Dagens OS-fotboll: Osannolika vändningar
Martas Brasilien hade en tung kväll.

Det var fullt med dramatik i OS-fotbollen idag. Martas Brasilien tappade det på stopptid mot Japan, Kanada avgjorde i 12:e stopptidsminuten mot Frankrike, och Tony Gustavssons Australien vände 2-5 till 6-5 mot Zambia.

Vi bjöds på gott om dramatik under den andra speldagen i damernas fotbollsturnering under OS i Frankrike.

Brasilien, med en 38-årig Marta still going strong, tog ledningen efter en timmes spel genom Corinthians 22-åring Jhennifer. Men på stopptid stod Japan för en otrolig vändning. Först kvitterade kaptenen Saki Kumagai på straff i 92:a minuten. I 96:e gjorde sen Momoko Tanikawa 1-2 för att fullborda en riktig Fergie time-vändning.

Resultatet innebär att Japan tar sig förbi Braslilien i grupp C och ligger tvåa bakom Spanien, som slog Nigeria med 1-0. Superstjärnan Alexia Putellas med enda målet, som minde om Ronaldinhos klassiker på David Seaman i herr-VM 2002. Spanien med 6p klara för slutspel. Brassarna kan ändå var ganska trygga i att ta sig vidare från slutspel då 2 av 3 grupptreor går vidare och med 3p (lika många som Japan på andraplats) efter sin seger i deras premiär mot Nigeria har de bra utgångsläge.

I grupp A fick vi först se Colombia ta en säker 2-0-seger mot Nya Zeeland. Men senare på kvällen blev det utdraget drama mellan värdnationen Frankrike och Kanada. Marie-Antoinette Katoto gav Frankrike ledningen sent i första halvlek. Men i den andra kvitterade Jessie Fleming för det utskällda Kanada, som skakats av en spionskandal. Efter att ha ertappats ha flugit drönare över motståndares träningar straffades de med 6 poängs avdrag, förbundskapten Bev Priestman, assisterande förbundskapten Jasmine Mandero och drönarflygaren Joseph Lombardi har skickats hem och stängts av från all fotboll i ett år och förbundet får böta 200,000 schweizerfranc.

Det blev en stökig och grinig match med många avbrott, bland annat fick Frankrikes kapten, legendariske Wendi Renard utgå skadad. Det ledde till hella 13 minuters stopptid och precis i slutet av den sköt Vanessa Gilles in 1-2 till Kanada. Det målet innebär att Kanada — som vann sin öppningsmatch mot Nya Zeeland också — efter poängavdraget nu står på 0 poäng, men med +2 i målskillnad! Fortfarande häng på slutspelsplats som en av de bästa treorna. Colombia och Frankrike före i gruppen.

Stormatchen USA - Tyskland i grupp B blev inte den holmgång man hade kunnat förvänta sig. USA var klart bättre, ledde med 3-1 redan i halvtid och vann till slut med 4-1.

Den mest dramatiska, fullständigt galna matchen, var dock den mellan Australien, tränat av Tony Gustavsson, och Zambia. Zambia chockstartade, Barbra Bamba gjorde 0-1 i första minuten. Alanna Kennedy kvitterade efter några minuter, 1-1. Racheal Kundananji återtog ledningen för Zambia, 1-2 och Barbra Banda gjorde sitt andra mål, 1-3. Hayley Raso reducerade snabbt, 2-3. Precis före halvtid fullbordade Barbra Bamba sitt hattrick, 2-4. Tio minuter in i andra halvlek gjorde Kundananji sitt andra mål, 2-5.

Men då kom Australien tillbaka i en osannolik vändning. Ng'ambo Musole gjorde självmål, 3-5. Sen fick Australien två straffar, och Steph Catley förvaltade båda, 4-5 och 5-5. I 90:e minuten gjorde sen Michelle Heyman 6-5. USA klara för slutspel, Tyskland tvåa och Australien trea, både på 3p och stackars Zambia på 0p sist.