Blåvitt har råd med satsningen

Alltid Blåvitts Jakob Andreasson om det ekonomiska läget i IFK Göteborg.

Jag intervjuade IFK Göteborgs klubbdirektör igår för Alltid Blåvitts räkning om värvningen av Pontus Farnerud och han lät lugn och trygg när vi pratade om de ekonomiska konsekvenserna av den senaste tidens värvningar. Vi har koll på ekonomin var hans budskap. Jag tror på det han säger men ska i det här inlägget försöka sätta lite mer ord och siffror på detta för min egna förståelse.

Hur stabila är föreningens intäkter?
Enkelt uttryck kan våra intäkter (exklusive transfers) delas in i fyra kategorier enligt nedan:
- Matchintäkter 33 mkr (37%)
- Sponsorer 29 mkr (33%)
- Svensk Elitfotboll 11 mkr (13%)
- Övrigt t ex varuförsäljning, medlemsintäkter mm 15 mkr (17%)

Dessa siffror är från 2010 så Prioritets sponsorpengar syns inte i detta och det året kom vi på en sjunde plats vilket gav låg placeringsbonus från fotbollsförbundet. Ser man på den satsningen som föreningen gör inför 2012 så borde våra matchintäkter kunna öka under året (mer publik), intäkterna från fotbollsförbundet borde kunna öka (bättre placering) och även kategorin Övrigt borde ha goda möjligheter till förbättringar (ökad varuförsäljning). 

Hur stabilt är det med sponsorintäkterna då?
Blåvitt hade som sagt sponsorintäkter på 29 mkr under 2010 och sen dess har Prioritet tillkommit med minst 10-12 mkr medan ICA har minskat sitt åtagande med ca 1 mkr. Ser man på våra sponsoravtal kan man se att många av avtalen med våra huvudsponsorer löper flera år framåt. Föreningen riskerar sannolikt inte att drabbas av några större oväntade inkomsttapp under 2012 och man borde ha ett bra utgångsläge att förlänga vissa av avtalen med huvudsponsorerna det närmaste året.
- Adidas - avtal över 2015
- Intersport - avtal över 2015
- Prioritet Finans - avtal över 2014
- KIA - avtal över 2013
- SEFA - avtal över 2012
- ICA - vet ej avtalstid
- SKF - vet ej avtalstid

Även bland sponsorerna kan man tänka sig att det kommer finnas ett ökat intresse att synas ihop med Blåvitt under 2012. Kent Olsson har ju tidigare sagt att det finns utrymme för ytterligare en huvudsponsor på den blåvita matchdressen på baksidan av byxorna. Kanske blir det läge att sätta dessa planer i verket under 2012?

Vad kostar den blåvita elittruppen?
I kostnaderna för elittruppen ingår spelarnas och tränarnas löner, prestationsbonusar och signons. Jag tror att även kostnader för t ex träningsläger och liknande kan ingå i detta också. Av föreningens utgifter totala utgifter under 2010 på 96 mkr så var elittruppens kostnader 32 mkr, dvs 34% av de totala kostnaderna. Kostnaderna för elittruppen har varierat lite under åren beroende bl a på hur många spelare man har köpt, under 2009 var kostnaderna 41 mkr medan de under 2008 var 31 mkr. Till Balkander på GP har Håkan Mild häromdagen sagt att kostnaderna för elitttruppen nu ligger runt 35 mkr vilket ju stämmer väl överens med ovanstående siffror.  

Hur mycket har föreningen sparat in i lön på spelare som lämnat?
Aftonbladet hade ju en sammanställning nyligen över hur mycket de allsvenska spelarna tjänade och utifrån denna lista kan jag uppskatta att Blåvitt har sparat in närmare 5,5 mkr per år (8,2 mkr inklusive sociala avgifter och pensionsavsättningar) i lönekostnader på de spelare som hittills lämnat eller lånats ut sen förändringsprocessen började. Det betyder att ca 23% av de totala kostnaderna för elittruppen har frigjorts under det senaste halvåret:
- Ragnar Sigurdsson (893 tkr)
- Elmar Bjarnarsson (885 tkr)
- Karl Svensson (625 tkr)
- Sebastian Eriksson (uppskattat 600 tkr - utlånad nu)
- Andreas Drugge (Uppskattat 600 tkr)
- Adam Johansson (520 tkr)
- Marcus Sandberg (uppskattat 480 tkr - utlånad nu)
- Nicklas Bärkroth (472 tkr - utlånad nu)
- Alexander Faltsetas (327 tkr)
- Kamal Mustafa (Uppskattat 300 tkr)
- Även Thomas Olsson har ju lämnat som spelare men han finns kvar lönemässigt i organisationen.

Vad kostar de nya spelarna i lön?
Att försöka sätta lön på de nya spelarna som har anlänt är mycket svårt så jag gör en vild gissning baserad på lite mediauppgifter samt spelarnas tidigare kända löneuppgifter. Jag uppskattar att de har tillfört lönekostnader på 8,9 mkr per år (13,3 mkr inklusive sociala avgifter och pensionsavsättningar) i 2012 års prisnivå. Det är dock exklusive deras signon men detta är ju endast en engångskostnad (om än hög).
- Nordin Gerzic (1 500 tkr)
- Pontus Farnerud (1 500 tkr)
- Philip Haglund (1 500 tkr)
- Kjetil Waehler (1 100 tkr)
- John Alvbåge (1 100 tkr)
- Daniel Sobralense (1 100 tkr)
- Emil Salomonsson (660 tkr)
- Joel Allansson (480 tkr)

Sammanfattning
Visst kan man se att den här satsningen har kostat pengar, både i form av ökade lönekostnader, signon och transfersummor och det som främst gör den här satsningen möjlig är naturligtvis sponsorintäkterna från Prioritet Finans. När Prioritet blev stjärnsponsor våren 2011 så var ju budgeten för det året redan lagd vilket betyder att alla Prioritets pengar var "fria" pengar som inte matchades av några kostnader.

Att man dessutom har spridit ut den här satsningen under två bokslutsår gör också att den blir lättare att bära - att ha 10 mkr i "fria" pengar under 2011 och nästan lika mycket under 2012 har gett Håkan Mild en enorm handlingsfrihet det senaste halvåret. Snart kommer ju bokslutet för 2011 och då får vi lite mer exakta siffror på vad den första halvan av satsningen har kostat.

Nu tror jag dock att man snart har bundit upp större delen  av Prioritets sponsormedel i fasta kostnader i form av spelarlöner, mer kanslipersonal etc så nu är det dags att elittruppen börjar prestera och på sätt genererar nya intäkter.

Jakob Andreasson2012-02-04 11:40:35
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel