Lagbanner
Grimsta IP, 2023-07-01 15:00

Brommapojkarna - AIK

INFÖR: BP - AIK

INFÖR: BP - AIK

BP vs. AIK. Två lag i helt olika form möter varandra i Allsvenskan för första gången på 5 år. Vilket av lagens formkurva håller i sig?

Inför Brommapojkarna - AIK: 

Efter tre veckors uppehåll är det äntligen dags för Allsvenskan igen. Grimsta IP öppnar upp för den första tävlingsmatchen mellan klubbarna sedan 2018. 
Den matchen, som spelades på Grimsta, slutade 0-2 till gästande AIK efter två mål från Henok Goitom. AIK går sedan vidare och vinner Allsvenskan det året. När 5 år har gått förbi  så är det endast 3 spelare (startelva & bänk) som är kvar. Gustav Sandberg Magnusson i BP, och Alexander Miloševic & Budimir Janoševic i AIK.  

Inför morgondagens möte ser förutsättningarna väldigt annorlunda ut jämfört med föregående år. Efter dem 12 inledande matcherna hittar vi BP på plats #6, samtidigt som AIK befinner på plats #15

Resultatraden för lagen är: 
BP: 6V - 1O - 5F. +/- 16-16
AIK: 1V - 4O - 7F. +/- 9-17


Säsongen hittills:
BP inledde säsongen svagt med 3 raka förluster och 2-10 i målskillnad. Men efter kallduschen mot Elfsborg så har man hittat tillbaka till det spel man etablerade i Superettan förra säsongen och på de 9 följande matcherna så tar man 19 av 27 möjliga poäng. Det finns en stark tro på sättet man spelar och var inget drastiskt som förändrades efter de inledande förlusterna. 

AIK, däremot, har inlett säsongen med ett mardrömsscenario. 1 vinst är vad Andreas Brännström, som värvades från Mjällby inför säsongen, har att skryta med efter 12 matcher. AIK som länge präglats av en stark defensiv har endast hållit nollan i 2 matcher hittills, två 0-0 matcher mot Sirius och Mjällby. Förutom det är förlusterna mot Djurgården, Degerfors, och Värnamo något som AIK-supportrarna nog gärna glömmer. 

AIK-supportrarna har samtidigt genomlidit intern turbulens med sportchefs- och VD-roller, skadeproblem, och värvningar som inte tagit fart. BP-fostrade John Guidetti, som anslöt redan förra säsongen, har inte (ännu) levt upp till förväntningarna och nya stjärnvärvningen och ex-supertalangen Viktor Fischer har minst sagt inte blivit en publikfavorit. Igår fick vi också veta att Fischer avslutar lånet i AIK och samtidigt lägger skorna på hyllan vid 29 års ålder. 

Det finns en påtaglig stämningsskillnad mellan lagen: 
BP som efter inledningen mår bra och känns självsäkra i sin spelfilosofi får inte börja slappna av och tro att man kammat hem ett nytt kontrakt redan. Mer än hälften av matcherna kvar och mycket kan självklart hända. Ett par värvningar till för att förstärka vissa delar av truppen känns viktigt.

Detsamma kan man säga och inte säga om AIK. Harmonin har man inte funnit ännu men efter all tumult så känns det som att supportrarna kan se ett potentiellt ljus i tunneln med ny VD och ny sportchef. Ett par värvningar har redan säkrats och gissar på att vi kommer se fler spelare ansluta till AIK innan fönstret stänger. 

För båda lagen är denna match otroligt viktig:
För BP gäller det att fortsätta bygga självförtroendet att man kan vinna mot storlagen och att besegra AIK i en tävlingsmatch, även i denna form, är något alla supportrar skulle vara överlyckliga för. Det bästa resultatet BP har mot AIK i Allsvenskan är 0-0 i en match 2009. 

För AIK så gäller det att visa att man kan ställa om efter uppehållet. Man möter ett formstarkt BP men ännu en förlust skulle vara förödande för truppen och supportrarna. Här behöver man göra en bra match och få med sig minst 1 poäng från matchen. 

ÖVERGÅNGSFÖNSTRET: 
Det svenska övergångsfönstret öppnar 7 Juli och även om båda lagen redan gjort klart med ett gäng värvningar så får alltså ingen av dessa spela matchen på lördag. 
BP har gjort klart med 4 nya spelare: 
Lucas Hägg-Johansson - Målvakt.
Rebin Sulaka - Försvarare
Liiban Abadid - Försvarare
Alexander Johansson - Anfallare

För mig är det väldigt spännande värvningar som BP gjort. Hägg-Johansson är perfekt som rutinerad allsvensk målvakt och i dagsläget andramålvakt bakom Sidklev
Alexander Johansson med sina 16 mål i Superettan förra året räckte till en andra plats i skytteligan och är perfekt för att ge konkurrens till Vasic längst fram. 
De andra två har jag ingen koll på i dagsläget men hoppas att få en bättre överblick på dessa grabbar efter 7 juli!

3 spelare att hålla ögonen på i BP i matchen mot AIK: 
Alexander Jensen - BP:s danska ytterback som fått en ganska fri roll på mittfältet. Hittar alltid bra ytor på mitten och är en grundsten i uppbyggnadsspelet och utgör alltid ett hot framåt. 
Samuel Leach Holm - BP:s innermittfältare som kommer att ha uppgiften att styra spelet mot AIK. En otroligt fin passningsfot i både pressade situationer och för att pinga djupledsbollar på Oscar Pettersson
Filip Sidklev - BP:s 18-åriga målvakt som klev in mellan stolparna i omgång 4 och sedan dess gjort ren och skär succé. 5 hållna nollor på 9 matcher och endast 6 insläppta mål. Håller en klass som inte många tidigare målvakter i BP har gjort genom tiderna. 

BP:s potentiella startelva. 
Sidklev
Calisir - Sögaard - Heggem 
Jensen - Fritzon - Leach - Waker
Pettersson - Vasic - Cosic


Tippning av resultat. 
Jag tror att formen sitter i sig hos båda lagen och att BP tar 3 poäng med 2-0. 

Du ser matchen på Discovery+. Lördag 15:00

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2023-06-30 18:32:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna