Lagbanner
Inför gruppfinalen: Häcken - BP

Inför gruppfinalen: Häcken - BP

BP reser till Bravida Arena i ett läge där man har chans att vinna gruppen vid både vinst, oavgjort, och uddamålsförlust.

Efter en försäsong som gick lite svajigt så har gruppspelet i svenska cupen gått spikrakt uppåt. En 3-0 vinst mot Landskrona efterföljdes av en 1-0 vinst mot Östersund i måndags. Man kan prata om att det bara är två superettanlag vi mött hittills men jämför vi förra året så åkte vi på tre raka förluster mot Djurgården, Örebro, och Landskrona. 
Två hållna nollor är verkligen något att ta med sig från dessa matcher, både för att mittbackskuggen Sögaard lämnade inför säsongen men också för att vi släppte in för många mål förra året. Detta var något som Andreas Engelmark pratade om efter förra säsongen, att målet var att undvika att släppa in lika många enkla och onödiga mål under 2024. Efter två tävlingsmatcher ser det bra ut, nu gäller det att hålla samma nivå även mot bättre lag. 

Matcherna hittills har inte bara varit segrar, det har också varit dominanta prestationer i stora delar av matcherna. 3-0 mot Landskrona kändes först inte som något överraskande initialt men efter deras 3-2 vinst mot Häcken så ser man tillbaka på den första matchen med ännu mer glimrande ögon. 
Erik Björkander har på kort tid blivit tongivande i laget. Kommer in som en direkt ersättare för Sögaard och har verkligen fyllt de skorna med bravur hittills. Två mål och två hållna nollor på två tävlingsmatcher får räknas som en stark start i klubben. Han har bidragit med ett lugn till backlinjen som passar in väldigt fint. Imponerad av Erik såhär långt. 

Matchen mot Häcken blir något annat än att möta ett superettanlag även om Häcken, som redan nämnt, precis förlorat 3-2 mot Landskrona. Inför säsongen tappade man både tränare Högmo och mittfältsgeneralen Samuel Gustafson till det japanska laget Urawa Red Diamonds. In har man värvat Nikola Zecevic, John Paul Dembe, Andreas Linde och Zeidane Inoussa.
Den sistnämnda är såklart ett bekant namn, och han är en av många spelare som är tillbaka i Häckens trupp efter skada. Enligt klubbens hemsida är Inoussa, samt Simon Gustafson, Valgeir Lunddal, Amor Layouni, och Edward Chilufya tillbaka i truppen efter diverse skador. Det är ett helt gäng duktiga spelare som, om hela, definitivt kan göra Häcken till ett bättre lag. Det gör mig mer orolig inför lördagens match. Inoussa vet vi alla i BP vad han kan göra, och är en absolut mardröm att vara på andra sidan av hans snabbhet och dribblingar. 

Innan den oväntade förlusten i den andra omgången så lyckades man vinna 2-0 mot Östersund i en match där supportrarna, på pappret, kan vara mer nöjda. Efter att ha lyssnat på när Robin Carlander gästade Tuttosvenskan under fredagen så verkar det som att det finns stora problem i sättet som Häcken har spelat hittills. Förlust i alla träningsmatcher inför cupen till råga på det. Det stora problemet verkar vara presspelet som inte sitter som det ska, även om Robin var tydlig med att uppbyggnadsspelet, försvaret, och anfallsspelet också varit katastrof. Ett dåligt presspel kan vilket fall som helst gynna BP under lördagens match eftersom vi vill spela många korta passningar från backlinjen och bygga spelet bakifrån. Ju mer vi lyckas göra det, desto större chans för vinst har vi. 

Det blir vilket fall en spännande match med ett BP som presterat felfritt hittills och ett Häcken som verkar försöka hitta sitt sätt att spela med ny tränare. Det borde innebära en jämn match. Senast vi möttes så lyckades BP vinna med 2-1 på Grimsta efter mål av Inoussa och Odefalk. I mötet på Bravida slutade matchen 4-2 efter att BP först vänt 2-0, till 2-2, för att sedan släppa in två mål av Layouni i 90+1 och 90+5. Det är definitivt en av många matcher som vi slarvade bort under 2023. 

Läget i truppen sedan förra matchen: 
Två värvningar under veckan i form av Daleho Irandust och Lucas Bergström. Båda försöker man få spelklara inför mötet mot Häcken. I de intervjuer som BP har gjort med Irandust kan man verkligen känna hur taggad han är på att lira, vi hoppas att han är spelklar mot sin forna klubb. 
Lucas Bergström har kommit in på lån från Chelsea där han varit utlånad till League 1-laget Peterborough där han verkar ha imponerat i målburen. Den stora frågan är vad planen är när man har en högpresterande Sidklev också. Många rykten kring att det är en försäljning på gång, men inget konkret ännu. Gissar på att det är Sidklev som startar mot Häcken. 

Ackermann och Jordan, som tidigare rapporterat, är borta fram till hösten. 

Pichkah verkar vara skade/sjukdomsfri i alla fall.

Startelvan är klurig. Om Irandust är spelklar så borde han starta. Calisir har gjort ett superjobb i de inledande matcherna och kan definitivt få chansen från start. Ett stort frågetecken är hur vi ställer upp längst fram. Får Vasic/Johansson chansen från start eller fortsätter vi spela med endast yttrar? 

Kanske startelvan? 
Sidklev
Abrahamsson - Björkander - Heggem
Jensen - Pichkah - Irandust/Calisir - Fritzson - Christensen
Timossi - Örqvist

Avspark 15:15 - nu tar vi och vinner denna grupp!

 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-03-02 00:03:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna