Lagbanner
En djurgårdares namnspel hotar IF Brommapojkarna

En djurgårdares namnspel hotar IF Brommapojkarna

Tisdagen den 19 februari är det åter dags för BP att ha sitt årsmöte. Förra året röstades det kring huruvida klubben skulle byta namn till IF BP eller inte, något som då röstades ned av de röstberättigade medlemmarna på plats. Nu är frågan uppe igen efter att en motion kommit in om att rösta om ett namnbyte även i år. Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, väljer att kommentera namnfrågan i denna gästkrönika.

Snart är det på nytt dags för BP:s medlemmar att rösta om ifall IF Brommapojkarna ska ändra namn till IF BP. Senast förlorade ändrarfalangen klart men det avskräckte uppenbarligen inte. Den här gången är det inte styrelsen utan djurgårdaren (!) Douglas Roos som motionerat om namnbytet. Styrelsen har faktiskt försökt påverka Roos att inte lämna in motionen av respekt för beslutet som årsmötet tog 2018.

BP är Europas största fotbollsklubb men också en publik tummetott vad gäller representationslagen. Vi slog i och för sig publikrekord hemma för både dam och herr senaste säsongen men det är närmast landsbygdssiffror: 527 respektive 6 000 pers. Vad gäller den senare siffran, från derbyt mot AIK, är jag tveksam om Notarius Publicus hade godkänt den, men det är en annan fråga.

Hurusom, i det konstgrästunna publikunderlaget på Grimsta finns kanske svaret på att någon som inte har hjärtat hos oss ändå kan driva en fråga som riskerar att splittra en respektabel och framgångsrik fotbollsklubb. Nu kanske någon ilsknar till och framhärdar i att Douglas Roos varit länge i klubben som tränare. Det är förvisso sant, men i en egentjänarroll som fotbollspappa. Hade DIF:s verksamhet legat närmare de finare delarna av Bromma, där djurgårdaren bor, hade han förmodligen noterats lika sällan på Grimsta som kungsörnen över Västerort.

Roos har som framgångsrik entreprenör – förmögen genom spelföretaget Ladbrokes – en bred plattform. Den har han aktiverat via en ”kampanj” på Facebook. Läser man nätkommentarerna så verkar det som att namnet i sig – att få bort kopplingen till det manliga könet – är viktigare än jämställdhet eller klubbens verksamhet i stort.

Att känna och förstå idrottens själ är att identifiera sig med det namn som givits, oavsett hur det intellektuellt skaver eller hur omodernt det kan te sig idag och imorgon. En jämförelse är klädmodet där det mesta kommer igen oavsett hur könsbundet, udda eller fult det är. Vem ifrågasätter det?

Är det i enlighet med idrottens spelregler och demokrati att någon som inte har hjärtat i en förening ändå kan avgöra namnet på den? Ska en person med status kunna påverka andra – som kanske inte bryr sig ett jota om huruvida våra seniorlag spelar i Allsvenskan eller i sjuan – att agera på ett sätt som kan kapa identiteten i en fotbollsklubb? För mig känns det lika fel som att låta Horace komma tillbaka som lagkapten, jag menar ständig sekreterare, i Akademien.

Livet i Sverige bygger på demokrati. Nationellt gör vi våra val och röstar därefter. Utfallet blir inte alltid som önskat. Men politiken är en pågående process som vi kollektivt betalar och där man vart fjärde år får chansen att satsa på något annat eller att befästa det man redan valt. Men i en folkrörelse som idrott är det andra förutsättningar och åtaganden som till stor del bygger på känslor och kärlek. Det måste det vara, för det finns inte (skatte)pengar till något annat. Det mesta bygger på ideellt arbete och det finns regelverk, stadgar, som ska förhindra att en klubbs verksamhet löper amok. Tyvärr är BP:s stadgar inte helt moderna, vilket öppnar för en onödig returmatch i namnfrågan.

Tack och lov är det ändå få som inte inser att en klubbs identitet är viktig; att i hjärtat vara AIK:are, djurgårdare, eller en som håller på Bajen är inget som ifrågasätts. Men att ha samma känsla för Brommapojkarna verkar inte vara lika mycket värt. Jag är säker på att de krafter – på gott och ont – som finns i nämnda klubbar aldrig hade släppt fram en namnfråga som vår till omröstning.

Enligt den information jag har ligger Brommapojkarna i framkant vad gäller jämställdhet och man har fler aktiva tjejer än någon annan fotbollsklubb i Sverige. Trots namnet. Jag skulle ändå önska att vi hade fler kvinnor på viktiga positioner i klubben. Och att det var fler tjejer som blev tränare eller ledare.

Av de 1 000 tjejer som passerar revy som spelare är det för få som stannar i klubben när det är färdigspelat. Där har vi en utmaning som måste lösas. Förutsättningarna borde vara bättre än på länge då klubben har anställt en jämställdhetsstrateg. Det ska bli intressant att se hur snart klubben får fler tjejer att bli duktiga tränare och ledare i BP.

Sedan är det i och för sig uppenbart att föreningen delvis misslyckats med att nå hjärtat på vuxna som har barn som kickar boll i BP:s regi. Jag har flera gånger hört att en del ledare/tränare/föräldrar inte vill ha för mycket info från klubben. De agerar och spelar under Brommapojkarnas framgångsrika märke men är uppenbart inte intresserade av klubbens utveckling i stort. Och det kommer inte att förändras om klubben byter namn till IF BP. En sak som måste till är att kidsen får sin första idol i den egna klubben, som en Daniella Novakovic eller Jack Lahne. Då påverkar det inte lika mycket om föräldrarna håller på ett annat lag. Och självfallet är det viktigt att vi kontinuerligt spelar i den högsta serien. Då blir det enklare för barnen att skapa en egen rödsvart fotbollsidentitet utanför det egna spelandet.

Det finns de som har blivit kallade för gammalmodiga och bakåtsträvande när de har försvarat klubbnamnet från 1942. Jag är stolt över alla som, oavsett kön eller ålder, visar att hjärtat är rödsvart och som inte viker ned sig för de historielösa. Vad namnet anbelangar måste det gå att få till en kommunikation där BP används utan att det ursprungliga namnet ändras. Det är ett underbetyg åt oss alla om vi inte kan hantera det. Därför är jag en av dem som skrivit en motion http://ifbp.se/wp-content/uploads/2019/01/Motion-190219.pdf om att behålla IF Brommapojkarna som föreningens namn, men att det kommunikativa tilltalsnamnet fortsättningsvis är BP. Om motionen går igenom hoppas jag att den ordningen om möjligt skrivs in i stadgarna på sikt och att vi istället kan fokusera på att utveckla fotbollen för att etablera representationslagen på högsta nivå.

IF Brommapojkarna har 124 nya medlemmar inför årsmötet. Jag hoppas att alla nya som inte har hjärtat i vår förening stannar hemma på årsmötesdagen. Inte för att svika någon, utan för att respektera idrottens spelregler och bräckliga demokrati. Men det är också viktigt att alla ”äkta” medlemmar kommer upp och röstar för att visa vad IF Brommapojkarna betyder och står för.

PS. Jag inser och respekterar fullt ut att det finns andra med ett väl fungerande BP-hjärta som har en annan åsikt och som är för ett namnbyte. Vi ses den 19 februari!
 
Av Putte Salminen, BP:it och gästkrönikör

Putte Salminen2019-02-15 14:30:00

Fler artiklar om Brommapojkarna