Lagbanner
Inleder året med vinst! Tankar efter BP - DIF

Inleder året med vinst! Tankar efter BP - DIF

428 tappra åskådare tog sig till Grimsta IP för att se årets första träningsmatch när BP slog Djurgården med 3-0.

Årets första match är avklarad och det med bravur. Under den iskalla eftermiddagen på Grimsta IP så inledde både BP och Djurgården säsongen 2024 med en match som gav eftersmak för hemmalaget men frågetecken för bortalaget. 
Man ska inte dra för många slutsatser från en försäsong, speciellt den absolut första matchen ett lag spelar under året, men attityderna var natt och dag mellan lagen. BP kändes på tå och som att man på många sätt tog vid där man slutade förra året. Djurgården kändes betydligt mer loj, som att det var ett träningspass efter årets sista match. Tycker det borde skapa, i alla fall milda, orosmoln hos DIF-supportrarna. 

Matchen slutade 3-0 till BP efter mål av Fritzson, Vasic och Johansson i en match där BP styrde det mesta av tempot. Djurgården hade några chanser att göra mål men som Filip Sidklev avstyrde kontrollerat. 

Nyförvärven: 
I BP:s startelva fick vi se alla tre nyförvärv från start. Erik Björkander tog platsen som central mittback, Frederik Christensen som vänster wingback, och Rasmus Örqvist på mittfältet. Tycker det var kul att alla fick spela direkt och tycker att alla tre gjorde fina insatser. Björkander och Örqvist spelade bara halva matchen men under den första halvleken så tyckte jag att det såg mycket lovande ut. Christensen spelade runt 80 minuter, längst tid av alla vilket är ett otroligt gott tecken kring hans fysik. Kanske finns det chans att han gör som Alexander Jensen och spelar varje minut under tävlingssäsongen?

Juniorerna: 
Här får vi uppleva charmen med försäsongen. När juniorerna får sina första minuter i A-laget. I matchen mot Djurgården fick vi se hela sex stycken debuntanter:  Charlie Nildén, Ossian Nordvall, Gustav Renman, Martin Östergren, Philip Pawlowski och Max Vogele. För er som spelat Football Manager 2024 med BP har kanske redan fått uppleva deras kvalitéer. För mig så har Philip Pawlowski gjort typ 10 mål i Europa League-kvalet 2026, förväntar mig samma sak i verkligheten. Skämt åsido så var det väldigt kul att se nya förmågor presentera sig i BP. 

För mig så tyckte jag att Ossian Nordvall var den som stack ut mest. Det fanns ett lugn i hans spel och han såg självsäker ut på plan. Orädd i närkampsspelet, bra att hitta ytor utan boll, och ett passningsspel som imponerade. Ceesay-vibbar på Nordvall, men kommer ha det svårare att bryta sig in i laget än Ceesay i och med att vi spelar Allsvenskan nu jämfört med DIV 1 som när Ceesay hade sin breakout season.

Gustav Renman var också en som imponerade på mig under den korta tiden han var på plan. Hoppade in på högerkanten och visade kvickhet och löpvillighet. Kom förbi Djurgårdens vänsterback 1-2 gånger på slutet med fina aktioner. 
Ingen av junionerna gjorde mig besviken, har inget dåligt att säga om någon av dem. Hoppas bara att man får se dem mer framöver. 

Resten av truppen: 
Startelvan presterade bra. Inoussa såg farlig ut som vanligt och vi får hoppas att hans byte i första halvlek bara var för säkerhets skull. Skulle vara förödande om det var en allvarlig skada. Jensen, Ackermann, och Heggem fortsätter att vara imponerande. Abrahamsson fortsätter visa kvalitéer och tror vi kommer få se mycket fint från Abris denna säsong. Timossi Andersson måste börja ta sina chanser i startelvan, han saknar poäng och effektivitet offensivt - men är positivt inställd till hans potentiella prestation under 2024. 

Sen kommer vi till den punkten som kanske var främst på agendan förra året. Den centrala anfallaren. Idag startade vi utan en renodlad striker och tyckte det fungerade fint. När vi började spela med både Vasic och Johansson under andra halvlek så förändrades spelet och även om nu båda gjorde mål så imponerade ingen av dem, eller det kändes  för likt förra året där man inte känner något större hot när de är på plan. 
Om det inte är så att vi ska spela utan en renodlad striker denna säsong så känns det som att det är dags att börja leta alternativ på marknaden. 

Variationer och experiment:
Detta kommer att bli intressant att se under försäsongen. Förra året provade BP nya saker varje match i princip och jag tror att det kommer bli liknande detta år. Kanske inte lika stora experiment som förra säsongen, men tydligare och mindre experiment för att optimera truppen och spelidén. Här litar jag stenhårt på Engelmark, Mellberg, och resten av tränarstaben. Engelmark sa också i en intervju att BP är mycket längre fram och mer mogna idag än under förra årets försäsong. Det känns lovande för mig och jag känner att det finns otroligt mycket fint att bygga vidare på. 

Sammanfattningsvis var det en positiv start på säsongen, allt förutom den potentiella skadan på Inoussa. Mellberg var ute på sidlinjen och skrek nästan hela matchen som att det var en avgörande Allsvensk match. Skönt att ha Olof kvar och att vi är igång igen! 

Match igen nästa lördag - då tar vi emot AIK på Grimsta.
Ses där!

psst - ni kan följa mig på twitter/x också

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-01-21 12:14:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna