Bomben: Sead Hakšabanovic till DIF
Sead Hakšabanovic spelar under 2022 i allsvenskan igen – men inte i IFK Norrköping.

Bomben: Sead Hakšabanovic till DIF

DIF presenterade under tisdagskvällen sitt åttonde nyförvärv inför säsongen 2022 – och det var inte vilket nyförvärv som helst. Storstjärnan Sead Hakšabanovic har skrivit på ett korttidskontrakt med klubben.

Victor Edvardsen, Piotr Johansson, Pierre Bengtsson, Gustav Wikheim, Arnold Eba, Frank Odhiambo – och så en förlängning med Aleksandr Vasyutin. Trots en på pappret fin trupp har det blivit ytterligare ett fullmatat transferfönster där Bosse Andersson fyllt på med både rutin och ungdomlig talang – och framför allt förstärkt på positioner som vara svaga under 2021.

Genombrottskraften har saknats
Under fönstret har DIF också sett ett par bärande spelare går vidare i karriären i Jacob Une Larsson, men kanske framför allt Edward Chilufya. Den vindsnabbe zambiern har spetsegenskaper man inte ofta ser i allsvenskan – och även om DIF förstärkt med meriterade Gustav Wikheim har känslan på försäsongen och i cupspelet varit att det i nuläget saknas lite genombrottskraft på kanterna.

Därför känns det som fingertoppskänsla ur den högre skolan när Bosse Andersson under tisdagskvällen kunde presentera fart, teknik och sylvass spets i form av Sead Hakšabanovic från Rubin Kazan.

Pausat kontraktet
22-åringen har som övriga utländska spelare fått tillåtelse att lämna Ryssland med anledning av allt som händer på grund av invasionen av Ukraina och sedan några dagar tillbaka står det klart att ”Haksa” valt att pausa sitt kontrakt i Rubin Kazan.
– Jag har lärt mig att i fotbollens värld bör man aldrig stänga dörrar, sa Hakšabanovic då till SportExpressen på frågan om spel i allsvenskan kunde bli aktuellt.

Det är sedan länge känt att Bosse Andersson har ett gott öga till montenegrinen, som efter att ha inlett karriären i Halmstad hunnit med spel i West Ham, Málaga och Norrköping. Östgötarna gjorde också en fin affär när man köpte yttern för rekordpengar – men sedan också fick mer än det dubbla betalt när flyttlasset gick vidare till ryska ligan i juli 2021.

Nu blir det alltså ingen återkomst i ”Peking”, utan i stället ett korttidskontrakt i Stockholm i väntan på att situationen i Ryssland stabiliseras. "Haksa" har skrivit på ett kontrakt fram till 30 juni, vilket innebär att han är tillgänglig under de 12 inledande omgångarna av årets allsvenska.

"DIF det självklara valet"
– Bosse känner jag väl sedan tidigare, han har visat ett stort intresse under flera år och tycker om det jag gör. Nu uppstod den här situation som är väldigt tråkig och jag kände att det blev dags för mig att byta miljö. Så jag och Bosse har haft tät kontakt kring det och Djurgården var det självklara valet för mig, förklarar spelaren själv för Djurgårdens hemsida.

– Jag har ju mött Djurgården flera gånger under åren och gillar sättet som laget spelar på. Det finns en tydlig idé om hur de spelar och hur de vill gå till väga. När man möter dem skulle jag nog säga att Djurgården är det tuffaste motståndet i Sverige och jag vill bli en del av det. Så jag kommer att ansluta snart och fortsätta fram till den 30 juni. Djurgården har ju även Sveriges bästa fans så det blir kul att få lära känna dem och spela inför dem på Tele2 Arena.

"Ingen sportchef skulle tacka nej"
Det är också en mycket nöjd sportchef som välkomnar ett spetsigt nyförvärv till Kaknäs och Tele2 Arena:
– I dessa tråkiga och tuffa tider som råder är vi ändå väldigt tacksamma och glada över att Sead har valt att spela i Djurgården. Vi har haft en bra kontakt genom åren och nu har han valt att åka hem från Rubin Kazan. Han kommer att ansluta till oss i början av nästa vecka och vara här till den 30 juni. Det är ett lån som är kortsiktigt men det är en unik möjlighet som har öppnat sig för oss, säger Bosse Andersson ikväll till DIF.se.

– Det är ju en fantastisk fotbollspelare som vi gärna hade velat haft i Djurgården tidigare och jag tror inte att någon sportchef skulle säga nej till Sead Haksabanovic. Han kommer dessutom hit i en bra form, han har spelat regelbundet och varit en viktig spelare i Rubin Kazan. Så han är inne i en tävlingssäsong och kommer att ansluta till oss i början på nästa vecka för att börja träna med laget.
 

Isak Bellman2022-03-15 22:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården