Lagbanner
Wernersson ute och cyklar om ståplats
Tomma stolar eller en levande Ståplatspublik?

Wernersson ute och cyklar om ståplats

Efter den otäcka läktarskandalen i Göteborg i går kom SVT:s expertkommentator Tomas Wernersson med förslaget att svenska lag bör slopa ståplats. Ett mer korkat förslag i dessa tider då publiksiffrorna viker går inte att komma med.

För det första kan man undra varför ståplatspubliken ska få skit när en läktare inte uppfyller kraven. Det kunde lika väl hänt med sittande publik. Den vanligtvis påläste Wernersson menar vidare att det är dags att slopa ståplatssektionerna av nostalgiska skäl och att svenska klubbar istället bör ta efter Premier League med sittplats runt om arenan.

Tja, vill man mörda Allsvenskan som publiksport så följer man Wernerssons råd.

Anledningen att vi inte ska slopa ståplats är enkel. Ståplatspubliken och de eldsjälar som drivet på tifoutvecklingen under 2000-talet är den stora anledningen till att Allsvenskan tagit stora kliv framåt publikmässigt de senaste tio åren. Detta trots att många av de allsvenska arenorna inte hängt med i utvecklingen.

Ett införande av förbud mot ståplats på de allsvenskan arenorna skulle effektiv döda den stämning som finns där och som skapar den fest som många allsvenska matcher är idag.

Att Wernersson drar exemplet med England och Premier League, där ståplats slopats, känns bara korkat. I England fylls arenorna vecka efter vecka tack vare den underhållning som världens bästa spelare bjuder på. Något vi inte är i närheten av i Allsvenskan. Det enda förändringen sittplats medfört i på de brittiska öarna är att arbetarklassen får se matcherna på puben medan överklassen tagit över stolarna.

Nej, självklart ska vi ha ståplats kvar i Allsvenskan. Se istället till att bygga ordentliga arenor som klarar av en stor och entusiastisk ståplatspublik som skapar stämning. Då kommer även publikutvecklingen fortsätta att hålla i sig.

Utan Ståplats dör svensk fotboll!


Av: Anders Nettelbladt
Chefredaktör SvenskaFans.com

em2024-sponsored-image
Marcus AvenbrandMarcusAvenbrand2008-10-20 14:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans