Bomben: Oliver Berg till Djurgården
Det är en riktig poängspelare som skrivit på för DIF. I KFF har Oliver Berg gjort poäng i mer än varannan match.

Bomben: Oliver Berg till Djurgården

Lagom till första advent står sportchef Bosse Andersson för en riktig smällkaramell. Poängspelaren Oliver Berg är klar för fyra år i blårandigt.

Oliver Berg föddes i Gjøvik, sådär tolv mil norr om Oslo. De tidiga åren tillbringades i Gjövk-Lyns ungdomslag. Som 17-åring började elitkarriären i Raufoss – och fem år senare skulle flytten gå vidare till Odds BK i högstaserien. Där blev det tre säsongen med bland annat två kval till Europa League.

Berg var dock vid denna tidpunkt inte någon stor poängspelare. På totalt 67 matcher för Odds BK i Eliteserien noterades han för ett mål och sex framspelningar. Kanske var det inte heller så konstigt att karriären sedan fortsatte i Sverige med ett anonymt Dalkurd, som säsongen 2018 gjorde en misslyckad satsning i Allsvenskan som slutade med omedelbar nedflyttning.

Succé som late bloomer
Vid det laget hade Berg dock lämnat det sjunkande skeppet och skrivit på för GIF Sundsvall, där han bland annat spelade med en viss Carlos Gracia. Det var också hos ”Giffarna” som karriären tog fart för den mångsidige mittfältaren. Där noterades han för tolv mål och elva framspelningar på 67 matcher – och när kontraktet gick ut var Kalmar FF inte sena att erbjuda ett kontrakt.

Hos smålänningarna skulle också karriären ta verklig fart för den nu 27-årige Berg, som mycket snabbt blev en av seriens mest pålitliga poängspelare – efter en relativt sen blomning som spelare. Den första säsongen i Kalmar spelade Berg samtliga matcher och noterades för tolv mål och fem framspelningar. Under 2022 blev poängskörden också fin i ett Kalmar som imponerade under Henrik Ryström. Oliver Berg noterades då för nio mål och åtta framspelningar på 29 framträdanden.

I fint sällskap
Siffrorna är anmärkningsvärda och placerar honom i paritet med namn som Nahir Besara, Mikkel Rygaard och Magnus Eriksson. En del i siffrorna är Bergs förmåga att alltid finnas tillgänglig för sitt lag. På två säsonger i Kalmar har han bara missat en enda match. Det är också en mångsidig spelare, som spelat på olika offensiva positioner på mittfältet men även har använts som ”falsk nia”.

Berg har förstås också varit en favoritspelare i Henrik Rydströms Kalmar – och uppgifter gör gällande att Rydström gärna skulle ha tagit med sig sin speldirigent till nya klubbadressen Malmö. Men Rydström presenterades i Malmö för bara en vecka sedan och av allt att döma har Bosse Andersson agerat fort och hunnit förankra affären i god tid.

Någon flytt till ett förväntat hårdsatsande Malmö blir det dock alltså inte utan mittfältaren packar i stället väskorna inför en flytt till huvudstaden. DIF går inte ut med några summor, men uppgifter gör gällande att man betalar runt sju miljoner för att lösa norrmannen.

"En jättefin förening"
29-åringen har skrivit på för fyra år i den blårandiga tröjan och är nöjd med flytten.

– Det känns jättekul att skriva på för Djurgården. Jag önskar att det var januari redan imorgon så att jag kan komma igång med laget.

– Djurgården visade intresse tidigt och jag fick känslan av att DIF ville ha mig för mina kvaliteter - även på det personliga planet - där jag ska vara med och bygga någonting framöver, vilket tilltalar mig. Nu har jag varit runt och hälsat på i Stockholm och det känns som ett enkelt val, en jättefin förening där jag har blivit mottagen på ett fantastiskt sätt av alla.

Sportchef Bosse Andersson hyllar DIF:s senaste nyförvärv.

– Oliver har varit en av allsvenskans bästa poängspelare under ett antal år. En fantastisk fotbollsspelare med många offensiva kvaliteter som egentligen kan spela på vilken position som helst i offensiven. Han har varit en nyckelfigur i Kalmars offensiv de senaste säsongerna och levererat väldigt mycket mål och assist. Samtidigt är Oliver också en lagspelare som har burit kaptensbindeln och visat att han är en ledare både på och utanför planen med sin otroligt professionella inställning. Han har lett Kalmar i många matcher under en säsong då de gjort ett väldigt starkt resultat genom att komma fyra i Allsvenskan.

– Skickliga fotbollsspelare har alltid en plats i Djurgården och Olivers egenskaper kommer vi att ha stor nytta av. Det finns olika roller som han kan spela i men vi ska främst använda honom på ett sätt där hans offensiva kvaliteter kommer till sin fulla rätt.

* * *

Hur går dina tankar kring storvärvningen? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2022-11-24 10:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården