Lagbanner
Bravida Arena, 2024-04-15 19:00

Häcken - Brommapojkarna

Inför Häcken - BP: Vasic eller inte Vasic? + lyxproblem i backlinjen.

Inför Häcken - BP: Vasic eller inte Vasic? + lyxproblem i backlinjen.

Med fyra poäng på två matcher så åker BP till Bravida Arena för att möta BK Häcken för att ta tre nya poäng med sig hem till Bromma.

Det blev ingen text efter det oavgjorda resultatet mot AIK förra helgen. Kort och gott tycker jag att BP gör en stark insats där man borde stängt matchen under första halvleken och varit lite hetare på de två målen som AIK tillåts göra. All in all så är insatsen klart godkänd även om det hade varit trevligt att få med sig 3 poäng. 
 



Nu är det dags för match nummer tre i årets Allsvenskan när vi åker till Hisingen för att möta BK Häcken. Motståndarna inledde med en 0-1 förlust hemma mot Mjällby för att sedan tappa 3-0 till 3-3 mot Djurgården i matchen efter. Det är ingen superstart på säsongen som Häcken, med nya tränare “Paco”, har fått. Det har inte skymtats någon rekyl efter de stapplande insatser man gjorde Svenska Cupens gruppspel, men nu när man återhämtat sig från en del skador så är det kanske dags? 

Man var effektiva i offensiven mot Djurgården, men vad som hände runt minut 87 är svårförklarligt. En feldömd straff blev såklart en bidragande faktor, men att ens hinna sätta sig själva i den situationen vid ledning 3-0 i 87:e minuten. 
Ex-BP:aren Zeidane Inoussa har återhämtat sig från skadan han drog på sig under försäsongen och behövde bara fyra minuter på planen för att göra sitt första mål för Göteborgslaget. Frågan är om det blir första starten för honom ikväll? Önskar honom all lycka i karriären, men bara inte i denna match. 

BP:s start på säsongen är i en annan dimension i jämförelse med 2023. 4 poäng på de inledande två matcherna får vi vara nöjda med. En riktigt stark vinst mot GAIS följdes upp med en stabil oavgjord insats mot AIK. I matchen mot AIK saknades båda våra anfallare Jakobsen och Vasic (som senare hoppade in). Det ser ut som att vi kommer sakna den danska premiärmålgöraren även i denna match. 

Det är väldigt trist att tappa Jakobsen. Matchen mot GAIS gav extrem mersmak och jag tror definitivt att han gjort stor skillnad i matchen mot AIK. I dagens match blir det en stor fråga kring om man kommer att starta Vasic eller inte. Även om det är vår enda rena centrala anfallare så är jag osäker på om det är bäst att starta honom eller inte. Han har fortfarande i visat sig vara nyttig nog på planen och vi har startuppsättningar som jag tycker ger laget en starkare helhet. Nu har vi också spelat många matcher utan renodlad striker och det har funkat bra. Samtidigt är jag intresserad av att se om combon Irandust + Vasic skulle vara nyckeln till att låsa upp några mål hos anfallaren.  Jag kan känna att båda valen kan vara rätta, men att jag troligen lutar åt att låta Vasic starta på bänken. 

Det finns också frågetecken kring backlinjen nu när både Abris och Björkander är tillbaka i truppen samtidigt som Calisir, Barslund och Heggem varit väldigt stabila i inledningen. 

För mig så skulle vi kunna starta så här: 
Bergström
Abrahamsson - Björkander - Heggem
Jensen - Fritzson - Barslund - Odefalk - Christensen
Timossi - Irandust

Barslund blev uppflyttad till mittfältet när Abrahamsson och Björkander byttes in mot AIK, och verkar också ha spelat den positionen tidigare i sin karriär. Det som jag har sett av Barslund hittills har varit riktigt imponerande och jag blir förvånad om man väljer att ställa honom vid sidan. Samtidigt tycker jag att Abris och Björkander bör vara i startelvan. Heggem är den enda givna just nu enligt mig - så just nu är det 4 spelare som fightas för de två resterande mittbacksplatserna. Det är toppen att vi har en konkurrenssituation, men skapar lite huvudbry ibland kan jag känna.

Denna elva är logisk för mig eftersom det ger Odefalk och Fritzson mer utrymme att röra sig i den offensiva tredjedelen. Sen så tycker jag inte att Örqvist presterar tillräckligt bra i den sista tredjedelen för att han ska få starten där framme. Fritzon och Odefalk har visat sig skickliga på att hitta utrymmet mellan motståndarnas mittfält och försvarslinje. Tillsammans med Irandust och Timossi, samt support av Christensen och Jensen så tror jag att vi skulle få till vår mest rörliga, bollsäkra, och svårlästa startelva. 

Jag ser också att vi kommer behöva jobba bort Mikkel Rygaard och ge honom så lite tid med bollen som möjligt om det ska bli tre poäng idag. 

De två senaste mötena har slutat med en 2-1 vinst och en oavgjord 1-1-match. 4-2 förlusten under sommaren var också en bra insats av BP i 90 minuter, även om man släppte in två snabba på extratid. BP har inte heller förlorat en tävlingsmatch på ordinarie tid på 10 matcher nu. Det finns helt enkelt en stor tro hos mig på att denna match kommer gå vår väg även om bettingbolagen säger annorlunda. 

Häcken är dock i grunden ett väldigt starkt lag och även om jag är ruggigt imponerad av årets upplaga av BP så kan denna match såklart gå hursomhelst. Allt förutom förlust är jag nöjd med, även om jag innerst inne känner att det bara är vinst som gäller ikväll.

Jag önskar att jag kunde vara på Bravida ikväll - men det blir en hemmasittare ikväll. Skriker minst lika mycket ändå. 

Avspark 19:00!
 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-04-15 14:19:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna