Matchrapport: Hammarby IF - Västerås SK

Under lördagen sparkades äntligen gruppspelet i svenska cupen igång och SvenskaFans är på plats och bevakar matchen mellan Hammarby - Västerås på Tele2 Arena. En grönvit batalj mellan ett nytt Hammarby, under nya tränaren Kim Hellberg, och den allsvenska nykomlingen Västerås SK.

Försäsongen har sett olika ut för bägge allsvenska lagen. Hammarby jagar första segern 2024 efter ett kryss och tre förluster mot idel utländskt motstånd.
Västerås kommer till matchen med två segrar i bagaget mot Sollentuna och allsvenska kollegan Sirius. Till matchen mot Sirius får den allsvenska nykomlingen dock klara sig utan skadade målvakten Anton Fagerström och Henry Offia.

Den svenska tävlingssäongen sparkar igång inför 20 000 åskådare och med en ljudkuliss som duger fint under taket på Tele2 Arena.

De första minutrarna tillhör Västerås och Dovin testas av Matteo Alhinvi. Sedan tar Hammarby över spelet och i den 12:e minuten avslutar August Mikkelsen ett fint Hammarby-anfall genom att dundra in 1-0 till hemmalaget.
Strax efter målet får Västerås en bra möjlighet att utjämna när Ahlinvi blir frispelad, men Oliver Dovin kommer ut och avvärjer friläget.

Västerås bjuds på en ny kvitteringsmöjlighet när Hammarbys backlinje slår bollen rätt i gapet på Simon Johansson, som tar emot och skjuter tätt utanför Oliver Dovins högra stolpe.
I den 24:e minuten kommer dock hemmalaget och Viktor Djukanovic hittar med en fin djupledboll fram till Shaqille Pinas som kommer in från sidan och avslutar rakt på Johan Brattberg i VSK-målet. Hammarbys farligaste chans under de första 25 minutrarna utöver målet.

Strax därefter utjämnar gästerna Västerås när en andraboll hamnar hos Ibrahim Diabate som skjuter igenom Hammarbyben och gör 1-1. Ett mål som inte på något sätt är orättvist.

Med sex minuter kvar av halvleken kommer en riktig kalldusch för Hammarby. Återigen vinner Västerås en andraboll utanför offensivt straffområde och den här gången är det Ahlinvi som dundrar upp 2-1 rätt i krysset.
Djukanovic utjämnar sånär för Hammarby i efterföljande anfall, men Brattberg står för en kvalitativ räddning och 1-2 står sig till halvtid.

I börjar av den andra halvleken har hemmalaget svårt att få matchen dit man vill. Anfallen blir korta samtidigt som Västerås försvar är kompakt. Bortalaget klarar istället bättre av att hålla boll på offensiv planhalva.
Och tio minuter in den andra halvleken är istället nära att VSK utöka till 3-1 när Patric Åslunds skott från halvcirkeln, via Hammarbyben går strax utanför Dovins högra stollpe.

Några minuter senare kommer istället Jusef Erabi med fart i ett liknande läge. Men avslutet går för nära Brattberg som inte har några problem att plocka skottet.

Hammarby plockar ut nämnde Erabi som erätts av Abdi Boudah i hopp om att få fart på offensiven. Men Hammarby har fortsatt svårt att skapa några farliga möjligheter mot VSK. Gästerna ligger väldigt bra i sitt försvarsarbetet över hela banan och Hammarby har svårt att skruva tempot i sitt passningsspel.

Hammarbyfansen drar igång sin klassiska ramsa "öka takten sista kvarten”  i hopp om en stark slutforcering från hemmalaget. Hammarby producerar fram ett par hörnor men lyckas inte vaska fram några farligheter i boxen. Som farligast blir det när Pavle Vagic lyfter in en boll i boxen som Djukanvic, precis framför Nahir Besara, skarvar utanför till hemmafansens besvikelse.

Hammarby får en sista farlig dubbelchans när klockan står på 92. Men Johan Brattberg ser med två fotparader till att VSK åker hem med tre poäng.

Västerås starka försvarsspel från förra året imponerar fortfarande och trots få träningsmatcher inför tävlingssäsongen ser VSK ut att ha hittat formen.
Hammarby jagar fortfarande årets första seger och än finns det grejer för Kim Hellberg att skruva på om chansen för vidare cupspel ska leva vidare för Bajen.

Västerås nästa match i cupen är mot Mjällby på bortaplan den 25/2 och Hammarby tar emot Gif Sundsvall den 26/2.