Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-10-02 17:30

Kalmar FF - Helsingborg
2 - 0

Borta bra, men hemma näst bäst

Borta bra, men hemma näst bäst

Återigen stod de där. Laget som är Allsvenskans näst bästa hemmalag stod återigen där. Där ute på Guldfågeln Arena. Där det brukar hagla trepoängare när hemmalaget spelar. Och visst bjöd söndagen på sedvanlig nederbörd.

Vi har vetat om det ett tag nu. Kalmar FF är fantastiska hemma på Guldfågeln Arena. En självklarhet 2022, men en utopi 2020. En förvandling har skett och vi står handfallna med frågetecken i pannan och frågar oss vad som egentligen har hänt. Jag har inte svaret, du har inte svaret, jag undrar om ens Henrik Rydström har det. Men han, eller möjligtvis Gud, står närmast facit. Två prominenter som i Kalmar mer eller mindre börjat benämnas som en. 

Min uppfattning har länge varit att Henrik Rydströms magiska recept heter självförtroende. 2020 hade vi en spelartrupp med potential att spela underhållande fotboll. Men laget saknade en general vars jobb är att fylla spelarna med just självförtroende. Henrik Rydström anslöt med pondus och historia. Visst, spelarmaterialet var vad det var och de tidigare säsongerna gjorde inte direkt Kalmar FF till ett lag att tippa i toppen. Men självförtroende var något som pumpades in i den rödvita truppen. Direkt injicerat av General Rydström. Resten är, som vi säger, en fantastisk historia. Idag skördar vi frukten av vad som endast kan ses som en osannolik förvandling. Topp-placeringar, framåtlutad fotboll och Europaplats är idag en realitet för KFF. 

Vi leder som känt inte tabellen. Mycket på grund av plumpar mot lag som på pappret, eller vars form, är sämre än oss. En frustrerande nöt som plågat Rydström under säsongen. Men mot Helsingborg fick vi se att Kalmar FF vet hur man bryter ner ett försvar. Söndagens match bjöd kanske inte på ett motstånd som hade ett lågt stående försvar á la Sundsvall borta. Men motståndet var ett lag som kämpar för sin överlevnad i Allsvenskan. Motivation så god som något. 

Kalmar FF gjorde det vi hoppades på skulle ske senast vi mötte Helsingborg. En spelmässig asfaltering och ett tidigt mål räckte för att ytterligare tre poäng skulle adderas till de tidigare 26 hemmapoängen. Livet leker och just nu känns det som att KFF är i pole position för att knipa den sista Europaplatsen. Kvar att möta har vi bland annat just nu tredjeplacerade Hammarby.

Oavsett hur säsongen slutar är det andra säsongen i rad KFF tar gigantiska steg framåt. Med två matcher kvar på Guldfågeln har vi chansen att ta 35 av 45 möjliga poäng på hemmaplan denna säsong. Det är guldsiffror. Från och med i år vet vi att Kalmar FF under Henrik Rydström kan skapa magi på hemmaplan. Något som för bara två år sedan kändes ljusår bort. Borta bra, men hemma näst bäst.
 

Albin Bramstedt2022-10-02 22:38:48

Fler artiklar om Kalmar FF