Guldskölden 2013: ”Smått chockerande”
Fyra bokstäver i förnamnet. Fyra bokstäver i efternamnet. Fyra nya priser för Erik Niva. Guldskölden 2013 blev ännu en framgång för Aftonbladetprofilen.
Grattis, Erik Niva, överraskad över nytt prisregn (Årets sportjournalist, Årets expert/bisittare, Årets sportkrönikör och Årets sportbloggare, sistnämnda med Simon Bank)?
”Ja, mycket. Jag har sagt det tidigare också, att i ett tidevarv då allt ska vara nytt och förändras, så är det smått chockerande att folk fortsätter rösta på mig. Jag känner mig hedrad, överraskad och förstås glad”.
Du fick tre utmärkelser senast, och fyra nu, vad är framgångsreceptet?
”Det finns olika typer av journalistik. Jag är berättare - andra är nyhetsjägare, granskare, tyckare eller spelanalytiker. I ett föränderligt medielandskap har jag fått lov att försöka lära mig att berätta på olika sätt. Tidigare gjorde jag det nästan enbart genom traditionella textreportage, men nu finns det en hel mängd forum och format att förhålla sig till. Jag har precis kommit hem från tio dagar i Brasilien - så jag gör fortfarande långa reportageresor - men jag försöker samtidigt också porträttera superstjärnor, snabbskriva om matcher direkt efter slutsignalen, blogga, twittra, producera podcasts och inte minst säga saker i tv. Där ska det gå väldigt snabbt och vara både konkret och komprimerat, men oavsett publiceringsverktyg utgår jag alltid från berättelsen. Om folk uppskattar det jag gör så beror det nog på att de gillar klassisk storytelling i delvis nya format”.
Blir du Årets sportkommentator nästa år?
”Ha, ha, nej, det blir jag inte. Jag tror att det var Graham Greene som jag först hörde prata om nödvändigheten i att aktivt avstå från sånt man saknar förutsättningar för. Att kommentera är något jag bör välja bort!”
Om du fick dela ut ett sportjournalistpris till någon, vem skulle då få det?
”Då skulle jag dela ut det till min kollega och förebild Simon Bank, eftersom han alltid är Årets sportjournalist i min värld. Får han inte det priset av de som röstar så får han det av mig”.
Vi har skippat fysiska priser i år. Du får åttatusen kronor, tvåtusen för varje kategoriseger, att skänka till välgörande ändamål, vad väljer du?
”Jag är sämre bevandrad i välgörenhetsvärlden än jag borde vara, men i julas gav mig min mamma ett presentkort på en bunt bortskänkta fotbollar. Tydligen har Unicef ett projekt som går ut på att ge bollar till traumatiserade barn, för att på så sätt hjälpa dem tillbaka mot normaliteten. Och det stödjer jag väldigt gärna”.