag, med ett fleral grova missbedömningar av situationer på plan. Blev också utbytt i halvtid, vilket kändes väldigt rimligt. Bara att bryta ihop och lära sig av sina misstag, och sedan komma tillbaka starkare. Alla spelare har matcher där det där flytet saknas och nu hade Fofana sin.

Shaquille Pinas - 2
”Shaq” är, som de flesta andra i Hammarby denna match, bättre i andra halvlek än i första och får därmed ett godkänt betyg. Jag vill se honom skjuta mer när han kommer i läge. Visar vilken suverän passningsspelare han är under den andra halvleken och i och med återgången till fyrbackslinje kommer han bättre till sin rätt i spelet. 

Markus Karlsson – 3
”Mackan” är lysande i andra halvlek och också en av de spelarna som är bättre än genomsnittet i den första halvleken. Ett stort plus för hans suveräna press-spel och förmågan att ständig vara spelbar. "Mackan" gör helt enkelt en massa nytta på banan. Kul också att se honom på sin gamla position som högerback i andra halvlek. Är det något jag saknar i hans spel så är det modet att ta ett och annat skott när han har läge strax utanför straffområdet, men det är han ju knappast ensam om i denna upplaga av Hammarby, där det ibland känns som att det skall passas in på mållinjen.

Tesfaldet Tekie – 4
Tekie är en av få spelare som är bra i hela matchen. Har en enorm form just nu och slår inte bort många bollar och är, liksom ”Mackan”, spelbar hela tiden. Det är jättekul att se ”Tess” positiva utveckling, när den ena toppinsatsen följs av en annan (senaste derbyt undantaget). Han dikterar nu tempot på mitten som självaste Bojanic. Precis som för "Mackan" vill jag se honom avlossa sitt mycket bra skott flera gånger under matcherna. Nu blev det en gång, när han fick bra träff, men bollen gick för rakt mot måvakten. 

Nahir Besara – 2  
Långt ifrån formen från början av säsongen. Direkt svag i första halvlek, men spelar upp sig ordentligt i andra och står för en rad suveräna passningar. Frågan är bara vad som hänt med skottet, då det inte har samma goda träffbild längre, en träffbild som Nahir vant oss vid sedan han kom tillbaka till Hammarby. Frågan är om fotskadan i högerfoten fortfarande spökar, eller om det bara är formen. Ett faktum är att det inte är samma rörlighet och klipp i steget som det var i våras hos Nahir. 

Oscar Johansson Schellas – 2
Oscar gör det bra i en ren mittfältsroll. Har dock, med undantag från matchen mot Häcken, svårt att få till det där sista lilla framåt. Står dock för en fin liten lyftning till Erabi innan vinstmålet. En klart godkänd insats av Oscar sett över 90 minuter. Personligen har jag dock svårt för Oscar, då jag hela tiden tycker att det tar alldeles för lång tid innan han får bollen under kontroll, och då speciellt vid offensiva lägen. Det känns som att han hela tiden måste kalibrera sig innan han kan göra nästa sak. 

Bazoumana Touré – 3
Stor skillnad på den Touré vi får se i första halvlek och den Touré som vi får se i andra halvlek. Gör också målet efter Erabis felträff hamnar hos honom och är ett ständigt orosmoment med sina mer centrala löpningar under de sista 45 minuterna. Är dock lite väl osjälvisk när de riktigt stora lägena dyker upp istället för att trycka dit bollen själv.

Hade stor uppvisning ett par gånger, med en supernedtaging, som jag tycker att han borde ha dragit på volley, och när han sprang förbi nästan hela HBKs lag, i något som såg ut som gladiatorerna när det gäller motståndarnas lönlösa försök att stoppa honom. Kanske kan han och ”Gurra” Ludwigsson tävla i det om/när ”Gurra” är tillbaka i Bajen. Det lär dock få bli snart i sånt fall, för jag har svårt att se att "Bazou" är kvar i Hammarby när den allsvenska säsongen 2025 startar.

Montader Mahjed – 3
Vilken skillnad det är på den Montader Madjed vi fick se i början av denna säsong och den vi nu fått se på slutet. ”Monte” jobbar numera stenhårt hemåt och värderar även situationerna betydligt bättre än tidigare. Kan nu också gå både till höger och vänster, vilket gör de svårare för motståndarna att försvara sig mot hans vändningar och ryck. Känns nu helt rätt att han valde att förlänga med Hammarby, efter att många redan hade dömt ut honom.

Jusef Erabi – 1
Jag kan inte ge Jusef godkänt i denna match även om det är han som står för den turliga assisten till målet. Det är inte mycket som stämmer annars för honom i denna match. Han jobbar fortfarande hårt, men känns otimad i det mesta han gör annars. Nickar som en anfallare i Jusefs klass bara skall få på mål, går över, passningsspelet är svagt och när han får skottchanser så är det antingen svaga skott eller så går de på en motståndare. Jusef kan mycket bättre än det han visade mot HBK.

Pavle Vagic (in 46’) – 3
Kommer in och bidrar med ett lugn som vi saknade med en, för dagen, osäker Fofana på banan. När Pavle kommer in så börjar vi direkt att dominera passningspelet i matchen. Trygg också i det defensiva och ger Victor Eriksson det stöd han behöver.

Hampus Skoglund och Marc Llinares spelade för kort tid för att betygsättas.
 

Göran Öberg2024-10-06 17:38:48
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion