Blåränderna tog viktig skalp - besegrade Malmö hemma på Tele2 Arena
Oskar Fallenius öppnade målskyttet med sitt första allsvenska mål.

Djurgården tog emot Malmö inför ett kokande Tele2 Arena. Efter en skakig inledning tog man ledningen tidigt, en ledning man höll matchen ut efter att ha utökat den i matchens slutskede. Forum 1891 har sammanställt det viktigaste från toppmatchen. Läs även om Thomas Lagerlöf och Noel Milleskogs tankar kring matchen.

Blåränderna tog under måndagskvällen emot Malmö FF på ett slutsålt Tele2 Arena. Djurgården kom till matchen i god form och med gott självförtroende efter vinster mot Varberg och Värnamo i den allsvenska återstarten. I takt med att nyförvärven anlänt till Kaknäs har även nivån och intensiteten höjts ute på Djurgårdens träningsanläggning. Intervjuer i media har också skvallrat om att kravställningen har ökat ute på träningsanläggningen efter uppehållet. Något som bevisligen burit frukt då man inlett återstarten av serien på bästa möjliga sätt.

Gästerna från Skåne, som ångat fram som ett lok under vårsäsongen, kom tillbaka från uppehållet och fortsatte på inslagen väg då man besegrade Sirius hemma på Eleda Stadion med komfortabla 3-0. Förra helgen stötte man dock på patrull när man för blott andra gången den här allsvenska säsongen åkte på en förlust, hemma mot Mjällby. I den himmelsblå laguppställningen för kvällen var det främst två namn som stack ut extra. Nyförvärvet från Mjällby, Otto Rosengren, som efter förra veckans inhopp idag fick chansen från start för första gången i sin nya klubb. Det största utropstecknet av dem alla var dock hemvändaren Pontus Jansson, som efter flera år i Italien och England vänt hem till Sverige och de himmelsblåas stora glädje. Även han kom till start för första gången sedan ankomsten.

Startelvan
Djurgården har under de senaste dygnen jobbat hårt för att få nyförvärven Felix Vá och Musa Gurbanli spelklara till aftonen. Dessvärre verkar det dock ha varit många på semester hos Migrationsverket och de bägge nyförvärven hann inte registrera arbetstillstånd till kvällens toppmöte. Glädjande dock var att såväl Rami Kaib som Noel Milleskog återfanns i den blårandiga truppen, dock till en början på avbytarbänken.

Laguppställningen för dagen bjöd inte på några större överraskningar då Kim och Tolle valde att mönstra i princip samma laguppställning som i matchen mot Värnamo. I mål startade föga förvånande Jacob Widell Zetterström. Framför sig hade han en backlinje från vänster med Elias Andersson, Marcus Danielson, Jesper Löfgren och Piotr Johansson. Som sexa på mittfältet startade självskrivna Rasmus Schüller. Bredvid sig hade han Hampus Finndell som var tillbaka i startelvan efter sin avstängning. I tia-rollen startade Oliver Berg, som hoppade ner ett steg från nia-rollen som han spelat på under de första 15 omgångarna. Frontrion bestod av från vänster: Haris Radetinac, Joel Asoro och Oskar Fallenius. Noterbart är att lagkapten Magnus Eriksson än en gång sattes på sidan till förmån för andra spelare, en situation som inte får bli särskilt långvarig, för allas bästa.

En inledning som direkt visade på matchens karaktär
Efter två bengalbränningar av det större och fetare slaget, som dröjde matchen med ett par minuter, blåste domaren Al Hakim igång tillställningen inför ett kokande Tele2 Arena. Matchens dignitet var svår att missa då det direkt från start spelades igång i ett ruskigt högt tempo. Visselorkanerna som ekade när de vitklädda höll i bollen har nog inte upplevts sedan höstens Europa-matcher. Det märktes att matchen betydde mycket, inte bara för spelarna på planen. Till en början var spelet böljande, åt båda hållen. Bollen pendlade mellan lagen och ingen av lagen skapade lägen som var  närmare mål än ett inlägg i boxen.

I den tionde minuten skulle dock trendbrottet komma. Djurgårdens finske mittfältsgeneral Rasmus Schüller fick bollen några meter framför mittcirkel, matade en perfekt slagen crossboll i djupet på Piotr Johansson. Högerbacken tog behärskat ner bollen med bröstet och spelade till en löpande Oliver Berg som på ett slog bollen in till en fri Oskar Fallenius. 1-0 var ett faktum. Första allsvenska målet för 21-åringen som nosat på mål flera matcher i rad.

Målet födde energi, det märktes tydligt. Djurgården fortsatte att mala på och komma till halvchanser. I den 18:e matchminuten löpte gästernas kvicke yttermittfältare Taha Ali sig fri längs kanten innan han revs ner av Elias Andersson. Ett gult kort tilldelades och skapade ett prekärt läge för vänsterbacken. Om det är någon spelare i Allsvenskan man inte vill ha på sin kant när man redan är varnad är det just Taha Ali.

Den efterföljande frisparken resulterade dock inte i något särskilt farligt. Istället skulle nästa farliga målchans uppstå i matchens 25:e matchminut. Detta efter att Elias Andersson serverat ett perfekt slaget inlägg till en fri Joel Asoro, ett läge som vissa nog skulle benämna som en hundraprocentig målchans. Joel Asoro lyckades dock inte förvalta möjligheten till fullo och nickade bollen utanför. Minuter senare kom anfallaren till ett nytt superläge efter att ha fått en fin boll i djupet serverad av Oliver Berg. Skottet blev dock mitt på Malmös målvakt Johan Dahlin som dock var nära på att famla till det, men som tillslut lyckades ta hand om avslutet på ett tämligen komfortabelt vis.

I den 32:a minuten kom Malmös första superchans i matchen. Lagets skyttekung Isaac Kiese Thelin fick bollen till sig efter ett inspel och fick hyfsat ostört ta avslutet, som Jacob Widell Zetterström räddade på ett mycket imponerande sätt. Ett par minuter senare kom nästa stora chans, den här gången för hemmalaget. 1-0-målskytten Oskar Fallenius spelade snyggt in bollen till Oliver Berg, som så när utökade ledningen till 2-0 med ett skott som smet ett par decimeter utanför Johan Dahlins högra stolpe.

De avslutande tio minuterna av halvleken skulle dock komma att påminna om matchens första tio. Böljande spel åt bägge håll utan riktiga kanonlägen. Djurgården gick in i halvtid nöjda efter en bra första halvlek mot ett duktigt Malmö.

Aggressivt Malmö i inledningen på den andra halvleken
Den andra akten inleddes piggt från gästerna. Efter en minut skapade Malmö ett läge då Jesper Löfgren slarvat med en passning. Malmös ytter Sebastian Nanasi förvaltade dock inte möjligheten utan istället fick Jacob Widell Zetterström stå för ytterligare en kvalificerad räddning. Minuten senare kom Malmö på nytt till en målchans efter att Marcus Danielson slagit bort en passning på klantigt vis. Omställningen blev dock inte särskilt lyckad för gästerna och istället kunde Djurgården vinna boll och ställa om, även den misslyckad. Djurgården fortsatte att slarva i defensiv tredjedel vilket gav Malmö chanser att kvittera ytterligare ett par gånger efterföljande minuter.

Djurgården spelade dock med tiden upp sig och tog över kontrollen på matchen igen. I den 67:e minuten genomförde gästerna sitt första byte för matchen, när den före detta Djurgårdsspelaren Joseph Ceesay tvingades utgå, han ersattes av Lasse Nielsen.

I den 75:e och 76:e matchminuten genomförde bägge lagen varsina dubbelbyten. Gästerna bytte in Derek Cornelius och Sebastian Jörgensen till förmån av Pontus Jansson och Sören Rieks. I Blåränderna tackades Hampus Finndell och Joel Asoro av, in kom Besard Sabovic och nyförvärvet Noel Milleskog. Den förstnämnda presenterade sig med ett gult kort efter en dryg minut, matchens andra kort i protokollet.

Förlösande 2-0-mål
I den 82:e matchminuten kom det, 2-0-målet. Efter ett fint klapp klapp-spel fick Oliver Berg bollen vid fötterna. På ett galant sätt serverade han bollen till Haris Radetinac. Den rutinerade yttern tog emot bollen, fintade sig förbi Lasse Nielsen och placerade in bollen i den bortre gaveln bakom en chanslös Johan Dahlin.

Strax därefter genomfördes matchens sista byten. Gästernas sista byten var Otto Rosengren och Busanello ut, Oscar Lewicki och Patriot Sejdiu in. Även Blåränderna nyttjade bytesmöjligheterna och bytte i den 87:e minuten ut Oskar Fallenius till förmån för Lucas Bergvall. Till sist välkomnades sommarförvärvet Rami Kaib till spel för första gången på Tele2 Arena när dubbla assist-makaren Oliver Berg. I samma veva förkunnade fjärdedomaren att det var sex minuter tillägstid.

Tilläggstiden spelades av utav Djurgården och när domaren i den 97:e minuten blåste av matchen kunde Blåränderna från huvudstaden inkassera en rättvis seger. Med segern fortsätter man på den obesegrade sviten på hemmaplan samt hakar på konkurrenterna i toppen. En mycket viktig seger ur ett blårandigt perspektiv som nu laddar upp inför en ny toppmatch hemma mot Elfsborg på lördag innan 2023 års Europaäventyr drar igång torsdagen den 27:e juli borta mot Luzern.

*

“Den klart bästa fotbollsmatchen som Djurgården har varit involverad i i år tror jag”
“Tolle” Lagerlöf summerar matchen på följande vis under presskonferensen efter matchen:

– Det var en härlig fotbollskväll. Två bra fotbollslag, fullsatta läktare, högt tempo och såklart ett väldigt bra resultat för våran del. Den klart bästa fotbollsmatchen som Djurgården har varit involverad i i år tror jag. Både vad gäller tempo och kvalitet i vad vi uträttar och vad motståndarna gör, Malmö är ett väldigt, väldigt bra fotbollslag. Såklart är det perioder i matchen där det inte ser ut exakt som vi vill, Malmö är skickliga och håller i bollen. Men sett över 90 minuter är det i stort sett bara i bollinnehav i ofarliga ytor som Malmö slår oss i.
Han utvecklar:

– Sedan finns det som sagt svagare perioder. Framförallt i inledningen på andra halvlek är vi inte helt hundra. Då tappar vi bollen och det är då de får sin egentligen enda hundraprocent-chans. Men väldigt många bra prestationer mot ett väldigt bra fotbollslag som står på andra sidan. Det är inte bara kliva ut och spöa Malmö med 2-0 utan då krävs det att alla spelare levererar på högsta nivå. Vi får bra energi från de avbytarna som kommer in i matchen. De bidrar med både kvalitet och ny energi.

En som fick hoppa in i matchen var nyförvärvet Noel Milleskog. Anfallaren presenterades av Djurgården i fredags och genomförde sin första träning med laget i lördags. Redan ikväll, måndag, fick han hoppa in och bidra:

– Det han visar idag under den tiden han spelade visade en hel del. Han jobbar otroligt hårt och är bra i sina värderingar när han får bollen. Det är väl temposkillnaden som han själv märkte direkt första träningen att: “Oj, det här är en nivå upp”. Men han hanterar det bra i träningen och gjorde ett jättebra inhopp idag.

“Underbart att kunna starta resan med Djurgården med tre poäng”
Huvudpersonen själv summerar sitt inhopp på följande vis:

– Det var jättekul att komma in. Jättekul att få minuter och kunna bidra till att vi vinner matchen och får tre poäng.

Även om han inte förväntade sig speltid är det något man alltid måste vara förberedd på:

– Man måste alltid förvänta sig speltid när man sätter på sig matchtröjan. Det gäller att vara hundra procent förberedd och vara redo om man kommer in. Det var jättekul att jag fick minuter idag.

Första tiden i blårandigt har varit intensiv för Örebrosonen :

– Det (lördagens träning) var kul. Mycket nerver, mycket nya intryck, många nya människor, ny träningsanläggning och så vidare. Men jag har fått jättebra mottagande, det är jättemånga bra människor runt omkring klubben. Så det har gått väldigt bra. Underbart att kunna starta resan med Djurgården med tre poäng.

* * *

Vad är dina intryck av segern? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-07-17 22:46:00