-
-

Betyg IFK Göteborg - IFK Norrköping
Hur länge tar det innan vi får se Pontus i landslagsdressen igen?

Betyg IFK Göteborg - IFK Norrköping

2020 är ett annorlunda år, IFK sätter full fart och slår nästan rekord i att inte förlora, vänder på stekspaden och faller ner och försöker sätta nytt rekord i att inte vinna några matcher! Vad ska bli nästa rekord att sätta? Kanske att komma tillbaka? Det gjorde vi med besked, genom att ändra taktiken och anpassa den till kunnandet för tillfället!

Äntligen!
Riktigt trevligt att se att IFK kan ställa om taktiken och sätta försvarsarbetet  i högsätet. Jag kunde inte låta bli att fundera på en parafras till en av världslitteraturens stora verk, Allting nytt på västkusten. Med dessa två kanoner på plan i form av Totte och Pontus sprang, sköt och nickade de sönder Blåvitt. Så det blev naturligt att bakom dem gräva ner två försvarslinjer i form av mittfältet och backlinjen som klarade sig bra i stort sett hela matchen.

Att IFK endast hade 37% bollinnehav i första halvlek, men ändå gör två mål visar på en otrolig effektivitet. Över hela matchen ökade bollinnehavet något till 41% vilket är klart mindre än det tidigare snittet på över 60%. IFK hade färre avslut än Blåvitt, men fler avslut på mål visar också på effektivitet.
 
Dessutom blev detta spelsätt energisparande när man tog det lugnt och väntade på att Blåvitt skulle komma upp ur skyttegravarna och anfalla. När man sedan lyckades använda den sparade energin till två otroligt snabba omställningar, Pontus mål som påminde lite om Isisaks mål mot Hammarby. Wahlqvists välavvägda inlägg som ställde Totte helt fri så att han lugnt och behärskat kunde göra 2-0.

Att sedan Blåvitt kom ut med extra energi i andra halvlek, var en naturlig utveckling, de måste helt enkelt komma in i matchen igen. Det som oroade mig var att det blev några illavarslande bolltapp på mittfältet, men mer än ett baklängesmål blev det inte. Det hade ju mindre betydels då IFK vid ytterligare en snabb omställning lyckades få Levi in i en position där han kunde avsluta med sin vänsterfot och smeka in bollen vid vänstra stolpen utan chans för målvakten, 3-1 och matchen var vunnen.

Betygen:
Betygsskala: 
5=Landslagsklass
4= Mycket bra
3= Bra
2= Godkänd
1= Underkänd

Isak Pettersson 4
Isak kom ikväll upp i förra årets goda form, räddade IFK med en avgörande räddning uppe mot krysset i första halvlen och lite senare ute i straffområdet och täckte bort ett Göteborgsskott. Under andra halvlek såg han till att stå på rätt plats. Vid Blåvitts mål gjorde han vad han kunde, fösökte komma ut och så nära motståndaren som möjligt, men Patrik Karlsson Lagemyr lyckade lyfta bollen över honom.
 
Linus Wahlqvist (ut 69) 3 
Hans läckra inlägg till Totte kunde ju inte vara bättre. Andra matchen han får kramp i, jag hoppas han hinner stärka musklerna innan nästa match.

Filip Dagerstål 3
Gör en gedigen insats, skulle kanske ha satt ett mål vid en retur i första halvlek.
 
Rasmus Lauritsen 3 
Hade en bra nick på en hörnvariant som skulle kunnat resultera, hann inte riktigt med vid Göteborgs mål, men det var ju oxå en perfekt pssning från Tobias Sana.

Lars Krogh Gerson 4 
Trygg och klok som en pudel, lät inte sin ytter passera så värst många gånger. Är ofta med i anfallen och jag tycker han borde fått några bollar på sin kant att jobba med.

Simon Thern 3
Var rivigare än på länge vilket var mycket positivt, och ger sällan upp.
 
Eric Smith  3
En typisk spelare som kanske inte syns så mycket offensivt utan fixar defensiven vilket inte märks lika mycket.
 
Alexander Fransson (ut 62) 3
Har fortfarande en bit kvar till sin högsta nivå, men jag tycker det var ett fall framåt ikväll.

Isak Bergmann Johannesson (ut 66) 4
Delaktig i högsta grad till Pontus mål och visar att det är på mittfältet han ska spela.Han lyckades ju oxå nå Levi med passningen som gav 3-1. 
 
Pontus Almqvist (ut 62) 5 
Vilken kille, levererar direkt. Skulle definitivt haft en straff som han kanske inte skulle ha haft mot Bajen. Snabbheten är ju i paritet med en vinthund och avslutningarna är perfekta. Utses oxå till dagens akrobat! Dagens bästa IFK:are.
 
Totte Nyman (ut 69) 3
Totte verkar ha roligt igen, lite tack vare gamla kompisen Wahlqvist. Det vara bara att tacka och ta emot och lite retfullt enkelt göra ytterligare ett mål. Han ger inte något försvar i Allsvenskan en lugn stund.

  
Inhoppare:

Sead Haksabanovic (in 62) 2
Av de snabba finterna och riktningsomställningarna ser vi inte idag heller så mycket av. Men det finns nog mer att få därifrån när hans svacka tar slut. Jens var ju diplomatisk när han sa att Sead bett att få bli inbytt då han kände sig sliten. Bra självkännedom.
 
Jonathan Levi (in 62) 3
Blir vår nye inhoppare som ofta gör mål, ett riktigt snyggt smekande skott vid vänstra stolpen.

Linus Hallenius (in 69) 2
Bättre hjälp med framspelningar kan man nog inte få, men det blev inget mål idag heller. Tror dock att vi har ett sparkapital där som kommer att leverera.
 
Henrik Castegren (in 81) och Andreas Blomqvist (in 81) spelade för kort tid för att betygsättas, men det kan nämnas att båda bidrog med en fin insats.

Sluttankar: 
Nu har IFK äntligen visat att det går att ändra spelsätt och att man då inte blir lika lättlästa längre! Rätta magsäcken efter matsäcken eller anpassa taktiken efter motståndet. Kan detta bli ett vinnande koncept under resten av Allsvenskan. I och med denna match tog vi ju faktiskt in två poäng på Malmö och har lite häng på Elfsborg och Djurgården. Häcken, Sirius och Hammarby kommer dock som flåsande vargar efter oss. Nästa match är om en hel vecka, då kommer chansen att ta revansch på Häcken. Hoppas inte IFK försätter den chansen.

 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2020-08-17 23:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås