Blash Hosseini, ansiktet utåt för den moderna fotbollen - Mitt-i #9
Blash Hosseini. Foto: Bildbyrån

Blash Hosseini, ansiktet utåt för den moderna fotbollen - Mitt-i #9

Vi är många som de senaste veckorna funnit en gemensam ilska gentemot spelaragenten Blash Hosseini. Ett stall som vägrar spela för klubben de är kontrakterade av, tidigare klienter som varnar om honom i media och en arrogans gentemot klubbarna i Discoverys sändning. Helsingborg har nu gått ut och sagt att han inte längre är välkommen på Olympia, och jag tror inte att det vore helt dumt om andra klubbar tog efter detta exempel.

Hosseini har minst sagt varit i blåsväder den senaste tiden, och det radas upp nya kontroverser där han på ett eller annat sätt är inblandad varje vecka är känslan. Där det började koka för mig var självklart när det kom fram att Mohanad Jeahze, vår kanske viktigaste spelare, hade matchvägrat i bortamatchen mot Varberg tidigare i somras. Detta berodde på att det hade kommit ett bud från Besiktas, och Jeahze ville få till flytten till varje pris. Jeahze är ju en vuxen man som tar egna beslut så frågan kanske väcks om huruvida detta har särskilt mycket med hans agent Blash Hosseini att göra? Jag menar att det har det. 

Någon vecka efter att stormen kring Bajens löpvilliga vänsterback dragit igång börjar media larma om ytterligare en spelare i allsvenskan som inte vill spela match för klubben han är kontrakterad av. Spelaren i fråga är Anthony Van Den Hurk, som då representerade Helsingborgs IF även om han själv inte riktigt verkade förstå vad det innebär. Vad dessa spelare har gemensamt? BHM Sports Agency är svaret. Även om Van Den Hurk inte delar agent med Jeahze så representeras dem av samma firma, där Blash Hosseini är VD. 

I en artikel på fotbollskanalen ungefär en vecka efter att nyheterna om Van Der Hurk uppdagades pekas Blash Hosseini ut som en lögnare av flera tidigare klienter. Det tas även upp att det inte är första gången spelare han representerar ska ha misslyckats med att respektera sina kontrakt. 

Vad alla dessa artiklar om Hosseini och hans minst sagt tveksamma metoder i hur han verkar sköta sina affärer har gemensamt är den där sista meningen längst ner. Där påpekas det att man har försökt nå Blash Hosseini, men utan framgång. Vecka efter vecka är det nya rubriker om honom och stormen blir allt större, men vecka efter vecka är det samma mening längst ner i artiklarna. Tills han dök upp i Discoverys studio inför mötet Hammarby-Degerfors. 

Intervjun börjar minst sagt intressant där Hosseini börjar med att tillkännagiva tittarna att Mohanad Jeahze inte har strejkat vilket han tycker att supportrarna förtjänar att få veta. Han menar istället att Jeahze hade svårt att sova till följd av den potentiella flytten, och att han och Marti i samförstånd bestämde att det var klokare för Jeahze att stå över matchen mot Varberg. På följdfrågan om varför Jeahze hade raderat allt relaterat till Hammarby på sin Instagram, vill Hosseini återigen trycka på att ursäkten från Jeahze inte handlade om någon strejk utan om allt efterspel. Den ursprungliga frågan svarar han inte på. Däremot säger han någon minut senare i intervjun att ”då kom vi överens om att han inte skulle spela”, och syftar på sig själv och Jeahze. Detta är väldigt intressant eftersom det i den givna situationen som uppstått är en rejäl skillnad, att komma överens med sin tränare eller sin agent om huruvida man ska spela eller inte. Ren matchvägran eller inte, att komma överens med sin agent om att inte spela match för klubben man är kontrakterad av luktar illa. 

Senare i intervjun diskuteras det om Helsingborgs agerande att porta Blash Hosseini från deras arena Olympia. Hosseini börjar med att ta upp att han tvivlar på att man kan porta någon från en arena bara sådär, eftersom han inte blivit meddelad om detta. Han fortsätter sedan att förminska klubben genom att påstå att han inte vet vad deras klubbdirektör heter, vilket skulle göra honom rentav dålig på sitt jobb. Genomgående i intervjun förmedlar han en känsla av arrogans gentemot de klubbar som drabbats av hans klienters förehavanden i sommar. 

Trots allt kringgående av frågor vill jag nog påstå att intervjun var menad som något slags försvar från Hosseini. Helsingborg har gått ut i riksmedia och förklarat att de inte längre samarbetar med Hosseini, och uppmuntrar andra klubbar att ta efter. Fyra dagar senare ställer agenten upp på direktsänd intervju där han vill påvisa missförstånd och raljera om vad Helsingborgs klubbdirektör heter och huruvida han är portad från deras arena. Han känns lite stressad. 

Förhoppningsvis med all rätt. 

Jag tror att Helsingborg är något på spåren. Vi får inte hamna i en situation där det blir standard att kontrakterade spelare vägrar träna eller spela match för att försöka få till en flytt. Vi går ett öde till mötes där vi kan glömma allt vad klubblojalitet är, där pengar i fickan överskuggar märket på bröstet. Ljugande agenter med egna agendor, naiva spelare utan respekt för sina arbetsgivare. Kanske värst av allt är ändå dessa konstanta svek mot oss supportrar, vi som är på plats och stöttar vecka ut och vecka in. 

Jag ser gärna att klubbarna går ihop, med vårt Hammarby i spetsen, mot den moderna fotbollen. 

Mitt-i-veckan är ett återkommande inlägg där olika skribenter skriver krönikor om smått som stort och främst om saker som inte rör den pågående säsongens sportsliga resultat. Har du lust att göra ett inlägg mailar du oss på redaktionen via hammarbyredaktionen@gmail.com med allt från tankar, halv- eller helfärdiga texter samt annat så ser vi om det inte kan bli publicerat. 

En lista över tidigare publicerade krönikor i detta format hittar du här.

Viktor Kjellander2022-08-31 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!