Reportage från Symposiet
Under lördagseftermiddagen fanns representanter från BP-redaktionen ute på Bosön för att hämta lite intryck om vad som hände på BP’s fotbollssymposium. Vi fick även med oss några spännade åsikter från Hasse Backe.
Första ämnet på eftermiddagen var ”BP – Europas största fotbollsklubb”. Christer Hellqvist som är ansvarig för BP-akademin och P-16 lagets tränare Ola Larsson berättade om hur BP är uppbyggt.
- BP är en unik fotbollsklubb, berättar Ola. Oavsett vilket engagemang, intresse och kunnande man har så finns det en plats i klubben för alla.
Ute i landet så är Brommapojkarna ofta förknippat med sin elitverksamhet på ungdomssidan. Men den delen är endast 4 % av hela verksamheten. 2 % består av andralagsverksamheten medans den absolut största delen består av breddlagsverksamhet där hela 94 % av verksamheten hör till denna kategori. Hela denna verksamhet skulle inte fungera utan de 630 fantastiska, ideellt arbetande, ledarna som sköter träningar, lagsamlingar, matcher och allt som hör till ett lag. Men det är inte alltid lätt att få föräldrar att ställa upp att vara tränare.
Varje år kommer det in mellan 35 – 38 lag i BP’s verksamhet när de yngsta barnen börjar spela fotboll. Då krävs det att det finns föräldrar som ställer upp.
- I princip så ställer man en säck med bollar, koner och västar i omklädningsrummet vid första samlingen och ställer frågan om det är någon förälder som vill bli ledare. Och det är inte alltid så lätt varje gång att få dem att ställa upp, men så till slut så är det alltid någon förälder som räcker upp handen och tar ansvaret, säger Ola Larsson.
Man fortsatte sedan att berätta om BP’s förstalagsverksamhet som startar vid 8 års ålder. Då är första målet att ha roligt och skapa upplevelser för livet. Sen är det övergripande målet att genom denna verksamhet få fram egna spelare till A-lagsverksamheten och elitnivå.
Eftermiddagen fortsatte med ett praktikinslag med Hans Backe som instruktör. Till sin hjälp hade han BP’s U-trupp. Han instruerade med stort engagemang hur spelarna skulle utföra varje övning. Det var en avslutningsövning där det var fokus på många passningar på spelare i rörelse och att komma rätt till bollen för att skapa sig de bästa förutsättningarna för ett perfekt avslut.
Vad tycker du om BP’s initiativ till detta arrangemang?
- Ja, som du ser så finns det helt klart ett stort behov, säger Backe och pekar på alla tränare som sett på hans träning. Det är alltid bra för tränare ute i landet att få inspiration från källor de inte brukar få från.
Vad anser du svenska spelare måste förbättra för att vi ska ta ett ytterligare kliv i utvecklingen?
- Vi måste bedriva en kravverksamhet på talangutvecklingen. Det ska vara precision i varje moment, det är då man utvecklas, annars har vi inte en chans, berättar Backe.
Hur ska allsvenska lag lyckas ta sig ut i Europa?
- Vi kan inte ha ett sådant mål. Vi får vara glada om vi får med ett lag i Champions League vart 8 – 10 år. Allsvenskan är en utbildningsliga. Den stora skillnaden mot de stora ligorna är att det är så många lag som kan vinna Allsvenskan. Det är alltid 6 – 7 lag som är med och gör upp om segern. Om du ser på England och Spanien så är det 2 – 3 lag som år efter år gör upp om segern. Det gör att de även kan lyckas ute i Europa, berättar Hasse.
Lördagens sista punkt på programmet stod Stefan Billborn, förstalagstränare i BP, för. I en inomhushall instruerade han, med hjälp av sin träningstrupp, hur BP tränar sina tipselitspelare. Det handlade om passningsövningar med flera olika moment inbyggda i övningarna. Det var en till synes enkel kvadratövning som man sedan bygger vidare på.
- Vi jobbar mycket med att våra spelare inte ska bli statiska och stå vid en kona och vänta på bollen. Spelarna ska tillåtas vara kreativa för att bestämma och välja beslut själva, det är mycket mer utvecklande, berättar Billborn för åskådarna i hallen.
Det han instruerar och det som träningstruppen utövar är just detta, träning av kreativiteten. Billborn instruerar fyra olika alternativ för spelarna, varje alternativ genomgås först var för sig. Det handlar om väggspel, vändningar, överlappningar och finter allt inom ramen av en rektangel. Sedan byggs övningen på där spelarna får välja vilket av dessa fyra alternativ de ska använda sig av. Detta ställer större krav på spelarna och de tvingas att tänka till och vara beredda på att vad som helst kan hända.
Som åskådare blir man lite smått avundsjuk när man ser dessa unga killar utföra övningarna med en sådan hög kvalitet. Det är tekniska moment och passningsprecision i hög fart som man önskar att man själv hade när man var så ung.
Stefan Billborn plockar fram fyra småmål och placerar ut dem i hallen.
- Vi spelar mycket tvåmål med spel på bredden, säger Stefan. Vi vill ha lag som spelar tre mot tre där det ges förutsättningar för ett lag att komma 2 spelare mot 1. Om man är för många på planen så ges aldrig det tillfället.
Han berättar vidare att mellan övningarna så låter de sina spelare spela just dessa typer av smålagsspel där de ges tillfälle att träna på det som de tränat på i övningen innan. Allt för att få det så verkligt som möjligt. Det kan vara bara under en kort stund de lirar men det är viktigt att de får möjligheten att använda det där väggspelet och vändningen som de tränade på i övningen innan i matchsituationer, då kommer de senare att använda detta i riktig match.
BP-redaktionen hade ingen möjlighet att närvara under söndagens aktiviteter men skulle tro att det var minst lika intressant som under lördagen. Nu har Sveriges tränare fått en hel del nyttig inspiration till vidare talangutveckling som vi sedan hoppas ska resultera i fina resultat för svensk fotboll.