”Vissa klubbar får högre straff än andra”
Allsvenska hörnan rullar vidare och vare sig vi vill eller ej blir det tvunget att dryfta händelserna på Råsunda i matchen mellan Bajen och AIK. Vi kollar också på det här med att kasta in prylar på plan: hur pass vanligt är det egentligen? Sen rundar vi av med snack om toppen, botten och de efterhand ganska usla publiksnitten på de allsvenska arenorna.
I den Allsvenska hörnan hittar ni den här gången Dr. Coco – Söderst@dion, Mattias Lindberg – HIF E-zine och Bosse Gullberg – Ljungskile SK. (Frågor & protokoll: Micke Möller.)
- - - - - - - - - -
Precis som många förutspått blev det en tajt match på Råsunda mellan Hammarby och AIK i årets första Stockholmsderby. Men resultatet, 1-1, överskuggas av det dryga femton minuter långa spelavbrott som följde efter det att delar av publiken började kasta in olika föremål på plan. Har ni några kommentarer till det som inträffade och vad tror ni om konsekvenserna?
Dr. Coco (Hammarby)
– Skön passning att kommentera måndagens debacle… De fotbollsmässiga direkta konsekvenserna av avbrottet på Råsunda vid ställningen 1-0 är uppenbara och det drabbade onekligen det ledande laget som börjar på ”H”. Tungt så klart som grön-vit supporter att så tydligt konstatera orsak vs. verkan. Gnagetspelarna lär inte direkt ha grinat under avbrottet om vi säger så.
– De långsiktiga konsekvenserna kan bli att de hätska regelmakarna får ytterligare vatten på sin kvarn och massmedia lär få slut på trycksvärta i deras tryckpressar. Skit är det i alla fall och oacceptabelt. – – Det är samtidigt också viktigt att vara konsekvent när det gäller beslut om avbrutna matcher, utdelande av straffsummor etc. Det måste vara lika för alla klubbar. En inkastad tändare är en inkastad tändare vilken arena i landet det än gäller, det är lite si och så med det idag. Vissa klubbar får högre straff än andra (Nej, det är inget snyft från vår sida).
Mattias (Helsingborg)
– Till att börja med så är det bedrövligt att man ska behöva bryta en fotbollsmatch på grund av publiken. Skandal är ordet! Men gällande bestraffning så tycker jag att det är helt fel med poängavdrag. Känns som straffet då hamnar helt fel och hade HIF tappat poäng p.g.a. några ljushuvuden vet jag inte vad jag hade gjort. Bättre att straffa med tömda läktare eller något liknande.
Bosse (Ljungskile)
– Beklagligt att det händer, och jag antar att det är helt oförsvarligt. Straffet borde vara något som drabbar klacken, avstängning från match eller dylikt. Det är väl inte första gången det kastas in saker på Råsunda. Sedan tycker jag att på något sätt om domaren avbryter matchen p.g.a. detta, så skall den inte återupptas.
Att kasta in prylar på plan har väl alltid förekommit, men jag har ändå en känsla av att det blivit mer av den här varan under senare år. Eller vad säger ni andra? Hur ser ut på era hemmamatcher?
Bosse (Ljungskile)
– Vi har i princip varit förskonade från detta. Vad jag vet så har det kastats saker vid två tillfällen på tre säsonger. Dock utan att träffa någon, och vid bägge tillfällen av ungdomar under 15 år.
Mattias (Helsingborg)
– Hos oss känns det som det blir värre och värre. Vi har haft en del problem med inkastade föremål på Olympia men aldrig så att matchen tvingats brytas. Men jag vet att det även har kastats in föremål den här säsongen och det är egentligen helt sjukt att man som supporter (?) vill riskera att ge sin förening böter eller ännu värre straff.
Dr. Coco (Hammarby)
– Mer eller inte. Det känns som att det har uppmärksammats på ett helt annat sätt. Enligt massmedia verkar det bara vara på Söderstadion och Råsunda som det förekommer, men vi vet alla att det också sker ute på vischan, så problemet är på ett sätt mer omfattande än det framställs.
– När det gäller våra hemmamatcher så har det hänt förut och klubben har fått högst kännbara straff, både bötesmässigt och avdragna poäng. Det nya är att klacken själva reagerar mot de element som kastar. Att det sedan haglar duktigt med prylar från bortasektionen när Bajen har hörna vid Nynäsvägen verkar inte vara lika intressant att skriva om…
Nåväl, låt oss lämna detta och snacka lite fotboll. Kalmar tvålade dit GAIS med 4-0 och klättrar därmed upp på första plats i tabellen. Tre vinster, en oavgjord, åtta mål framåt och ett i baken är deras resultat så här långt – ett rätt hyfsat resultat om ni frågar mig. Är det kanske dags att på allvar ompröva bilden av ”tråkiga Kalmar”?
Mattias (Helsingborg)
– Ja, efter att ha sett Halmstad och Gefle på Olympia så kan jag garantera att det finns andra klubbar än Kalmar FF som borde hängas. När Gefle i underläge 0-1 backar hem till eget straffområde och ställer upp sitt handbollsförsvar blir man gråtfärdig både som HIF:are och fotbollsfantast. Kalmar FF försöker även på bortaplan och de har ett sämre rykte än de förtjänar. Men visst finns det roligare klubbar än KFF att titta på. Fråga Erik Edman…
Dr. Coco (Hammarby)
– 10 poäng förvisso, men vad har de mött för lag hittills?! Att vinna över GAIS med 4-0, som omgången innan råkat vinna över, ett för dagen blekt Bajen är inget att få hybris över. De har dessutom mött ett koppel andra brödgäng: ett överskattat AIK, Superettan-Ljungskile, och Gnet-Örebro. De får vara hur mycket etta som helst nu, bilden av ”tråkiga Kalmar” gäller fortfarande och det finns ingen anledning att ändra på den.
– Om två omgångar lovar jag att bönderna kommer ned på den småländska myllan igen.
Bosse (Ljungskile)
– Eftersom vi är nya i allsvenskan så har jag inte följt Kalmar så hårt de senaste åren, men det spelet de hade mot Ljungskile var ju inte direkt tråkigt. Samtidigt kan det vara lite tidigt att hylla dem för mycket. Tre av motståndarna så här långt är ju tippade på undre halvan.
Om vi vänder på tabellen hittar vi Ljungskile i botten – det enda lag så här långt som ännu inte tagit en enda poäng. Jag ställer frågan direkt till dig Bosse: Hur har det sett ut så här långt, tycker du? Och kommer det en vändning?
Bosse (Ljungskile)
– Första halvlekarna har generellt sett bra ut, framförallt på hemmaplan. Bara ett av de tio målen har släppts in då. Men direkt i början av andra har det fallit ihop. Det känns som motståndarna har fått sig en ordentlig genomgång i paus, och kommit ut som ett nytt lag. Eller så har våra killar känt att det här går ju bra, och sedan varit okoncentrerade. Mycket har berott på enskilda misstag. Givetvis tror man ju på en vändning. Tre av motståndarna vi mött ligger ju i topp-fem så här långt, och det är ju bara fyra poäng upp till mitten av tabellen.
Avslutningsvis: om vi kollar på den fjärde omgången förra året så låg publiksnittet på 9 641 (och på tre av de sju matcherna var där över 10 000 åskådare på plats). I år så ligger motsvarande snitt på 8 741 (nästan 1 000 pers mindre och bara på en av de åtta matcherna var där mer än 10 000 på plats). Är inte fotbollssuget lika stort i år? Hur ser det ut runt era lag och på era matcher?
Dr. Coco (Hammarby)
– … och ändå var det inget derby i den fjärde omgången förra året, så snittet i år är egentligen ännu sämre…
– För att svara enkelt så finns det uppenbarligen många marginalåskådare ute i landsbygden som sviker när det är slutspel i hockey, Körslaget eller Bingo Lottoavslutning. GAIS kommer att ses av drygt 3 000 tappra och Göteborg mellan 6-7 000 (eller 41 000 när de tar SM-guld), Helsingborg kring 9 000 osv. När det gäller t.ex. Bajen så har vi inte denna ”jo-jo publik”. Vi ligger oftast på våra stadiga 11-12 500 match efter match. Jag ser ingen anledning till oro. Det är nog på den här nivån snittet skall vara i Allsvenskan.
– Den ökända ”Globen-effekten” kommer obönhörligen till slut även drabba Borås när nyhetens behag avtar och arenan blir sliten och sunkig. I framtiden skall vi kanske inte räkna med att det blir mer än 10 000 på fler matcher än Stockholmslagen (+Solna) och på upphaussade ”derbyn” på skuggsidan.
Bosse (Ljungskile)
– Jag är helt klart förvånad över de dåliga publiksiffrorna på vissa håll. Det hela kan ju bero på att det spelas två matcher i veckan och folk helt enkelt inte hinner med. För Ljungskiles del så har det nog varit lite mer folk än vad jag hade förväntat mig. Och det fortsätter ju med två lokalderbyn mot Elfsborg och Blåvitt, där det senare kan locka till rekordpublik.
Mattias (Helsingborg)
– HIF har en trogen publik som normalt återkommer år efter år oberoende av tabellsituation. De två inledande hemmamatcher har dock visat på lägre publiksiffror än tidigare och givetvis finns det förklaringar till det. Den viktigaste faktorn, både för HIF och övriga klubbar, måste vara det täta matchandet. Marginalpubliken har inte hungern att gå på fotboll 2-3 gånger i veckan och när dessutom biljettpriserna går upp blir det tuffare och tuffare att ha råd. 26 matcher har dessutom blivit 30. Jag är övertygad om att det allsvenska publiksnittet kommer att sjunka avsevärt 2008.