2022-11-03 21:00

Braga - Malmö FF
2 - 1

Braga är en sympatisk motståndare – eller var

Det finns mycket att gilla med Braga. Både som stad och som fotbollsklubb. Dom lyckades också med konststycket att slå MFF på ett sätt som ändå var rätt charmerande. Men sedan tre veckor har det blivit svårare att känna sympati. Här hetsar Himmelriket.

En trevlig stad. Litet större än Uppsala, men med ett myyyycket bättre fotbollslag. Rätt mycket mindre än Malmö, men med ett aningens bättre fotbollslag.







Alltid coolt med en stad som bildades före år noll.

Egentligen talar vi om en sådan där fotbollsklubb som är väldigt lätt att tycka om för den som är utomstående. Den främsta utmanaren till de tre giganterna från Portugals största städer – Benfica, Porto och Sporting. En underdog.

Och även om det var rätt jobbigt att se måste man erkänna att det spel Braga visade upp i den enkla 2-0-segern på Malmö stadion var attraktivt. Offensivt, fartigt och flärdfullt.

I den inhemska ligan går det bättre än vanligt, laget ligger så här långt tvåa efter ett überstarkt Benfica som bara släppt till oavgjort i en enda match.

I vår Europa League-grupp har det inte gått riktigt lika bra. Även om Braga vinner mot våra avsågade himmelsblå hjältar behövs hjälp från redan klara gruppvinnaren Saint-Gilloise i deras match mot Union Berlin.

Även om jakten alltid går mot de tre stora i portugisisk fotboll är den viktigaste inhemska matchen Dérbi do Minho. Alltså mot laget i den lilla grannstaden, Vitória Sport Clube från Guimarães. Bara en halvmara bort. Minho-provinsens derby är hett. Faktiskt så rykande att det är barnförbjudet. Har du inte fyllt 13 kommer du inte in.

Senast lagen möttes blev det en perfekt kväll för alla bragaiter. Den 3 september i år. Som hemmalag dominerade man matchen. Men utan att få in bollen. Forwardsstjärnan och kaptenen Ricardo Horta dundrar en straff utanför i andra halvlek. Ändå. I åttonde övertidsminuten revanscherar han sig genom att smeka en framläggsfrispark så att mittbacken Vitor Tormena kan nicka in segermålet.
Tänk Dardan gånger Patriot i kubik.

Vi talar också om en klubb som alltid varit medlemsägd. Sympatiskt i den alltmer kommersialiserade fotbollsvärlden. Medlemmarna äger fortfarande. Men.

För drygt tre veckor sedan, den 10 oktober, kom nyheten om att Qatar Sports Investments ska köpa 22% av SC Braga för ett mångmiljonbelopp. Det är samma sportswashing-företag som äger PSG och ett av de företag som ägt Zlatan Ibrahimovic. Den anrika klubben Braga håller alltså på att bli en del av ett internationellt konglomerat av fotbollsklubbar som drivs för den Qatariska diktaturens främjande.

Föga förvånande har inte Bragas supportrar varit helt förtjusta. Efter att nyheten om Qatarinköpet kom protesterade man under möte mot Union Saint-Gilloise genom att kasta in bengaler på planen och veckla ut en banderoll med texten ”Qatari slavers are not welcome”.

Det finns också en svenskanknytning till SC Braga. Nej, jag tänker inte på hur laget slog ut AIK i kval till Europa League 2017 efter en monumental blunder av unge målvakten Oscar Linnér.

Jag är tillräckligt gammal för att erinra mig den gamle Hammarbyaren Hasse Eskilssons sejour i Portugal, där han säsongen 1989-90 gjorde 22 matcher i den rödvita tröjan – i Portugal är Bragasupportrar kända som arsenalistas eftersom dräkten liknar den klassiska från en Londonklubb. Två mål blev det också för Hasse. Vad jag inte kom ihåg är att han avslutade karriären i Östersunds FK. Samma Östersund som slagit just Arsenal i en Europa League-match

Vi tar med oss att allt är möjligt.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-11-02 07:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?