Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-04-06 15:00

Brommapojkarna - AIK

Inför BP - AIK: Aldrig varit större chans för vinst mot AIK.

Inför BP - AIK: Aldrig varit större chans för vinst mot AIK.

Stockholmsderby står på lördagens meny. BP tar emot AIK på Tele2 i ett ovisst möte i Allsvenskans andra omgång.

Årets första hemmamatch* är också årets första Stockholmsderby. Asterixen är för att matchen spelas på Tele2 och även om det är hemmaplan på pappret så kan det inte jämföras med vårt fina Grimsta. 

Matchen flyttades för att öppna upp för att fler motståndarfans skulle få möjlighet att se matchen på plats då Grimsta inte rymmer allt för många besökare. Det blev inte riktigt enligt den ovan nämnda planen eftersom AIKs supporterföreningar valt att bojkotta matchen mot oss på grund av kommentarerna från Ola Danhard från ett möte för ett par månader sedan. Jag har all respekt för bojkotten, om supporterföreningarna anser att detta är det rätta sättet att visa sitt misstycke på så får det väl vara så. 

Om vi flyttar fokuset till den självaste matchen som ska spelas så tror jag att vi kommer gynnas av bojkotten. Istället för 25 000+ AIK-fans på arenan så har vi 3000 biljetter där man får gissa att de flesta hejar på BP. Det är inte ofta vi har majoriteten av supportrarna på plats, speciellt inte i ett derby. 

Samtidigt har vi aldrig varit starkare på planen än vad vi är nu. Ett tydligt grundspel som utvecklats under 2024 till att vara skarpare i både defensivt och offensivt straffområde. Ett gäng värvningar som gjort truppen bredare och spetsigare. Klubben mår just nu bra, och med det går vi i en match mot AIK. Ett lag som vi aldrig vunnit en tävlingsmatch mot. 

I matchen mot AIK under sommaren 2023, Brännströms sista match, så kände jag en liknande känsla av hopp. Att den gången skulle vara matchen där vi äntligen lyckades slå AIK. Istället blev det en 2-0 förlust på Grimsta. I returmatchen på Friends (numera Strawberry) Arena så lyckas vi få till 2-2 efter sent självmål, och mål, av Omar Faraj.
Det kändes som en vinst och förlust samtidigt. En vinst för att vi presterat dåligt på sistone, och vi lyckades få poäng. En förlust för att vi hade 2-1 där och hoppet om 3 poäng existerade. 

Båda lagen vann sina premiärmatcher mot nykomlingarna GAIS och Västerås. BP lyckades vinna 4-0 borta på Gamla Ullevi, samtidigt som AIK fick med sig en 1-0 hemma mot Västerås. Av det jag såg av AIK - Västerås så imponerade VSK stort, speciellt i jämförelse med GAIS. VSK lyckades skärma av Saletros i stora delar av matchen och Patric Åslund hittade många ytor centralt i planen. För mig förtjänade VSK mycket mer från matchen. 

En sak som är säker efter många års fotbollstittande är att matcher som denna är omöjliga att tippa på förhand. Jag känner att allt kan hända. Det är dock en väldigt positiv ökning i attityd jämfört med tidigare sejourer i Allsvenskan där matcher mot AIK mer var en fråga om hur många mål man skulle släppa in. 

Startelvan för matchen blir intressant. Från mitt perspektiv så kommer vi behöva ändra lite elvan från matchen mot GAIS. Jag tror inte att Nikola Vasic får chansen från start igen, istället tror jag att Pichkah eller Irandust får spela och att formationen blir mer av en 352. 
Den stora frågan är hur vi gör med Björkander. Kommer Barslund få behålla sin plats i backlinjen eller går Björkander direkt in igen? Det finns många olika varianter att spekulera kring. Kanske att Calisir bänkas, eller att Calisir får spela på mittfältet som han gjort med bravur under försäsongen. 

Startelvan från matchen mot GAIS presterade utmärkt, men det kommer vara en väldigt annorlunda match mot AIK. Det finns några som känns säkra i elvan. Bergström, Heggem, Jensen, Fritzson, Christensen, Timossi, och Jakobsen. Många prestationer som stack ut mot GAIS, där vår nya danska anfallare Jakobsen var ett riktigt utropstecken. Han ser ut att bli en rejäl uppgradering och ett reelt hot i offensivt straffområde. Vi hoppas på fler mål mot AIK. 

Min startelva:
Bergström
Barslund - Björkander - Heggem
Jensen - Fritzson - Odefalk - Christensen
Irandust
Timossi - Jakobsen

*Jag tycker att både Calisir och Pichkah skulle kunna starta istället för Odefalk i en match som denna, speciellt om Irandust är på plan. 

Jag ser otroligt mycket fram till avspark och hoppas verkligen att vi visar oss från vår bästa sida imorgon. 
Dags att ta tre poäng för första gången någonsin mot AIK!

Ses på Tele2 :) 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-04-05 22:18:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna