Lagbanner
Hämta hem Omar Faraj - bäst för alla inblandade?

Hämta hem Omar Faraj - bäst för alla inblandade?

Borde BP ta hem Omar Faraj? Det är frågan jag ställt mig själv. Nu ställer jag den till er.

Det är väldigt tydligt när man läser AIK-forum eller AIK-twitter att tålamodet antingen håller på rinna ut eller redan har runnit ut när det kommer till Omar Faraj. Det är kanske inte är så konstigt ändå. Faraj har bara mäktat med ett mål på de 14 inledande matcherna i AIK. Det målet kom på straff mot Malmö. I en senare match mot Kalmar så missar han istället en straff. Farajs AIK-sejour har varit frustrerande att bevittna. Killen har otroligt mycket vilja och kämpar till sista minuten, men utdelning i form av poäng har inte kommit. AIK, som haft stora problem denna säsong, är i desperat behov av en målskytt och Omar (Guidetti också för den delen) verkar inte vara den som fyller den luckan. Enligt mängder av rykten så letar AIKs nya sportchef efter anfallaren som ska lyckas göra mål i ett dysfunktionellt AIK. Värvar man 1 eller 2 nya anfallare så är det troligast att Omar blir den som får ta konsekvenserna av det. 

Det vi alla vet och något som är uppenbart med bara ögat är att han sumpar för många chanser när de väl kommer. Jag, en person som vurmar rejält för Omar, har sagt "Meeeen sätt den bara snälla Omar!!" för många gånger för att ens räkna. 

Statistiken bygger upp denna lite uppenbara spaning också. Omar Faraj har gjort 1 mål på sina 25 skott denna säsong. Det är en konverteringsgrad på 4% och innebär att han är SÄMST i Allsvenskan när det kommer att få bollen i mål. Anfallskollega John Guidetti ligger på runt 6,5% men har endast skjutit 15 skott denna säsong.

För att jämföra med några av spelarna som gjort flest mål i årets Allsvenkan så kan vi se detta:
Kiese Thelin (MFF): 10 mål, 28 skott, 35% konverteringsgrad.
Traore (BKH): 12 mål, 37 skott, 32% konverteringsgrad
Nanasi (MFF): 9 mål, 31 skott, 29% konverteringsgrad
Rajovic (KFF): 7 mål, 29 skott, 24% konverteringsgrad.
Pettersson (BP): 5 mål, 33 skott, 15% konverteringsgrad.

Farajs konverteringsgrad är egentligen inget nytt. Förra säsongen i Degerfors låg den på 6% (plats 167 av alla som gjort minst 1 mål), och säsongen 2021 i BP där han gjorde 9 mål på 13 matcher i Division 1 - där låg den på 10%. Något bättre resultat men jämfört med andra spelare i Division 1 den säsongen så låg Faraj på plats 200+. Det krävdes 88 skott för Omar att göra de 9 målen i BP:

Han sköt i snitt 6,6 skott per match 2021 - och nu 2,25. 2.25 skott per match placerar honom på plats 13 av 43 av alla anfallare som gjort mål i årets Allsvenskan. 
Statistiken som talar för Omars kvaliteter är i det offensiva duellspelet där han placerar sig i toppen. Men annars får man analysera statistiken med snälla ögon för att inte komma till slutsatsen att han inte presterat som man önskat i år. 

Genom BP-ögon är det självklart viktigt att veta hur Faraj presterar jämfört med nuvarande anfallare Nikola Vasic. Vasic har 2 mål och 1 assist hittills, 22 skott, med 9% konverteringsgrad..
För att kort sammanfatta jämförelsen mellan Faraj & Vasic så ger statistiken oss en bild av att: 
1. Faraj bättre i offensiva dueller.
2. Faraj fler och bättre dribblingar
3. Touch i boxen per 90 är jämnt.
4. Vasic bättre i det progressiva passningsspelet.
5. Vasic har dubbelt så många passningar i sista tredjedelen. 

Annars är båda spelarnas statistik ganska deppig att kolla på. 

Gjorde ett försök att visualisera det med spindlar - Alla siffror är från årets säsong i Allsvenskan. 
 



Vi står fortfarande inför frågan jag ställde i början: Borde BP ta hem Omar Faraj?
För att vara helt ärlig har jag inte sett något rykte om det ännu, så om det ens finns på tapeten vet jag inte. Är det en spelare Mellberg & Engelmark uppskattar och som de ser passar in i lagbygget?  
 
Enligt twitterkällor så har Omar inte varit med på de två senaste träningarna och han medverkade inte heller i träningsmatchen som spelades mellan BP och AIK i veckan. Oklart om det är sjukdom, personliga anledningar, eller om det är klubbyte på gång för Faraj. 

Omar hade en fin sejour i BP innan han drog iväg på sitt Europaäventyr i Levante. Han avslutade tiden i BP med många mål som fick en att tro att han skulle få det ganska lätt att ta steget vidare. Men kanske gick allt för snabbt? Alltid lätt att säga i efterhand, men kanske hade det varit bättre att spela Superettan med BP och göra 12+ mål för att bygga upp självförtroendet mer. Som tidigare nämnt så vurmar jag rejält för Omar. Både på och utanför plan. En spelare som ofta stannar och snackar med kidsen efter matchen, skriver autografer, och från mitt eget perspektiv svarar han också på DM när man önskade honom lycka till. Det finns mycket med Omar som får mig att blicka bort lite från den mindre smickrande statistiken.
 
Min åsikt landar nog ändå i att jag gärna ser honom i BP-tröjan igen. Mindre press, en klubb som han känner och spelare han växt upp med. Vi behöver fortfarande mer konkurrens i anfallet och i brist på andra alternativ så ser jag inte många mer rimliga än Omar i dagsläget. Om scoutingteamet har någon okänd spelare på gång in så är det ju toppen, men det är svårt för mig att veta. Omar känns i dagsläget som ett rimligt alternativ. Omar bidrar naturligt med löpmeter, presspel, offensiva dueller, och hjärta. En återkomst till en "tryggare" miljö är kanske det som behövs för en nytändning för målskyttet. 
Ett lån över resten av säsongen skadar väl inte någon av parterna?

Jag är inte helt övertygad över mina egna tankar här men ville dela med mig av dem ändå och vill också höra vad andra tycker? Både BP & AIK-supportrar.
BP: Skulle ni vilja ha tillbaka Faraj? Eller finns det någon annan ni har ögonen på?
AIK: Dags att släppa Faraj? 


(ALL STATISTIK ÄR FRÅN WYSCOUT)

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2023-07-14 10:32:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna