Bravida Arena, 2023-04-09 15:00

Häcken - Hammarby

BK Arslet Away!
Nahir Besara grämer sig efter att ha missat en jättechans i slutet av matchen mot Häcken, på bortaplan, förra säsongen.

BK Arslet Away!

Det är dags för omgång två i allsvenskan och det vankas toppmatch mellan hemmalaget Häcken och vårt kära Hammarby. Båda lagen vann, programenligt, sin första match där Hammarby, på ett stabilt sätt, vann mot Degerfors på hemmaplan samtidigt som Häcken gjorde en bra prestation när de vann mot Elfsborg på bortaplan med 2–0.

Vi startar med en genomgång av status i de båda lagen. Som brukligt är börjar vi med våra motståndare.

Häcken

Formen är på topp och man fortsatte på samma sätt som man avslutade allsvenskan 2022, genom att vinna mot svåra motståndare på ett imponerande sätt. Att det blev 2-0 på bortaplan mot Elfsborg var således ingen överraskning efter att, exempelvis, ha sett Häckens bortamatch mot Djurgården förra säsongen.

Efter det välförtjänta SM-guldet 2022 är Häcken också många experters favorit att vinna även denna säsong. När man läser vad diverse ”experter” skriver om Häcken skulle man kunna tro att det är ett gäng ”övermänniskor” vi har att göra med, som bara kommer att springa hem allsvenskan.

Omdömena grundar sig i mångt och mycket i Häckens mycket starka tremannamittfält i form av Simon- och Samuel Gustafson samt dansken Mikkel Rygaard. Dessa tre herrar var den stora orsaken, tillsammans med Alexander Jeremejeff, att Häcken kunde titulera sig svenska mästare ifjol.

Tyvärr, för Häcken, så verkar det som att Simon Gustafson kommer att vara borta ett tag på grund av en efterhängsen skada, men Amane Romeo kom in på hans plats mot Elfsborg och gjorde det mycket bra.

I frontlinjen har Häcken kanske framförallt Ibrahim Sadiq, som var bra redan förra säsongen och som ser ännu bättre ut denna säsong, så här långt. Sadiq har sällskap längst fram av Bénie Traoré, en snabb spelare med känsla för vad målet och spelskicklige Lars Olden Larsson. Man har även värvat in norrmannen Ola Kamara som bland annat har spelat i MLS och visat att han kan göra mål där.

Bakåt har Häcken en av allsvenskans mest stabila målvakter i form av Peter Abrahamsson och en stabil backlinje där Even Hovland är chef.

På minuskontot återfinns flyktade Alexander Jeremejeff och ett gäng skadade spelare som Tobias Sana, Ali Youssef, Momodou Sanko samt nämnde Simon Gustafsson. 

Häcken tränas, som bekant, av Per Mathias Högmo.

Hammarby

Det är ett Hammarby i god balans som nu gör sig redo för allsvenskans första riktiga utmaning. Man brukar inte vara chanslösa på bortaplan mot Häcken och förra säsongen var vi bara ett olyckligt självmål från att vinna. Det var också i den matchen som snöret gick för Hammarby, när det gällde chansen att komma högre upp än trea i tabellen.

Truppen till matchen är säsongens starkaste så här långt. Båda tidigare skadade Adi Nalic och August Mikkelsen är med i denna och för Mikkelsen är det första gången inför en allsvensk match. Nu börjar det bli en härlig konkurrens om startplatserna och när det gäller de tre främsta platserna i banan skulle jag säga att ingen är given nu när Mikkelsen och Nalic är tillbaks. Givetvis kommer ingen av dem att spela 90 minuter än och jag är även ytterst tveksam till om någon av dem kommer att starta.

Matchen mot Degerfors kännetecknades i långa stunder av att Hammarby var i överläge spelmässigt, i alla fall om man undantar de sista 15–20 minutrarna av första halvlek. Faktum är att vi statistiskt var mer överlägsna än när vi vann med 5–1 på hemmaplan mot dem förra säsongen, och då anser jag att Degerfors är ett klart bättre lag denna säsong.

Oliver Dovin lär få fortsätta i mål. Backlinjen med Strand, Kurtulus, Fenger och Pinas lär få fortsatt förtroende precis som Sadiku, Tekie och Besara på mitten. Framåt är det, som sagt, mer ovisst, men jag tror nog ändå att vi får se samma starttrea som senast med Djukanovic, Boudha och Joel Nilsson. Detta vore logiskt i mina ögon då jag tror på den gamla klyschan att man inte ändrar på ett vinnande lag.

Dock tror jag att vi kan få räkna med fler och tidigare offensiva byten om vi kommer under resultatmässigt och behöver göra dessa. Då lär vi få se Mahjed, Erabi, Nalic och kanske också Mikkelsen komma in i spel.  

Skadelistan blir allt kortare hos Hammarby och innehåller nu endast Dennis Collander, Bubacarr ”Steve” Trawally och Jon Fjoluson, där Fjoluson är borta resten av säsongen och Collander och Trawally fortfarande har en bit kvar till full träning.

Inbördes möten i allsvenskan

Nedan visas inbördes möten de senaste fem säsongerna. Det är extremt tydligt att det är två mycket jämna lag som kommer att mötas i omgång 2. De senaste fyra mötena har slutat oavgjort, ett resultat som jag tror att många Hammarbysupportrar skulle vara nöjda med att ta med sig hem efter morgondagens match (även om man förstås helst vill vinna).

Noterbart är också att vi inte lyckats vinna på bortaplan, en ända gång, mot Häcken under de fem senaste säsongerna, även om det varit nära.

2022:

Hammarby – Häcken 2–2
Häcken – Hammarby 1–1

2021:

Hammarby – Häcken 1–1
Häcken – Hammarby 1–1

2020:

Häcken- Hammarby 3–0
Hammarby – Häcken 1–1

2019:

Häcken – Hammarby 2–0
Hammarby – Häcken 4–1

2018:

Häcken – Hammarby 2–2
Hammarby – Häcken 1–0

Hur klipper vi Häcken?

Skulle vi ställa ovanstående fråga till Marti Cifuentes så skulle hans självklara svar vara att vi skall spela vårt spel och våga mer än vad motståndarna gör för att vinna matchen.

Personligen så är jag ganska säker på att det ligger bra mycket mer taktik bakom än så även om Marti aldrig skulle bryta sina principer som han bygger sitt spel på.

Som i så många andra bra lag så är mittfältet Häckens motor, där de är vana vid att kunna dominera mittfältet då de sällan ställs mot fler än tre mittfältare. Kan inte mittfältet leverera kvalitetsbollar till Häckens snabba offensiva spelare så kan inte dessa heller komma i fart och hota vår backlinje. Det gäller därför att hälla så mycket socker i deras tank som möjligt.

Ett exempel som Marti skulle kunna använda sig av, är att låta Joel Nilsson starta som högerback och ta hela högerkanten, något som Joel är van vid från sin tid som ”wingback” i Mjällby. Då skulle vi frigöra en spelare från den offensiva högerkantspositionen som får en mer fri roll och kan vandra inåt i banan och göra så att vi blir fyra mot tre på mittfältet.

Det skulle också vara ganska naturligt då Häckens offensiva hot ofta kommer från vår vänstersida, där de har Sadiq, medan Larsen på andra kanten mer rör sig in i banan. På vänsterkanten kan vi då välja att spela både Strand och Pinas för att helt stänga ned den kanten.

Vi låter helt enkelt Häcken spela på sin svagare vänsterkant och ser till att överbefolka på mitten för att se till så att de inte får tid att slå några kvalitetspassningar och för att vinna bollen där för att komma till snabba avslut. När vi vinner bollen har vi direkt två offensiva mittfältare, en central anfallare och Pinas på vänsterkanten som kan anfalla. Plus att vi fyller på med Joel Nilsson på högerkanten. Med fyra mittfältare blir överflyttningen bakom Joel Nilsson också lättare.

Men vem skall spela på högerkanten och förstärka mittfältet då undrar ni förstås. I nuläget skulle det vara Fredrik Hammar som går in där med order om att tugga hälar på Samuel Gustafsson och framöver är det även en bra position för både August Mikkelsen eller Adi Nalic. 

Hur går det i matchen?

Matchen är förstås en av de svåraste bortamatcherna i årets allsvenska, men vi är, med den trupp vi har nu, inte chanslösa mot någon motståndare. Dock tror jag att vi kommer att få svårt att vinna, men att vi har en god chans att, som förra och förrförra säsongen, komma hem med en pinne. Skall vi säga 2-2 efter en av Hammarby taktiskt väl genomförd match.

Med stor säkerhet måste vi göra vår bästa insats hitills med denna nya trupp om vi skall komma från Hisingen med några som helst poäng. Nu knyter vi handen i byxfickan och visar Häcken att Hammarby är på besök och lämnar baksidan, som sig bör, med dess arsle bart.

Forza Bajen!


Göran Öberg2023-04-08 20:49:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!