Lagbanner
Johan Arneng klar för Ålesund

Johan Arneng klar för Ålesund

Djurgårdens landskampsmeriterade mittfältare Johan Arneng återvänder till Norge och Sören Åkeby efter att ha skrivit på för Ålesund. Konkurrensen blev för hård i Djurgården.
- En kille i Johans ålder vill vara förstavalet på sin position och sedan Aki kom in har det inte riktigt varit så, förklarar Paul Lindholm.

Den för många okände Johan Arneng kom till Djurgården inför 2003 och fick axla Stefan Rehns mantel, som då hade lagt av efter guldet 2002. Förväntningarna var stora på Djurgården men tillsammans med Kim Källström och Andreas Johansson utgjorde Johan Arneng Allsvenskans mest fruktade mittfält, kanske ett av de bästa mittfältslås Djurgården haft genom tiderna, och mycket riktigt spelade man hem SM-guldet.

När stjärnspelarna försvann en efter en stannade Johan, trots mellanåret 2004, och var starkt bidragande till att Djurgården återtog SM-bucklan 2005. I samma veva blev han uttagen till landslaget där det sammanlagt blev två matcher. 



De senaste två säsongerna har däremot kantats av motgångar, både på det sportsliga och personliga planet. Johan har inte lyckats lyfta laget på egen hand och har dessutom dragits med skador. Bland annat tvingades han till en knäoperation förra hösten. Sedan Aki Riihilahti kom till klubben under sommaren har Johans flyttats runt på alternativa positioner och inte kommit till sin rätt. Men samtidigt har han inte lyckats höja sin egen nivå tillbaka till guldåren -03 och -05.

Johan sitter på ett kontrakt som går ut efter nästa säsong och ser sannolikt flytten till svensklaget Ålsund som en nystart under Sören Åkebys ledning. Han har skrivit på för tre år för den norska klubben och någon stor övergångssumma lär det inte vara tal om.
- Det är synd eftersom vi tappar en väldigt duktig fotbollsspelare, Johan har haft en jättebra inställning både på träning och match och tagit den fina träningstraditionen från 2004 vidare. Men jag har full förståelse för att han lämnar och önskar han all lycka till i Ålesund, säger Paul Lindholm till Forum 1891.

Han håller med om att Johans situation i klubben i det närmaste blev ohållbar sedan Aki Riihilahti kom till Djurgården och konkurrerade ut Johan från balansrollen.
- En kille i Johans ålder vill vara förstavalet på sin position och sedan Aki kom in har det inte riktigt varit så.

Johans inställning och rättframa attityd kommer saknas i klubben.
- Vi tappar en pådrivare. Johan har alltid gett 100% på både träning och match och haft helt rätt fokus, han sprider detta tänkande och så tillvida är det en förlust.

Forum 1891 tackar Johan för alla härligt krigande säsonger på mittfältet och önskar lycka till i Norge.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2007-11-30 12:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans