Lagbanner
Fem tankar efter uttåget mot Halmstad: Vem bryr sig ens om Svenska Cupen?

Fem tankar efter uttåget mot Halmstad: Vem bryr sig ens om Svenska Cupen?

BP är ute ur Svenska Cupen efter en 0-1 förlust mot Halmstad på Grimsta IP efter förlängningstid. En stabil insats som präglas av rött kort och målvakts(eller domar-)tabbe. 

På lördagseftermiddagen fick vi en återblick kring hur det ofta såg ut under säsongen 2023. Ganska stabilt spel men där vi faller på individuella prestationer. I denna match fick vi se rött kort, målvaktstabbe(typ), och klara chanser som missades. Här kommer mina 5 samlade tankar efter förlusten mot Halmstad. 

Vem bryr sig ens om Svenska Cupen? 
Nä, så bitter är jag inte. Tvärtom så tycker jag att det finns ett väldigt stort värde för en klubb som oss att göra en bra insats i cupspelet. Det finns såklart en extra spänning för oss supportrar att uppleva fotboll som handlar om att vinna eller försvinna, även om många år av kvalspel borde gjort det odramatiskt från vårt håll. 

Jag ser också ett värde i att truppen har chansen att bygga ett självförtroende inför Allsvenskan. Cupspelet hittills har gett oss en fingervisning kring vad vi kan förvänta oss av BP under 2024. Det är ett mycket mer stabilt försvarsspel, men ett lika ineffektivt anfallsspel som föregående säsong. Vi lyckas kontrollera matcher i den mån som kan förväntas, men förluster och poängtapp kommer utifrån individuella misstag och/eller ett orimligt trubbigt anfallsspel. 

Det har sett likadant ut i över ett år nu. Det handlar inte bara om spelarna som är till förfogande, för det såg i många stunder likadant ut med Pettersson, Inoussa, och Leach Holm, men de två förstnämnda gjorde i alla fall poäng. Nu har vi ett truppläge där helheten kanske är lite bättre än förra säsongen, men där vi saknar poängspelare. Irandust är ett steg i rätt riktning, men det kommer behövas 1-2 liknande värvningar för att vi ska få ut saker av vårt spel. 

Lucas Bergström från start:
Debut för den finska målvakten. Gör 119 starka minuter, men ett misstag på hörnan under förlängningen gav bort vinsten till Halmstad. Man kan fråga sig om domaren borde blåst för frispark istället för mål, men nu blev det inte så. 
Bra med fötterna, göra fina räddningar, synd att matchen avgjordes av hans misstag. I helhet en stabil insats. Skapar stora frågetecken kring vem man planerar att starta under säsongen, Sidklev eller Bergström? Min största rädsla var att Bergström skulle vara dålig med fötterna, men såg väldigt fint ut igår. Det enda spelmässiga som går på Bergströms minuskonto var att han var orimligt seg att spela ut bollen till försvaret i många stunder, till skillnad på Sidklev som får igång spel och kontringar direkt. Något att övervaka framöver. 
 
Spelet med eller utan anfallare:
En klinisk anfallare i den här matchen och vi är i semifinal. Det är talande att vi startar utan en riktig nummer nio, även om vi har två på bänken. Dagens match är exakt som jag minns många matcher under hösten 2023. Ganska stabil match som avgörs på slarv i försvaret och att vi inte kan få in bollen i mål.
Både Johansson och Vasic byts in i ett skede av matchen där vi börjar skapa fler klara chanser, men det vill sig inte. Det måste vara sista droppen nu. Minst en ny anfallare måste in innan fönstret stänger annars kan vi inte förvänta oss mycket mer än förra säsongen, vi kan inte ligga 10 mål under xg 2024. 

Behåller samma startelva:
Engelmark och Mellberg valde att ställa upp med mer eller mindre samma startelva som man gjort över hela försäsongen och gruppspelet. Förutom några skadeavbrott så har man litat på mer eller mindre samma 11 spelare. Jag tycker inte det är direkt fel, men det ser ut som att vi börjar se konsekvenserna av detta matchande. Två mittbackar, Björkander och Abrahamsson tvingas bytas ut innan kvartsfinalen är över. Nu har jag inte sett någon information kring skadeläget hos dem, men om båda skulle vara borta ett tag så har vi helt plötsligt inga mittbackar kvar att tillgå på bänken. Liiban Abadid fick hoppa in istället för Björkander igår, den 21-årige mittbacken som kom hit i somras spelade sin blott andra tävlingsmatch för klubben. Hade inga förväntningar egentligen men han går in centralt i backlinjen och gör en riktigt stabil insats. Någon som verkligen kan konkurrera om en startplats om han fortsätter spela sådär.

Det är väl här vi har ett problem. Samma startelva match efter match under försäsongen gör att vi inte låter alla spelare visa vad de går för i någon större utsträckning. Samtidigt fattar man ju att det måste vara på träningarna som de inte riktigt håller nivån för att tränarna ska ta ut dem. 
Truppen är nog fortfarande, likt förra året, lite för tunn. Både storleks- och kvalitetsmässigt. Det finns många spelare som håller bra nivåer men som skulle gynnas av ännu större konkurrens. Timossi Andersson och Örqvist är exempel på spelare som varit väldigt bra spelmässigt i år, men saknar poängen. I de tillfällena måste man ha någon som kan ersätta dessa i vissa matcher. Nu blir det istället så att när Örqvist och Timossi byts ut, så byter vi in två centrala anfallare och ändrar spelsätt. Känns inte helt hållbart i längden. 

Andre Calisir: 
En spelare som lyft sig några snäpp under 2024. Ny roll som ankare på mittfältet verkar passa honom som handen i handsken. Det finns ett lugn i Calisir som är riktigt fint att se, positionsspelet är starkt, och vinner många dueller. När alla är skadefria och fullt matchredo så har jag svårt att se att  han kommer starta, men har hållit en hög nivå sedan Ackermann blev skadad. Tyvärr så får han gå ner till mittbackspositionen igen om skadorna igår är långvariga. 


Avslutningsvis så är det tråkigt med uttåg från Svenska Cupen, men nu har vi några veckor där vi kan samla oss och finslipa spelet inför Allsvenskan. Innan dess hoppas vi på ett 2-3 värvningar för att förstärka truppen. 

 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-03-10 13:40:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna