Lagbanner

Intervju med BPs Andreas Engelmark inför premiären av Allsvenskan.

Jag satt mig ner med Andreas Engelmark för att få höra hans tankar kring BPs försäsong och premiären mot GAIS på söndag.

På skärtorsdagen åkte jag till Grimsta IP för att se herrlaget göra de sista förberedelserna inför den Allsvenska premiärmatchen mot GAIS. Förutom solen, så fick jag njuta av att se vår nya danska anfallare Adam Jakobsen imponera på träningen samt att se en trupp som ser ut att vara i både bra form men också i bra sinnesstämning. 

Efter första passet för dagen så fick jag möjligheten att sätta mig ner och prata med tränare Andreas Engelmark om försäsongen, Allsvenskan, och olika taktiska aspekter.
Jag fick också tilfälle att prata med agerande lagkapten Ludvig Fritzson - den intervjun kommer en annan dag.
 



Intervju med Andreas Engelmark:

Ni har precis avslutat träningspasset, hur kändes den?

- Bra, vi håller på att förbereda oss här. Vi har idag två träningar till och idag börjar vi med lite mer specifika förberedelser inför matchen på söndag.

Hur är känslan efter försäsongen? 

- Väldigt bra tycker jag.
*Mitt i intervjun går sportchef Philip Berglund förbi*. 
- “Philip här har värvat oss bra spelare så att..det är nummer 1” säger Engelmark skrattandes. Sen så har vi ju haft en del spelare ut sedan kvalmatchen mot Utsikten, men jag tycker ändå att vi har fått ihop det bra än så länge. I Svenska Cupen gör vi en bra prestation tycker jag överlag. Sedan var vi besvikna efter förlusten mot Halmstad där vi kanske tycker att vi bör se till att vinna den matchen, men vi missar lite chanser och har inte den där sista “punchen” för att vinna den.

- De två matcherna efter har vi sett stabila ut i försvarsspelet fortsatt. Sen så vill vi såklart göra fler mål, det vill man alltid så att säga. Men vi har ändå gjort det totalt sett helt OK, men vi ska väl helst göra fler (mål).

Nu har ju BP varit nykomlingar ett par gånger, men att möta en nykomling i första matchen, är det positivt eller negativt?

- Det var en bra fråga…Vi vet ju inte lika mycket om dem som dem andra lagen, eftersom de andra lagen har vi ju mött tidigare även om det blir spelare in och ut, och nya tränare, så vet vi ändå mycket mer om lagen som var med i Allsvenskan förra året. Vi vet lite mindre om GAIS eftersom man får alltid lite annan känsla när man spelat mot dem, men vi har ändå väldigt bra koll.

- Jag känner tränaren ganska väl, vi går (UEFA) Pro-utbildningen tillsammans och nu har vi ju sett många matcher med GAIS så vi har bra koll. Sen är det klart att vi får se hur de hanterar att det är en Allsvensk premiär, men för oss är det bara att köra.

Ludvig Fritzson har fått gå in som mer ordinarie kapten nu under tiden som Gurra inte varit tillgänglig för spel, hur skiljer de sig från varandra?

- Jag kanske inte vill jämföra på det sättet, men det som jag tycker är likheter är saker som att båda är sånna man lita på att de alltid kommer göra sitt bästa och sitt yttersta på varje träning och match, och på det sättet vara ett positivt inflytande på gruppen. De är ju dem oavsett ifall de är kaptener eller inte.

- Fritzson var ju kapten under föregående säsong också och framför allt så länge säsongen gick så blev han mer bekväm. Jag menar Gurra känner vi ju alla, han har varit här väldigt länge, så det är klart att det kan påverka lite. Men jag tycker de är ganska lika på det sättet att man de låter sitt spela tala mer än att det är stora ord. Så med små medel så tycker jag Fritzson gjort ett väldigt bra jobb där.

I år tippas BP på 11:e plats i den tabell som presenterades på den Allsvenska upptaktsträffen. Har du några tankar om att vi är tippade högre än klubben någonsin varit tidigare?

- Haha, ja, jag minns inte vart vi var tippade sist vi var i Allsvenskan, men förra året var vi ju tippade toksist. Knappt att vi skulle få ställa upp tyckte de! Det är såklart vi överraskade en del där, men oss själva tror jag inte vi överraskade. Vi hade nog hoppats på minst det vi lyckades med. Sen så kanske vi blev överraskade lite spelmässigt, jag trodde att vi skulle hamna lite mer i lågt försvarsspel än vad vi gjorde under säsongen.

- I år, efter att vi gjorde en bra säsong förra året och ett starkt cupspel, så tror jag bilden av oss har ändrats lite, och det vi får ta som en komplimang. Utöver det så tycker jag inte det är så mycket att tänka på, vi måste göra det vi här för.

*Följdfråga på det* Är du helst överskattad eller underskattad när det kommer till en sån här tippning?

- Det kvittar, haha. Jag som varit ungdomstränare i BP under halva mitt liv så tänkte jag säga att alla förväntar sig att man vinner varje match och att jag är van vid det liksom så att nej, jag vet inte riktigt. Överskattad är i och för sig inte så kul för då tänker jag att de tänker…nej, jag vet faktiskt inte haha. Det är bara att köra tänker jag.

Hur mycket svengelska blir det i laget nu med alla nya danskar i laget?

- Det har blivit mer! Adam (Jakobsen) och Kåre (Barslund) håller på och anpassar sig, Frederik (Christensen) pratar mest svenska men byter till engelska ibland. Så det blir lite engelska, men när vi har gemensamma genomgångar så är allt på svenska. Sen så lägger vi in något ord här och där på engelska och försöker dubbelkolla att alla förstått vad man sagt. Hittills har det gått bra!

Med många nya spelare in i laget, och ett par spelare ut från laget - har ni behövt anpassa spelet utifrån detta?

- Ja, det blir lite så. Vi har nog samma principer, men det blir ju att vissa spelare har vissa egenskaper och det kommer påverka hur spelet ser ut. Så typ Samuel Leach Holm har ju ett sätt att spela som ganska ovanligt egentligen för den positionen. Vi gjorde ju om honom till 6:a 2022 från att ha varit mer av en 10:a, och det är inte så vanligt att se i svensk fotboll, kanske inte internationellt heller.

- Så det påverkar hur vi såg ut förra året eftersom han var spindeln in nätet många gånger, men i övrigt så tror jag att våra principer och hur vi rör oss på planen - det kommer vara väldigt likt även om det är andra egenskaper som kommer synas på de nya spelarna jämfört med de spelarna vi hade förra året.

Under försäsongen har BP, på grund av skador och sjukdomar, blivit tvungna att spela utan en ren #9, Hur ser du på den taktiska förändringen kring det? Finns det en taktik för att spela utan en renodlad striker, eller ser ni helst att vi spelar med en?

- Vi har gjort det i en del matcher förra året med väldigt bra utfall, men ibland kanske vi inte var helt nöjda. Det finns där som alternativ, men som du säger så har Nico och Ale har varit sjuka och frånvarande en period så då innebar det att de behövde komma in i allt igen. Då blev Rasmus (Örqvist) ett alternativ där, och gjorde det bra utifrån sina egenskaper. Så det finns där som ett alternativ lite beroende på motståndare och form hos våra spelare.

När vi har två anfallare i Johansson och Vasic som, jag tycker, oftast är bra i spelet men som haft problem att göra de målen som man kanske hade hoppats på.Hur ser du, eller ni, som tränare till att arbeta på det? Hur mycket handpåläggning är det på en anfallare som man vill ska göra fler mål?

- Vi försöker jobba med hur de ska positionera sig i box och löpa i box, det gör vi väldigt mycket. Sen kan vara andra tekniska saker i avslutandet som måste kikas på, hur ska anfallaren tänka? t.ex. Ofta när du är nära målet så behöver du inte så stor rörelse, det behövs inte mycket…oftast bara en stöt in oberoende om det är med huvud eller fot. Sådana detaljer kan vi absolut prata om. Sen är det såklart alltid så att det finns spelare som gör väldigt mycket mål under träning, men sen i match så får man inte så många chanser.

-Det är mycket i matcherna, som exempel anspänning, som påverkar anfallarna men i slutändan går det inte riktigt att träna allt, men vi jobbar med de detaljerna kring principer i box och olika typer av avslut.

Har redan fått en antydan från Pita (kommunikationsansvarig i BP) att jag inte kommer få svar på den här frågan, men ställer den ändå: Målvaktssituationen, vad kan du säga där? Vi har ju nu tre bra målvakter. Varav två unga, och varav en är på lån. Hur tänker ni? Är det ett val som görs inför matchdagen eller har ni gjort ert val redan?

- Vi har en konkurrenssituation där som på många andra positioner. Vi vill ha tre målvakter, det har vi varit tydliga kring mot ledningen. Även förra året kom Oscar Linnér tillbaka och tränade med oss och var tillgänglig under hösten när han inte hittade en ny klubb. Det är lite vanskligt att bara ha två keepare och Otega (Ekpuorouh) har gått på lån till Täby och ska spela där och komma tillbaka efter sin skada. Det var ju det som hände förra sommaren då Linnér kom tillbaka för att Otega gick sönder helt enkelt.

- Vi har velat haft tre målvakter hela tiden, så det är väl en orsak. Sen så tror jag att man tog chansen att ta hit Lucas Begström. Så det blir en konkurrenssituation mellan de tre (Hägg, Bergström, Sidklev).

Sista frågan - Alfons Lohake (17 år) har ju blivit uppflyttad och börjat träna med A-laget under året. Hur långt bort är han från att konkurrera om en startplats?

- Han var borta ganska länge med en axelskada men är nu tillbaka och ska sakta men säkert komma in i allting igen rent fysiskt. Just nu är det en bit ifrån, han behöver spela matcher med P19, och sen har vi det som kallas Ligacupen Elit, eller U21 som det kallades förut som han kommer vara tillgänglig för också.

- Men givetvis, flyttar vi upp en spelare så tror vi att han ska kunna konkurrera över tid. Han behöver nog den här våren för att komma in i allt igen, men han har många fina egenskaper så vi hoppas såklart han ska kunna konkurrera framöver.
Stort tack till Andreas som tog tid för att prata med mig och svara på mina diverse funderingar! 


På söndag inleder BP årets Allsvenskan med en bortamatch mot GAIS. 14:00 är det avspark på Gamla Ullevi. Jag firar påsk på Gotland och kommer inte vara på plats i Göteborg, men jag hoppas att vi blir ett gäng på läktaren ändå!

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2024-03-29 10:08:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna