Betygen: "Han har inte varit sig själv"
Linus Wahlqvist visar att han är att räkna med i det offensiva spelet. Dock klev han av med kramp tidigt i andra halvlek.

Betygen: "Han har inte varit sig själv"

Tyngre förlust går knappt att tänka sig, än den IFK råkade ut för mot Hammarby på torsdagskvällen. Peking spelade bra mot slutet, men så fick Hammarby en frispark som studsade rätt och förlusten var ett faktum. Nåja, ett par glädjeämnen fanns det i alla fall för IFK. Bland annat en blixtsnabb anfallare.

Betygsskala: 
5=Landslagsklass
4= Mycket bra
3= Bra
2= Godkänd
1= Underkänd

Isak Pettersson 2
Målen såg svåra ut för Isak, så han kan inte lastas där. Gjorde inga stordåd i övrigt. Såg lite svajig ut vid något inlägg där han inte kunde greppa eller boxa iväg bollen redigt. Någon farlig felpassning också.
 
Linus Wahlqvist (ut 66) 3
Många har gapat efter en ytterback som löper från kortlinje till kortlinje, och är bra i båda riktningarna. Här är han. Linus forcerade fram på högerkanten och agerade bra med bollen. Hade ju ett farligt stolpskott bland annat. Ganska stabil bakåt. Fick utgå med kramp i andra halvlek.
 
Filip Dagerstål 4
Han saknades mot HIF. Tänkte man inte på det då syntes det nu. För Filip Dagerstål var i stort sett felfri mot Hammarby. Han vann mycket boll och gjorde flera bra brytningar i svåra situationer. Sedan har han ju ett lugn med bollen och en högerfot som är svårslagen i backlinjen. En av IFK-spelarna som stack ut mest i positiv väg. Börjar alltmer se redo ut för större klubbar än IFK Norrköping. Kontraktet är på väg att gå ut, så frågan är om IFK lyckas få något betalt för den spelskicklige mittbacken.
 
Rasmus Lauritsen 2

Såg inte lika oslagbar ut i duellerna mot Hammarby. Tvärtom missade han en del nickar, bland annat på Hammarbys 2-1-mål, som dock mest bara kändes märkligt. Båda Hammarbys mål var ju mest studsar hit och dit. Inte något man kan hänga ut försvararna för. Men Lauritsen hade inte riktigt samma självklara spel idag som han brukar.
 
Lars Krogh Gerson 2

Lugnet själv ute till vänster i backlinjen. Och efter den tveksamma insatsen borta mot Helsingborg undrar jag om inte Gerson passar bättre som ytterback än mittback. Satte straffen säkert till 1-1. Jag tycker att han var bra i båda riktningarna och slog en del fina passningar som startade upp anfall. Kan dock göra det fler gånger, och våga spela svårt oftare. Stark tvåa.
 
Simon Thern 3
Efter förra matchen skrev jag att Simon inte riktigt har varit sig själv efter ljumskskadan, men idag såg det ändå bättre ut. Han var bättre i passningsspelet, transporterade ganska mycket boll och kämpade. Men det sista lilla i framspelningarna saknas. Bland annat var det ett instick till Pontus Almqvist som var lite för hårt. Och i första halvlek hade han en bra kontringschans, men lyckades inte skapa någonting alls. Bättre slutprodukt krävs från Thern.
 
Eric Smith (ut 74) 2

Han hänger i och krigar på, men har blivit segare och segare under säsongens gång. Smith har ju spelat i alla matcher och kanske behöver vila snart, för mot Hammarby var han inte särskilt bra. Det saknades lite kraft. Var nog en av anledningarna till att IFK tappade mitten stora delar av andra halvlek. Knappt godkänd, men gjorde heller inga tydliga misstag så han får en tvåa. Byttes ut med smärtor i benet, som det såg ut.
 
Alexander Fransson (ut 74) 2
Fortsatt blandar han och ger mycket. En del briljanta aktioner, framför allt i första halvlek. Men också vissa svaga ingripanden, framför allt i eget straffområde. Springer inte så mycket som han borde och känns fortfarande lite trött. Jag har svårt att förstå mig på lagkaptenen, för landslagskvaliteterna finns där, och Alle visar de ibland, men som helhet är han inte särskilt bra.
 
Ishaq Abdulrazaq (ut 46) 2

Den nigerianske supertalangen har en del att utveckla. Det är tydligt, men samtidigt ser han så otroligt spännande ut varje gång han får chansen. I rollen som ytterforward där han spelade mot Hammarby har han en unik förmåga att vinna boll högt upp. Han är så snabb och ettrig i presspelet och i duellerna att motståndarna inte hinner med. Även med boll är han bra, framför allt när det finns ytor att springa på med bollen. Däremot tappar han bollen i onödiga lägen och är lite oslipad. Behöver jobba på sin förmåga att värdera vad han ska göra. När det fungerar att dribbla och inte och så vidare. Byttes ut i paus, men det var nog mer av taktiska skäl för hag tycke inte att Ishaq gjorde någon dålig insats.
 
Totte Nyman 2
Ett tag var han den enda som fortfarande såg sylvass ut när andra spelade hade tappat formen. Men nu har även Nyman gått ner sig lite i prestationerna. Lyckas inte riktigt utnyttja de kontringslägen som kommer, och har det tufft mot Hammarbys trebackslinje. Blixtrade till med några fina aktioner och fick ett par ganska bra lägen, men inte mer än så. Samspelar bra med Pontus Almqvist, och de två borde få spela ännu mer ihop framöver. Men frågan är om Totte orkar, för hans insatser har inte direkt blivit bättre senaste tiden.
 
Sead Haksabanovic (ut 66) 1

Ett par bra passningar ut på kanten i första halvlek. I övrigt tyckte jag inte att IFK:s mångmiljonvärvning bidrog särskilt mycket alls. Det här klippet i steget och accelerationen har saknats på sistone. Han fick ju vila en halvlek mot Häcken, men ser fortfarande seg och trött ut. Och mot Bajen blixtrade han inte ens till med individuella aktioner. Det har han ju ändå gjort i tidigare matcher där det sett halvdant ut i övrigt. Byttes med all rätt ut tidigt i andra. Han har inte varit sig själv i de senaste matcherna och det kan vara en del i IFK:s usla form.
 
Inhoppare:
Pontus Almqvist (n 46) 4
Janne Andersson satt på läktaren i Norrköping. Vem ville han titta på? Totte Nyman, Alexander Fransson, Isak Pettersson, Abbe Khalili och någon till kanske. Men det var en annan spelare som måste ha imponerat mest på förbundskaptenen. Och det var 21-åringen med den blonda kalufsen och det snabba steget. Pontus Almqvist. Oj vad bra han var. Hotade Hammarbys försvar gång på gång. Det var inte heller bara med sin snabbhet i djupled. Nejdå, Pontus Almqvist visade fin teknik och kreativitet när han på egen hand skapade lägen och drog igång anfall. Vinner även många nickdueller med sin spänst. Synd att han inte lyckades få dit ett mål på Simon Therns fina passning i andra halvlek. Dagens bästa IFK:are.
 
Henrik Castegren (in 66) 2
Stabil, gjorde jobbet och var säker i passningsspelet. Kom även runt på kanten en gång och skapade ett farligt läge. Gjorde det man kan begära av en inhoppare i backlinjen. Snudd på trea.
 
Isak Bergmann Johannesson (in 66) 3
Fick finna sig med att börja på bänken efter många starter i rad. Men det spelade ingen roll för Isak, han kom in och bidrog ändå. En viktig injektion när IFK fick igång spelet i slutet av andra halvlek. Gjorde en hel del bra aktioner och hade en ribbträff. Supertalangen visar återigen att det är på mittfältet han är som bäst, även om det nu var någon konstig blandning av yttermittfältare och innermittfältare.
 
Jonathan Levi (in 74) och Andreas Blomqvist (in 74) spelade för kort tid för att betygsättas, men det kan nämnas att båda bidrog med en fin insats.

Sluttankar: 
Det är svårt att sätta fingret på vad som är fel i IFK Norrköping. Tre raka förluster och två poäng på de fem senaste är ett faktum, men det känns som att alla dessa poängtapp haft olika anledningar. Visst, överlag har inte insatserna varit prickfria direkt, men det finns inget genomgående problem som enkelt går att fixa. 
 

Mot Hammarby gjorde de flesta spelarna en ganska bra insats, vilket syns på betygen. Ingen var helt galet bra, men alla var gedigna. Spelet var också ganska bra. Visst, Hammarby hade ett stort övertag i början/mitten av andra halvlek, men där försvarade Peking ganska bra och släppte inte till alltför mycket chanser. IFK var också rätt så vassa framåt, och kom till många lägen. Kanske borde de ha satt dit någon mer boll i andra, sett till möjligheterna. Men fotboll handlar om att vinna, och ännu en gång räckte inte IFK till. 

Prestationen var ganska bra mot Hammarby, precis som mot Helsinborg. Det går att prata hur mycket som helst om prestationer, men om segrarna inte kommer är det något på tok ändå. Se till att vinna på ett annat sätt, eller se till att vara tillräckligt bra för att vinna även när marginalerna är på fel sida. En rejäl uppryckning krävs av IFK Norrköping om det över huvud taget ska bli en rolig säsong. Efter förlusten mot Hammarby kändes det som att hoppet om guld försvann. Om IFK fortsätter förlora kommer även hoppet om en Europaplats att försvinna. 

Det är dags att ta poäng. 

Nästa match är på måndag, borta mot IFK Göteborg. Framåt kamrater!

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-08-13 22:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås