Allsvenskan enligt Walter #12: En sammanfattning av våren
Det är dags för en sammanfattning av våren. Hur har de allsvenska lagen egentligen presterat? Och vad tycker vi om trenden med fler och fler danska ledare och spelare i Allsvenskan? Dessutom, vilka fullträffar och besvikelser hämtar vi från omgång 12?
Sommaruppehåll
För vissa kommer det lägligt, för andra är det frustrerande. Det är hursomhelst fråga om några lediga veckor nu. För egen del känns det ganska tråkigt, och det är också lite svårt att förstå varför vi envisas med att spela fotboll i Sverige under senvintern när många av planerna är rent ut sagt kassa – men ändå har ”råd” att ta semester i tre veckor under den tid fotbollsplanerna faktiskt är spelbara och angenäma.
Lite mer än en tredjedel av serien är spelad, och då är det dags för betygssättning. Nedan tilldelas samtliga lag ett betyg – 1–10 (från ”klappuselt” till ”overkligt bra”) – för den hittillsvarande insatsen i Allsvenskan. Jag försöker dessutom sammanfatta prestationerna, dock med endast en kortfattad mening per lag.
1. Malmö FF
9 – Förmodligen vinnaren av årets serie, och ett lag som alldeles sannolikt inte kommer att vara sämre i höst.
2. IF Elfsborg
9 – Natt och dag, så stor är skillnaden mellan inledningen av Allsvenskan år 2022 och år 2023, och i år är Elfsborg på riktigt.
3. BK Häcken
8 – Lite oflyt i vissa avgörande matcher, men Häcken visar i de allra flesta matcherna att de också är Allsvenskans bästa fotbollslag.
4. Kalmar FF
7 – En tabellmässig fullträff, men det är fortfarande lite svårt att veta om årets upplaga av Kalmar är fågel, eller bara mittemellan.
5. Djurgårdens IF
5 – Godkänt, men inte något mer för Djurgården som saknar ganska så mycket – särskilt en egentlig anfallare (nia) av i vart fall hyfsat bra klass.
6. IF Brommapojkarna
9 – Inte någon som andas och känner till svensk fotboll tippade Brommapojkarna bättre än sist inför säsongen, och helt plötsligt är de ”klara” för Allsvenskan 2024.
7. Halmstads BK
8 – En något udda säsong för HBK, som dock agerar på helt motsatt sätt jämfört med förra allsvenska sejouren – vinner eller förlorar, i stället för att spela oavgjort.
8. IFK Norrköping
6 – Det ser inte särskilt bra ut när Norrköping spelar fotboll, men laget tar poäng och är rimligen inte involverade i bottenstriden i år.
9. Hammarby IF
3 – Vinst i senaste ”Stockholmsderbyt” ger lite andrum, men just nu är det mycket som inte fungerar i Bajen.
10. Mjällby AIF
5 – Nästan exakt vad man kunde förvänta sig.
11. IK Sirius
5 – Det är svårt att veta vad Sirius är, vilken fotboll som ska spelas och vad som kan förväntas, men om laget landar en elfteplats vid säsongens slut är det hursomhelst fullt godkänt.
12. IFK Värnamo
3 – Man hade väntat sig mer, även om Värnamo såklart alltid kommer att vara Värnamo.
13. Degerfors IF
5 – Så länge Stora Valla finns så lever Degerfors, och årets säsong har hittills fallit ut på ett helt naturligt sätt – på bortaplan ska Degen helt enkelt inte vinna.
14. IFK Göteborg
1 – Skitdåligt.
15. AIK
1 – Värdelöst.
16. Varbergs BoIS
3 – Varberg har bara två poäng upp till kvalplatsen efter tolv spelade matcher, det är ändå ganska bra.
Dansksvenskan
Med Jens Askous inträde i IFK Göteborg kan vi räkna in sammanlagt tre allsvenska huvudtränare med danskt pass. Det såg man inte riktigt komma för ett år sedan. Vid en snabb genomgång av de allsvenska A-trupperna verkar det dessutom som att Askou, Glen Riddersholm och Henrik Jensen kompletteras av inte mindre än 21 danska spelare i serien.
Det går lite vågor och trender i det där – jag tänker på vilka länder och regioner som är hetast att scouta för de allsvenska klubbarna. Brasilien, Norge eller Västafrika; mycket avgörs säkerligen av vilka agenter som är aktiva och vilka nätverk som är bäst upparbetade.
För närvarande är dansk fotboll ganska trendigt. Landslaget har – förutom ett totalt misslyckat VM 2022 – skördat framgångar under det senaste decenniet, och vad gäller de danska klubblagen är ekonomi och renommé ett par klasser starkare än de svenska motsvarigheterna. Att FC Köpenhamn lyckas sälja en 20-årig vänsterback (Victor Kristiansen till Leicester) – som inte ens gjort två hela säsonger i den danska högstaligan – för enligt uppgift upp emot 225 miljoner svenska kronor säger nog det mesta. Danskarna är helt enkelt bättre på nästan allt, och de kan få en Hugo Larsson-affär att framstå som misslyckad.
Det står ännu inte helt klart för mig vad de danska intrycken kommer att göra för Allsvenskan. Kalmar FF:s tränare Henrik Jensen har bl.a. förklarat att svensk fotboll är mer passningsorienterad, och att Allsvenskan i det avseendet har ett försteg gentemot Superligan. Han vill framförallt ta med sig den danska intensiteten in i Kalmar.
Det är väl också de impulserna vi hittills har lagt märke till, framförallt från de danska spelarna. Det finns en kraft och en rejälhet hos många av dessa, som doftar mer internationellt och professionellt än vad vi är vana vid. Mileta Rajovic spottar in sina mål med självklarhet, och det känns som att varannan passning från Mikkel Rygaard resulterar i en assist.
Allt detta medför sammantaget en bra känsla för mig kring de danska inslagen i svensk fotboll. Och det gäller ju för grannarna att passa på. Om ett par år så har pendeln alldeles säkerligen svängt tillbaka – då är det sannolikt finnar eller några andra som poppar upp som svampar i den allsvenskan jorden.
Veckans…
Fullträff: BK Häcken. Det finns inte något lag i Allsvenskan – Malmö FF inkluderat – som är så jäkla bra när dom är bra, som Häcken. I vissa matcher när Häcken möter ett sämre lag, framförallt på hemmaplan, så ser det ut som att de gör exakt vad de vill. Och högst sannolikt är det också så. Nu väntar ett intressant transferfönster för Häcken, och truppen kan mycket väl komma att justeras i ganska stor omfattning. Det blir dock med all säkerhet medalj i år igen.
Besvikelse: Kristoffer Nordfeldt. Vissa spelare är anställda för ett antal olika uppgifter. Nordfeldt är kontrakterad av AIK dels för att han är en bra målvakt och dels för att han har rutin och erfarenhet från lång karriär utomlands och i landslaget. Utifrån detta kan det konstateras att hans agerande vid IF Elfsborgs 1-0-mål igår helt enkelt inte får inträffa. Ett misstag som begås i dagens AIK får långt större konsekvenser än vad som hade gällt i ett annat lag, i en annan situation. Om AIK-vinden ska vända så är det absolut nödvändigt att Kristoffer Nordfeldt utför samtliga sina arbetsuppgifter enligt förväntan.