Lagbanner
Hitachi Energy Arena, 2024-05-26 16:30

Västerås - Brommapojkarna

Inför VSK - BP: Inte läge att underskatta motståndet.

Inför VSK - BP: Inte läge att underskatta motståndet.

BP åker den relativt korta resan till Västerås för att ta tre nya poäng efter den senaste vinsten mot IFK Norrköping.

Första texten här på ganska lång tid - jobbet har tagit mycket tankekraft på sistone och inte haft energi att skriva så mycket här inför och efter matcherna. Nu ska jag dock försöka komma igång igen!

Omgång 4 - 10: 
Sedan min senaste text så har det spelats sju matcher som resulterat i 2 vinster, 3 oavgjorda, och 2 förluster. Från mitt perspektiv så är det en positiv resultatrad om man utgår från hur vi har spelat under dessa matcher. Vinsterna mot Halmstad och Norrköping var stabila insatser som vi förtjänade att vinna. I 2 av 3 oavgjorda matcherna (MAIF & Värnamo)  så är vi i stora delar av matchen tillbakapressade, medan vi slarvar bort matchen mot Sirius med det röda kortet på Björkander. 

I förlusterna mot Göteborg och Djurgården så är respektive matchbild rätt lika varandra. Ett tidigt mål för motståndarna för att sedan gå över till att vi skapar väldigt många chanser och har snudd på 2-3 mål innan halvtid, och att vi sedan blir helt dominerade i andra halvlek och det bara rinner in mål. 

Men vi sitter på en helt ok 10:e plats med endast 4 poäng upp till fjärdeplatsen. 

Dagens motstånd - Västerås SK:

I eftermiddag åker laget till Hitachi Energy Arena för att möta ett Västerås SK som har bosatt sig längst ner i tabellen. 1 vinst, 1 oavgjord, och 8 förluster med 3-13 i målskillnad är vad VSK mäktat med under första tredjedelen av säsongen. Det är rätt sjukt att det gått så dåligt hittillls. VSK har på många sätt varit, spelmässigt, ett topplag i år. Man spelar fotboll med mycket självförtroende och Kalle Karlsson har skapat en spelidé som på många sätt funkar väldigt bra. Det absolut största problemet och anledningen till att man ligger på den placering man ligger på idag är att man missar för tok för många målchanser. 

VSK har som sagt gjort 3 mål hittills, samtidigt ligger man tvåa i xG-ligan med 18,3 mål och man har missat 32 bra chanser i år(nästa lag på listan är GAIS med 18). Man ska inte gå för mycket på xG och så men har man sett VSKs matcher så vet man att statistiken representerar det man ser på planen rätt väl. Försvaret är top 5 i Allsvenskan utifrån insläppta mål, och man är laget som snittar tredje mest bollinnehav per match. ‘

Nog om min fascination kring VSK - men det jag vill få fram är att VSK troligen kommer få utdelning för sina missade chanser tids nog. Har svårt att se att de lyckas vara så pass ineffektiva i längden. De kommer säkert skapa en del chanser mot oss och då gäller det att laget är på tå för vi vill inte vara laget som viker oss mot laget som är i sämst form i hela Allsvenskan. 

Läget i BP:
BP kommer senast från en 2-1 vinst hemma mot IFK Norrköping efter två mål av Nikola Vasic. Niko är verkligen en spelare som fått bära ett gigantiskt lass under denna säsong och har verkligen överträffat mina förväntningar. Redan efter 10 matcher har han gjort lika många mål som hela förra säsongen, det får vi vara tacksamma för. 
Skadelistan ser fortsatt ungefär likadan ut där Jakobsen och Irandust fortsatt osäkra till spel. Det blir jag inte riktigt klok kring. Hur allvarliga skador har det varit? Känns inte som att vi kommer få se båda i spel tillsammans någon gång denna säsong - men då är jag bara pessimistisk. 

Ett annat spännande namn som visade upp sig i veckan är Evans Botchway som är en del av BPs nya talangprojekt. Botchway gjorde båda målen i 2-1 vinsten mot Djurgården i Ligacupen Elit. Verkar vara en snabb, direkt, och teknisk ytter som jag är extremt sugen på att se mer av. Han var inkluderad på träningsbilderna med A-truppen som klubben la ut under veckan så om han tar en plats på bänken idag blir jag inte förvånad.
Hoppas verkligen att det är en ny stjärna vi har hittat i Botchway. 

Startelvan idag kommer troligen inte att förändras allt för mycket. Calisir gick av skadad mot Norrköping men har inte hört att det ska vara något allvarligt. Skulle dock inte vara förvånad om han vilas idag ändå.

Min startelva:
Sidklev
Abrahamsson - Barslund - Heggem
Jensen - Fritzson - Odefalk - Waker
Timossi - Vasic - Christensen. 

Drömmen hade varit att kunna starta Jakobsen och Irandust också, men känns inte troligt. Botchway hade också varit en rolig offensiv chansning. 

Vilken elva det än blir så är det bara 3 poäng som gäller idag. Heja BP!  

 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-05-26 10:59:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna