Blickar som glöder
Bojanic med två mål mot Norrköping

Blickar som glöder

Det syntes i Darijans ögon hur mycket målet betydde för honom, när han skyfflade upp 1-0 i krysset. Ett mentalt ok som lyftes från hans axlar. Målet innebar också en efterlängtad seger och nu räknar vi ned timmarna inför årets hittills viktigaste match. En match vi går in i med en tro på våran egen förmåga att kunna avgöra matcher på till synes oändligt många sätt.

Tankar som svävar
Med en cupfinal mot Malmö inom räckhåll är det inte en överdrift att man som supporter svävar iväg i tankarna. 
Bara spelarna har bättre fokus än oss, sa Pernilla till mig innan matchstart.
Med tre matcher utan vinst i bagaget stod det en förstaplats på spel när Hammarby välkomnade Norrköping till Tele2 Arena för andra gången denna vår. Och gästerna gjorde det med stärkt självförtroende, efter uttåget i cupen har Peking hunnit med att förlora de tre inledande allsvenska matcherna och vara starkt ifrågasatta. Till att vända på skutan och man kom senast från en 5-1 vinst mot Sundsvall

Det var dags för Hammarby att visa karaktär. Var den fina öppningen bara ett undantag eller var de senaste matcherna “enbart” bristande fokus som nu skulle åtgärdas. Vi visste om vad som stod på spel och ändå låg en del av tankarna på torsdagens cupfinal. Spelarna gjorde tydligt från första minut att deras tankar inte hade svävat iväg. De såg till att skingra de tvivel som fanns och avfärdade Norrköping med tre klara mål mot noll. 

En glöd i blicken
Ett av flera glädjeämnen från matchen är känslostormen och glöden som syntes i Darijan Bojanic ögon när han fick göra mål. Två stycken mål som inte bara är vackra spelmässigt. Inte bara betydde seger i en viktig match. Utan också av tung betydelse för Darijan själv som för Sportbladet igår kväll beskrev hur kvällen efter derbyt “sög” men att han inte kunde gräva ner sig hela livet för det. Men det blir lätt en psykologisk smäll när man får möjligheten att stänga en match för att minuterna senare bli straffade med en kvittering. Bojanic som inte varit sig själv lik denna säsong, och fått stå lite i skymundan av Nahirs succe-comeback, kan nu börja närma sig höstens fina form. Den glöden i blicken ser jag gärna igen på torsdag. 

Som sagt så var glädjeämnena många när Hammarby återtog sin plats i toppen av Allsvenskan. Selmani var tillbaka i elvan efter petningen senast. En petning som han till synes tagit på bästa sätt när han cementerade segerna med sitt 3-0 mål. Intervjun han gjorde efter AIK matchen bör kritiseras, likaså bör vi hylla ursäkten och reaktionen det gav. Är det nu det lossnar för Selmani?

Collanders inhopp, Jeahzes internationella nivå på vänsterbacken och Trawallys debut är alla saker att glädjas över. Om någon (jag) var nojig över avsaknaden av mål i det öppna spelet så var söndagens match även en stilstudie i hur man på olika sätt kan göra just det. Mål i det öppna spelet. Ett fint uppbyggt anfall signerat Mohanad, ett skott utifrån, samt en blixtsnabb kontring. Martí Cifuentes Hammarby har verkligen många strängar på sin lyra.

Vår arena, vårt lag
Med vind i seglen igen lämnar vi omgång 9 bakom oss, som serieledare. Efter en vår som enbart gick i dur har man i maj månad fått bekänna färg. Nu har vi åter nått in på rätt spår och var det här säsongens svacka är det bara att tacka och ta emot. Nu är det enbart fokus på Malmö på torsdag. För ett år sen fick vi inte vara på plats när guldet säkrades. Nu står vi återigen i en final. En match från europaspel. En final där en vinst skulle innebära att vi försvarar vår titel från 2021. Senast satt vi i Charles Dickens källare när Selmani slog den avgörande straffen. I år får vi vara på plats på vår arena och heja fram vårt lag. 

Med vind i seglen och fokus på en enda sak. Låt blickarna glöda så ska sångerna eka. 
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-05-23 22:20:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!