Borås Arena, 2024-07-06 15:00

Elfsborg - Brommapojkarna
3 - 0

"BP:s starkaste anfall på länge" - Inför BP - Elfsborg

"BP:s starkaste anfall på länge" - Inför BP - Elfsborg

Uppehållet är äntligen över och världens bästa liga sparkar igång den tolfte omgången när BP reser till Borås Arena för att möta Elfsborg.

Det är tur att vi har haft EM att titta på - annars hade detta uppehåll varit olidligt. Förhoppningsvis är det över för mitt eget uppehåll att hålla denna sida uppdaterad också - snart är det semester och då finns det mer tid att skriva! 
Sedan den senaste texten så har BP hunnit med två oavgjorda matcher mot botten respektive toppen av tabellen. 1-1 mot Västerås, och 2-2 mot Malmö senast. Matchen mot Malmö avgjordes i sista minuten när Derek Cornelius nickade in kvitteringen, men matchen borde ha avgjorts i BPs fördel flera gånger tidigare i matchen. Vasic hade fler lägen, och inhopparen Evans Botchway förtjänade också att få med sig minst ett mål från matchen. 

Efter 12 matcher ligger BP på en elfte plats med 15 poäng. Samma tid förra året låg BP på femte plats med 19 poäng. Utifrån det perspektivet så skulle man kunna vara missnöjd med årets säsong hittills, men det är inte så jag ser det. Förra årets vår var en överprestation på många sätt, även om det inte var oförtjänta poäng vi tog. Det märktes såklart under hösten där BP sjönk ner till botten av tabellen. Årets upplaga av BP känns, för mig, mer stabila och hittills har det varit en säsong som inte riktigt gått vår väg. Många nyckelspelare lämnar inför, och många av nyförvärven har varit skadade, adderat på det så har 2023s bästa BP-spelare Kevin Ackermann varit långtidsskadad.
Allt ovan inräknat så känner jag mig tryggare att vi kommer kunna bibehålla en hög nivå under hela säsongen och klara oss kvar med råge.

Motståndet Elfsborg har inte varit några favoritmotståndare, speciellt om man kollar förra säsongen där vi förlorade 5-0 på bortaplan, och 3--0 på Grimsta. Några riktigt svaga insatser som jag hoppas inte kommer och spökar idag. 
Elfsborg har spelat 13 matcher (en mer än BP), och ligger två placeringar över oss på nionde plats med 16 poäng. Boråslaget har haft en konstig säsong med oförutsägbara resultat. Man har vunnit 3-1 mot Malmö, och 6-1 mot AIK, men också förlorat 4-2 mot Norrköping, och 1-0 mot IFK Göteborg senast. Jämför man med förra säsongen så hade Elfsborg alltså dubbelt så många poäng (32) efter 13 matcher. 2023 hade man 20+ i målskillnad och idag endast 1+.
 
Känslan är att försäljningarna av Valdimarsson, Okkels, och Boateng har varit svåra att ersätta vilket bidragit till att man släpper in dubbelt så många mål, och gör bara ? av förra årets mål. 

En vinst för BP idag innebär att man kliver förbi Elfsborg i tabellen, och beroende av andra resultat så skulle man kunna ligga på sjundeplats efter denna omgång. 

Läget i laget: Efter uppehållet ser det ut som att det endast är tre spelare (inte räknat Ackermann) som inte är tillgängliga. Tim Waker, Kaare Barslund, och Andre Calisir är skadade och kommer inte till spel. Goda nyheter är att Adam Jakobsen och Daleho Irandust båda har tränat fullt ut under uppehållet och verkar vara i gott skick till dagens match. 
Sedan sist så vet vi också att Heggem lämnat klubben efter en försäljning till West Bromwich Albion, Alexander Johansson har gått på lån till Varberg, och Lucas Bergström har återvänt till Chelsea. 

Trolig startelva:
Sidklev
Jensen - Abrahamsson - Björkander - Christensen
Odefalk - Fritzson
Timossi - Irandust - Jakobsen
Vasic

Med Evans Botchway som hemligt vapen att byta in efter 60 minuter så är det nog den starkaste offensiv jag sett i BP på väldigt lång tid. Det ska bli fint att se alla spela tillsammans i en tävlingsmatch för första gången. Detta är vad vi väntat på hela säsongen!

Nu tar vi 3 poäng och åker hem belåtna till Bromma. 

 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-07-06 12:53:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna