Blågula Proffskollen: Säsongssummering av samtliga svenskar
Blågula Proffskollen har nått vägs ände. Således tar vi ett steg tillbaka och summerar hur samtliga EM-aktuella svenskar har presterat under säsongen 2011/12.
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Ingen match för PSV senaste veckan.
Säsongen 2011/12: Petades några matcher in på säsongen men fick chansen igen kort därefter och återtog då sin plats. Spelade väldigt stabilt första halvan av säsongen, sedan gick det sämre och han petades igen. Har inte spelat sedan i mars på grund av en axelskada.
Johan Wiland, FC Köpenhamn
Wiland fick släppa två bollar bakom sig borta mot Sönderjyske när FCK fortsätter dra i handbromsen i slutstriden. Chanslös på båda målen, och inte mycket att uträtta i övrigt. Sade efter matchen till FCK:s hemsida att "det hade kunnat gå annorlunda om vi hade fått första målet".
Säsongen 2011/12: Wiland har varit ohotad som FC Köpenhamns förstemålvakt säsongen igenom. Han har stort förtroende tack vare sin rutin, och betraktas som en av lagets viktigare spelare.
Pär Hansson, Helsingborg
Har haft att stå på slutet med tre matcher på en vecka. 42 avslut avlossades totalt av Malmö (0-3) och Häcken (3-2), varav över 25 gick på mål. Hansson briljerade dock i bägge matcherna med många fina räddningar. Under gårdagens match mot Kalmar var han poängräddare med 4-5 fina parader.
Säsongen 2011/12: Har fortsatt att vara HIF:s viktigaste spelare även i år, som en säker målvakt med ett gäng idioträddningar i bakfickan. Viktig även i uppbyggnadsspelet med sitt lugn och fina passningsskicklighet.
Olof Mellberg, Olympiakos
Fokus senaste tiden ligger som bekant på Mellberg och hans eventuella kontraktsförlängning med Olympiakos. Parterna är överens om en förlängning på 1 år men när det gäller lönen så finns det en skillnad mellan Mellberg och Olympiakos. Stalltipset är fortfarande att de kommer överens och ett slut på detta väntas innan EM. Annars har laget rest till Australien där möte med Melbourne Victory väntar på lördag.
Säsongen 2011/12: Mellberg kan efter denna säsongen addera ytterligare en ligatitel med Olympiakos till sitt CV. Förutom ligatiteln blev det även ett cupguld och ett gäng starka insatser i europacupspelet som tyvärr slutade med ett snöpligt uttåg. Publikfavoriten Mellberg har gjort en ny mycket stark säsong i Piraeus och frågan är om vi får se honom ännu en säsong på Karaiskakis stadion eller inte.
Daniel Majstorovic, Celtic
Borta resten av säsong på grund av sin knäskada. Klar för AIK till hösten.
Säsongen 2011/12: Daniels säsong har inte varit speciellt bra. Dels har han plågats av skador, varav en var en otäck ansiktsskada, och spelmässigt har det sett kantigt ut, vilket han har blivit kritiserad för. Det var helt rätt för honom att återvända till Allsvenskan då han inte såg ut att hålla i SPL en säsong till och han hade haft svårt att konkurrera med de övriga mittbackarna i laget.
Mikael Lustig, Celtic
Spelade inte en minut när Celtic enkelt vann med 5-0 över Hearts i den sista matchen för säsongen.
Säsongen 2011/12: Det finns inte mycket att säga om Lustigs säsong, han kom dit skadad och har därefter fått sporadiskt med speltid. När han väl fått spela har han gjort det okej utan att briljera. Matthews är det bästa alternativ laget har på den position svensken spelar på, förmodligen kommer Lustig fortsatt vara en rotationspelare nästa säsong.
Martin Olsson, Blackburn
EM-uttagne Martin Olsson spelade hela förlustmatchen mot Chelsea i söndags. Martin tog hand om vänsterbacksplatsen och stod som vanligt för en bra insats. Trots att matchen inte gällde något såg Martin pigg ut och visade viss inställning i ett för dagen ungt Rovers. Efter ungefär sex år i Blackburn lär Martin lämna degraderade Rovers under sommaren och ville väl på så vis avsluta snyggt alternativt visa upp sig för andra klubbar.
Säsongen 2011/12: Martin Olsson var denna säsong tveklöst en av de spelare som presterat bäst i Rovers. Han var ordinarie som vänsterback under större delen av säsongen, då den enda egentliga konkurrenten på positionen, Gael Givet, var för långsam där. Efter den här säsongen känns Martin som etablerad PL-spelare och det vore mycket märkligt om han följer med Rovers ner i The Championship. Ett tydligt kvittot på att Martin gjort en bra säsong är ju att han har fått en EM-biljett
Behrang Safari, Anderlecht
Fick en halvlek i den näst sista matchen för säsongen mot Kortrijk, men spelade inte i den avslutade mot Standard Liege.
Säsongen 2011/12: Efter skadeproblem och stundtals sporadiskt med speltid, har Safari ändå haft en positiv vår. Kom tillbaka snabbt efter sin nyckelbensskada och fått fyra-fem matcher i kroppen inför EM-slutspelet.
Jonas Olsson, West Bromwich
WBA föll i helgen med 3-2 hemma mot Arsenal och Jonas Olsson spelade som vanligt hela matchen.
Säsongen 2011/12: En stark säsong. Har hjälpt sitt WBA till en mycket imponerande tiondeplats och varit en ledarfigur i mittförsvaret. Spelat 33 av 38 matcher, dragit på sig tre gula och ett rött kort. Framtiden är lite oviss, eftersom en ny manager ska tillsättas och Jonas Olsson inte har skrivit på ett nytt kontrakt.
Andreas Granqvist, Genoa
Lyckades i sista matchen säkra Serie A-kontraktet med sitt Genoa tack vare en stabil hemmaseger mot Palermo med 2-0. Granqvist hade dock inte så mycket att göra, men var ändå skyldig till den enda målchans som gästerna hade. Höga 89 i passningsprocent tyder ändå på en koncentrerad och stabil Granqvist. 5,5 i Gazzetta-betyg.
Säsongen 2011/12: Ett hoppfullt Genoa såg fram emot den reslige svenskens ankomst från Groningen där han förutom ett stabilt försvarsspel även gjort sig känd som ett hot offensivt. Fick till en början vara enbart vara med i truppen och göra ett par inhopp innan han i omgång 10 fick starta sin första match. Var därefter given i startelvan och har under säsongen skaffat sig många nya beundrare.
Inte lika målglad som i Groningen och har kanske inte fått riktigt det erkännande han skulle ha då han spelat i ett kraftigt underpresterande Genoa. Skadade sig i februari och då fanns det vissa farhågor om att EM kunde vara i fara, men han återhämtade sig inom en månad och tog direkt tillbaka sin plats i startelvan. Högst passningsprocent i laget av de som genomförde minst hälften av matcherna i ligan. Vissa rykten har cirkulerat om att Milan skulle vara intresserade av Andreas till nästa säsong efter goda vitsord från Zlatan.
Oscar Wendt, Mönchengladbach
Spelade inte liksom övriga svenskar i Tyskland, men har i alla fall sagt i en intervju att han siktar på att stanna kvar i Mönchengladbach och är fast besluten att försöka ta en plats i startelvan. Nästa säsong kvalar succélaget Mönchengladbach till Champions League.
Säsongen 2011/12: Wendt hade nog själv större förväntningar när han kom till Borussia Mönchengladbach. Han har försökt att ta en plats som vänsterback i laget men det har varit otroligt svårt eftersom kapten Daems varit en nyckelspelare i laget. Wendt har i stället använts som mittfältare, oftast till höger, när han väl fått tillfälle till start och det återstår att se om det är där han spelar kommande säsong. I Mönchengladbach ser det ut att bli, oavsett.
Mikael Antonsson, Bologna
I den sista betydelselösa matchen förlorade Mikael Antonssons Bologna borta mot senvårens formlag Parma. Antonsson slet 90 minuter i bolognesarnas mittförsvar utan att utmärka sig nämnvärt. Gazzettan belönade honom endast med 5,5 i betyg, medan TMW var desto mer imponerade av svenskens sätt att hantera Floccari i hemmalaget som hade minimalt antal bollberöringar.
Säsongen 2011/12: Skrapar ihop 24 framträdanen i Bologna-tröjan vilket får anses vara godkänt. Liksom Granqvist får han till en början följa matcherna från sidan, men efter att Stefano Pioli tog över tränarposten i oktober så blev Antonsson en allt mer frekvent spelare i startelvan. Bortsett från en skada i april så är han helt ordinarie efter årsskiftet när Pioli övergick till en trebackslinje. Vid denna tidpunkt låg Bologna på 17:e plats men man jobbade sig på ett starkt sätt uppåt i tabellen och slutade till sist på nionde plats. Stabil och säker i sitt spel och precis som Granqvist den mest passningssäkre i sitt lag.
Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos
Bjärsmyr fanns på bänken mot PAOK i helgen men var under gårdagen återigen borta från matchtruppen när Panathinaikos slog Atromitos i Peristeri med 0-1. PAO leder dessutom playoffen med en omgång kvar att spela.
Säsongen 2011/12: Första delen av säsongen var tung för Bjärsmyr individuellt sett då laget gick ruskigt bra men han själv fick inte någon speltid överhuvud taget. Därefter kom ett nytt år och i januari fick han äntligen chansen p.g.a bland annat skador på andra försvarare m.m. "Bjärs" tog sin chans och levererade. De fina insatserna avlöste varandra men sedan i mars började de gröna och Bjärsmyr att vackla. Han ställdes över inför superderbyt mot Olympiakos och sen dess har han inte fått spela igen. Är den enda spelare i klubben som lämnat in stämmningsansökan mot Panathinaikos för utebliven lön.
Anders Svensson, Elfsborg
Match mot AIK slutade med vinst och Anders Svensson var stabil och bra som vanligt den här säsongen. Jobbade på bra offensivt och hade ett par riktigt heta chanser och bra skott. Även defensivt då han vid flertalet tillfällen 'städade' upp från andra spelare som tappat markering eller liknande. Täckte upp där det behövdes från högerback till anfallare i slutet.
Säsongen 2012: Svensson har nog hittills varit i en av sina bästa säsonger, verkar inte trött och bara jobbar på. Känns stabilt inför EM med hans rutin och lär få en hel del speltid till mångas glädje eller en dels förtret.
Kim Källström, Lyon
Svensken bänkades, och blev aldrig inbytt, i helgen när Lyon spelade 1-1 mot Ajaccio. Ovanligt och kanske ett tecken på att Kim är på väg att lämna? Tidigare i veckan spelades en uppskjuten match mot Evian. Lyon vann med 3-1 och säkrade fjärdeplatsen. Kim spelade stabilt, utan något extra (det börjar bli en vanlig bedömning.) Ett skott i ribban och 5/10 i betyg av L’Equipe.
Säsongen 2011/12: På ett individuellt plan har Källström haft ett större ansvar och en större betydelse i gruppen än någonsin tidigare i Lyon. Han har varit en av tränare Gardes nyckelspelare fram till för någon vecka sedan. Samtidigt går det inte komma ifrån att laget gjort sin sämsta säsong på 2000-talet och att man befinner sig i en generationsväxling. Prestationerna har övertygat mindre den senaste tiden. Kanske har han helt enkelt tankarna på annat håll? Landslaget, Rubin Kazan…
Rasmus Elm, AZ Alkmaar
Ingen match för AZ den senaste veckan.
Säsongen 2011/12: Gick in med förhoppningarna på sig att ta nästa steg och få AZ-supportrarna att sluta drömma om Stijn Schaars, som hade lämnat inför säsongen. Så här i efterhand kan vi konstatera att han verkligen steppade upp och blev en starkt bidragande faktor till AZ:s fina säsong. Styrde och ställde på mittfältet, skötte uppspelen, slog in frisparkar, ja, till och med en hörna. Även om han inte gillar ledarrollen blev han en ofrivillig ledare genom sitt föredöme på planen. Mattades tyvärr rätt rejält under de sista månaderna på grund av hårt matchande och kom inte upp i samma höga nivå som tidigare.
Sebastian Larsson, Sunderland
På grund av bråckoperation spelade Sebastian Larsson inte Sunderlands sista match.
Säsongen 2011/12: Trots managerbyte har Sebastian Larsson haft fortsatt stort förtroende. Med sin uppoffrande spelstil smälter han in bra i den engelska ligan. Given till höger på mittfältet, utan någon mördande konkurrens. Bjöd på flera fina frisparksmål under hösten.
Emir Bajrami, FC Twente
Inte med i truppen i någon av de två playoff-semifinalerna Twente spelade mot RKC Waalwijk. Var sjuk och uppenbarligen inte tillräckligt fit för att ens sitta på bänken.
Säsongen 2011/12: Ingen rolig säsong för Bajrami som inte har fått mycket speltid. I siffror: 20 matcher från start, 15 inhopp, 6 mål, 0 assist. Enligt honom själv beror det på att han ville och var på väg bort, men när det inte blev av ville Twente inte längre satsa på honom. Det är dock inte hela sanningen, faktum är att det har funnits bättre alternativ än honom.
Ola Toivonen, PSV Eindhoven
Ingen match för PSV i veckan.
Säsongen 2011/12: Olas bästa säsong i karriären. Fick mer ansvar av tränarstaben inför säsongen och tackade genom att visa sig vara den ledartypen PSV var i behov av. Vek aldrig ner sig när det gick som sämst och var den naturliga katalysatorn i offensiven från sin släpande anfallsroll. Gjorde 18 mål i ligan, sex i Europa League och två i holländska cupen
Albin Ekdal, Cagliari
Startade matchen borta mot Fiorentina som offensiv mittfältare och fick kämpa där i drygt en timme innan han blev utbytt. TMW konstaterar att svensken gör en diskret match och Gazzettan placerar honom, liksom alla hans landsmän denna omgång, i 5,5-klubben betygsmässigt.
Säsongen 2011/12: Inledde sitt nya äventyr på Sardinien och Cagliari något blygsamt när han mestadels fick vara med i matchtruppen utan att få beträda planen. Gjorde sina första hela 90 minuter i början på december och jobbade sig därefter till sig en mer säker plats i startelvan. Fick mer förtroende när veteranen Biondini såldes i januari. Har oftast spelat på ena sidan på tremannamittfältet, men har även gjort enstaka matcher som offensiv mittfältare och ute på kanten när man varit fyra på mittfältet.
Bokförs för ett mål och en assist under säsongen, men är en de flitigaste tacklarna i laget. Endast rivjärnet Nainggolan snittade fler tacklingar per match i Cagliari. En helt ok säsong för Albin som ändå inte riktigt lyckats ta några ytterligare steg i sin utveckling. Att vara ordinarie i ett lag som Cagliari måste man i slutändan säga är bra, men spelmässigt finns det fortfarande en hel del utvecklingsmån för Albin.
Marcus Olsson, Blackburn
Marcus Olsson spelade liksom Martin hela matchen för Blackburn, detta som vänsterytter framför brorsan Martin. Som vanligt stod Marcus för en taktiskt bra insats, men saknade som brukligt det där lilla extra för att hota ordentligt, kanske kan Marcus leverera mer i The Championship till hösten. Där Rovers lär få nytta utav hans snabbhet och kämpaglöd.
Säsongen 2011/12: Att Marcus Olsson skulle hamna i Blackburn Rovers efter att ha åkt ur med Halmstad i höstas trodde nog ingen. Men trots intressanta bud, med allsvenska mått mätt, från andra klubbar, hade Marcus is i magen och fick tillslut chansen att visa upp sig hos Rovers. Managern Steve Kean gillade vad han såg, möjligen trodde han att det var Martin emellanåt...? För Marcus har haft det svårt att imponera på oss Roversfans ska sägas. Men i brist på konkurrens, så har Marcus fått speltid och lyckats med konststycket att åka ur två ligor i två olika länder på mindre än ett år.
Zlatan Ibrahimovic, Milan
Zlatan avslutade med en betydelselös match mot Novara som i det närmaste blev en avskedsföreställning för flertalet gamla Milan-profiler. Ibra gjorde vad han kunde för att se till så att de fick en perfekt avslutning. Inga fler mål för Ibra, men likväl skytteligavinst på 28 mål. Något modesta 5,5 i avslutningsbetyg från Gazzettan.
Säsongen 2011/12: En tudelad säsong för Zlatan som på det personliga planet avslutar säsongen som skytteligavinnare i Italien med 28 mål. Det är den högsta noteringen i Milan sedan Gunnar Nordahls tid som är den ende spelare som mäktat med fler mål under en säsongen, även om Zlatan själv var lite inne på att dessa noteringar inte räknades i sammanhanget. Ibra blev också den förste spelaren genom tiderna i Serie A som vinner skytteligan med två olika klubbar. Samtidigt så bryts hans långa svit av seriesegrar när Milan placerar sig som tvåa efter obesegrade Juventus.
Zlatan har genom hela säsongen varit referenspunkten i Milans anfallsspel och har inte haft några längre svackor heller. Obeveklig och hundraprocentig från straffpunkten som i mångt och mycket hjälpt honom på vägen till skytteligatiteln. Enda plumpen får sägas vara utvisningen mot Napoli när han örfilade Salvatore Aronica och skaffade sig en tre matcher lång avstängning. Led ganska mycket av att Antonio Cassano saknades under mer än halva säsongen då han under de stunder spelat tillsammans visat prov på mycket bra samförstånd.
Johan Elmander, Galatasaray
Fotskadad och utbytt när Galatasaray säkrade ligasegern mot Fenerbahce.
Säsongen 2011/12: En stark debutsäsong av Elmander. Har gått in som ordinarie och levererat direkt. Förutom en fin målproduktion har Elmander blivit uppskattad för sitt hängivna arbete på fotbollsplanen. Inte lika stark avslutning på säsongen, då han gick genom hela playoffet mållös. Men allt som allt en mycket fin debutsäsong.
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Det vill sig fortfarande inte riktigt för "Tobbe", som hade ett par chanser i det klassiska mötet mot Malmö FF, men han fick inte in bollen. Spelade som vänsterytter nästan hela matchen.
Säsongen 2012: Vid det här laget vet alla vad man får av Tobias Hysén; löpstyrka, aggressivitet och målfarlighet. "Tobbe" har inlett säsongen på ett helt okej sätt, även om målskyttet inte har stämt som det brukar. En stor förklaring är förstås hela lagets halvknackiga spel. För Hyséns egen del finns ingen anledning att vara orolig för formen.
John Guidetti, Feyenoord
Ingne match för Feyenoord senaste veckan.
Säsongen 2011/12: Ändrade kulturen i Feyenoord med sitt självförtroende. Självklart inte bara Guidettis förtjänst men han spelade sannerligen en stor roll i den fantastiska säsong Feyenoord gjorde och den andraplats man tog. Kom på plats fem i skytteligan med sina 20 ligamål men det kunde ha blivit fler. Tyvärr präglades säsongen också av sjukdomar och han missade bland annat de fyra sista matcherna.
Marcus Berg, Hamburg
Säsongen i Bundesliga är över för Hamburg sedan en vecka tillbaka. Berg gjorde dock två mål när HSV spelade träningsmatch. Återstår att se om han blir kvar.
Säsongen 2011/12: Det har varit en strulig säsong för Marcus Berg. Inte på grund av Hamburgs tränarkarusell utan på grund av de eviga skadeproblemen. Han gjorde några strömatcher under hösten innan han precis innan vinteruppehållet bröt nyckelbenet. Han kom tillbaka till spel i de sista omgångarna men kom aldrig till riktigt bra form. Ett mål på 13 uppträdanden för Berg. Med två år kvar på kontraktet i Hamburg, och en tränare i Thorsten Fink som verkar uppskatta Berg så får han chans till revansch kommande säsong.
Markus Rosenberg, Werder Bremen
Spelledig som övriga, men kan glädjas rejält åt att hans fina form på slutet gav honom en plats i EM-truppen.
Säsongen 2011/12: Har haft en berg och dalbane-säsong men lyfte starkt på slutet. Påstår själv att han trivs bättre i Bremen än när han var i Santander, men den här säsongen var bortsett från de sista omgångarna inte mer än godkänd. Tio mål är OK men inte mer. Nu blev det trots allt en EM-biljett, men sedan är frågan om han blir kvar i Bremen eller om ryktena om en flytt (till Olympiakos) ligger närmast till hands.
Alexander Gerndt, FC Utrecht
Ingen match för Utrecht i veckan.
Säsongen 2011/12: Har misslyckats med att bevisa sitt värde och har fått höra det av supportrarna. Däremot har han visat glimtar av vad han är kapabel till om han bara får hålla sig frisk. Tyvärr blev det nu så att så fort han verkade vara på gång blev han skadad. Det blev därför bara 13 matcher från start, fem inhopp och sju mål den här säsongen. Lär bli bättre nästa.
- - -
Tyvärr inga rapporter från Christian Wilhelmsson, Pontus Wernbloom och Samuel Holmén denna vecka.
¤ ¤ ¤
Tack till
John Cederblad (Frankrike)
Tobias Friberg (Blackburn)
Andreas Holm (Tyskland)
Joakim Johansson (Elfsborg)
Gustav Lundblad (Helsingborg)
Andreas Mitsis (Grekland)
Jens Olsson (Celtic)
Robert Salerian (Holland)
Marko Uusitalo (Italien)