Spanien vinner OS-guld i fotboll
Spanien firar guldet.

Spanien följde upp EM-guldet med att vinna guldet även i OS-fotbollen. En svängig final mot värdnationen Frankrike avgjordes i förlängning.

Spanien är olympiska mästare i fotboll. Finalen mot värdnationen Frankrike ikväll blev en väldigt svängig historia.

Hemmanationen tog ledningen efter tio minuter genom Enzo Millot, vars skott Arnau Tenas i Spaniens mål alldeles för enkelt släppte förbi sig.

Men snart vände Spanien matchen helt, hastigt och lustigt. Först spelade Alex Baena fram Fermin Lopez till 1-1 efter svagt målvaktsingripande även av Frankrikes Guillaume Restes. Några minuter senare gjorde Fermin Lopez också 1-2. Och bara minuter efter det sköt Alex Baena in 1-3 med en vacker frispark.

Spanien hade allt i en liten ask, men i slutet av andra halvlek kom Frankrike tillbaka på dramatiskt vis. Maghnes Akliouche reducerade till 2-3 med tio minuter kvar.

Sen, precis i början av stopptiden, fick Frankrike en straff efter VAR-granskning. Jean-Philippe Mateta klev fram och sköt in 3-3 för att ta matchen till förlängning.

I förlängningen lyckades Spanien resa sig igen. Sergio Camello gjorde 4-3 i den första förlängningskvarten. I slutminuten av den andra förlängningskvarten dödade han matchen med sitt 5-3-mål.

OS-guldet i herrfotbollen alltså till Spanien, silvret till Frankrike och bronset till Marocko. I damernas turnering vann Tyskland bronset över Spanien idag, finalen spelas imorgon mellan Brasilien och USA.

OS-guldet späder på den spanska fotbollens succé. Herrlandslaget vann förstås EM-guld tidigare i sommar, och Nations League förra året. Damlandslaget vann Nations League i år och VM-guld förra året. I somras vann även U19-pojklandslaget EM-guld.