Lagbanner
Grimsta IP, 2024-07-20 17:30

Brommapojkarna - Hammarby

Inför BP - Hammarby
Foto: Henke Råssmo

Inför BP - Hammarby

BP välkomnar Hammarby till Grimsta IP för omgång 15 av årets Allsvenskan.

På lördag är det dags för årets tredje Stockholmsderby för BP.  I säsongsinledningen mötte vi AIK “hemma” på Tele2 i en match som slutade 2-2 efter en sen kvittering av Nikola Vasic, och sen i maj så mötte vi Djurgården i en match som slutade med en 0-5 överkörning på Grimsta. 
Det är inte helt enkelt att veta vilket BP som kliver ut på planen på lördag. Man kommer senast från en stark 0-1 vinst borta mot Kalmar, men innan dess var det förlusten 0-3 mot Elfsborg. Ett Elfsborg som dock visat sig vara pånyttfödda med Hiljemark bakom rodret, 4 vinster, 16 gjorda mål, och 5 insläppta är starkt. 

Utifrån det menar ag att vi kanske inte ska utgå allt för mycket från matchen på Borås Arena och istället ändå konstatera att vi har haft en ganska stabil första halva av säsongen. Vi har endast förlorat 4 matcher, vilket är tredje bäst i serien, även om vi haft hela 6 oavgjorda matcher, vilket är dubbelt så många som den som har näst mest oavgjorda.
Med det sagt så ska vi inte heller vara helt nöjda eftersom det fortfarande är väldigt tydligt att vi är slarviga defensivt, och ineffektiva offensivt. De senaste matcherna kan jag tycka att vi saknat offensiva mönster, eller tydliga offensiva spelidéer. Det kan vara en effekt av att vi inte haft alla offensiva spelare friska och hela fören nu efter första halvan av säsongen. Vi får hoppas att den offensiva kvartetten Vasic, Timossi, Jakobsen och Irandust börjar hitta varandra bättre framöver, för det finns väldigt mycket potential och kvalité att utnyttja där. 

Lördagens match mot Hammarby känns öppen. Hammarby ligger på en 6:e plats efter en första halva av säsongen som varit ojämn. Man har lyckats bra i derbyna, med en 2-1 vinst mot AIK och en 3-0 vinst mot Djurgården precis innan uppehållet. Efter uppehållet så har man spelat 0-0 borta mot GAIS, och senast förlorat 0-1 hemma mot IFK Göteborg. 
Senast vi möttes i Allsvenskan så slutade det 1-0 på Grimsta efter mål av Kevin Ackermann. Lagen möttes också under årets sommaruppehåll där BP vann 3-1 efter dubbla mål av Vasic och ett från Irandust. För Hammarby gjorde den 18-åriga talangen Divine Teah målet. 
Vad jag har läst efter Hammarbys match mot Göteborg är att det finns ett väldigt tryck från supportrarna för att Teah ska få starta matchen mot oss. Han ses som både en stor talang, men också någon som skulle göra stor skillnad i laget redan nu. Vi får se om han kommer till start, eller om Hellberg inte vågar satsa på det riktigt ännu. 

På samma tråd där så tycker jag att det finns en diskussion att ta kring en potentiell startplats för Evans Botchway. Hans inhopp har varit lovande, speciellt mot Malmö, och jag tycker att det kan finnas ett värde att utmana Timossis startplats och ge Botchway chansen. Jag gillar egentligen Timossi och han har en tydlig spets på sin högerkant med sin snabbhet, men det blir inte många poäng. Jag gissar på att Timossi startar på lördag på grund av att han troligen är bättre på att täcka upp defensivt, men hoppas Botchways minuter på plan börjar öka succesivt.

Positiva truppbesked inför matchen är att Barslund, Butros, Waker och nyförvärvet Klynur Feyr Karlsson är tillbaka i träning med laget, vilket förhoppningsvis ger oss en full bänk och några fler alternativ för att förändra olika matchbilder. Ser speciellt fram emot att se Waker som var riktigt het under första halvan av säsongen.  Vasic verkar också vara redo för spel efter att ha klivit av mot Kalmar. 

Startelvan är klurig tycker jag. Calisir var tillbaka mot Kalmar men klev av efter 56 minuter i vad jag tror var ett taktiskt byte för att bli lite mer framåtlutade. Man startade också utan Irandust.

Jag gissar att det kommer bero på vilken typ av inställning som vi går in i matchen med, om vi tänker att vi ska vara speldrivande så ser jag denna elva framför mig:

Sidklev
Jensen - Abrahamsson - Björkander - Christensen
Fritzson - Odefalk
Timossi - Irandust - Jakobsen
Vasic


Men för mig är det inte otänkbart att elvan blir såhär om Waker är spelduglig och vi går för att vara lite mer kontringsbaserade

Sidklev
Jensen - Björkander - Abrahamsson - Waker 
Fritzson - Calisir/Barslund
Timossi - Jakobsen - Christensen
Vasic


Klurigt för mig. Tur att jag inte behöver ta några beslut :) 

Vi ses på Grimsta imorgon - så ser vi till att hämta in tre nya poäng och ser till att hamna på övre halvan av tabellen. 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-07-19 16:35:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna