Lagbanner
Kort utvärdering av BP:s första halva av säsongen

Kort utvärdering av BP:s första halva av säsongen

15 matcher har gått förbi och det är dags för utvärdering.

Halva säsongen har nu gått och BP ligger på tionde plats i Allsvenskan. En riktigt usel start utvecklades sedan till en urstark period på 8 matcher men som ebbade ut till ett sämre avslut på säsongen. 
BP har 19 poäng. Det är 6 poäng ner till kvalplats, men samtidigt endast 5 poäng upp till top 5. 
6 vinster, 1 oavgjord, och 8 förluster är resultatraden. 12 av 19 poäng har kommit på resande fot. 

Som helhet tror jag att BP har förvånat många efter första halvan av säsongen. Både tabell- och spelmässigt. Kollar vi på alla experters tippning inför säsongen så hade väl alla, utom någon enstaka, BP på 16:e plats. Självklart är att det en till halva av säsongen kvar och allt kan hända, men jag tror inte att många gör samma tippning idag. 

Lagstatistik (från FotMob)
1.3 mål per match (7:e plats)
21.1 förväntade mål (5:e)
4,3 skott på mål per match: (9:e)
23 stora chanser skapade (5:e) 
22 missade bra chanser (3:e)

1.6 insläppta mål per match (13:e) 
5 hållna nollor (5:e) 

BP har spelat ett framåtlutat spel präglat av bollinnehav och positionsförflyttningar som har bidragit till att vi är på övre halvan när vi kollar på offensiv statistik samtidigt som vi är nära nedflyttningsplats när det kommer till antalet mål vi släpper in per match. Det är tydligt att vi släpper in för många mål i dagsläget om vi inte vill hamna på den undre halvan. Samtidigt är det inte så enkelt såklart. Vi har stora problem att göra mål de chanser vi skapar. Vi är i toppen när det gäller förväntade mål, och stora chanser skapade, men också i antalet missade chanser. 

BP:s säsong sammanfattades ganska väl i matchen mot Häcken: Imponerande spelmässigt, slarviga framför mål, kämparinsats på bortaplan, misstag från målvakt. 
Generellt är jag nöjd med den första halvan av säsongen. Hade skrivit “överlycklig” om inte formsvackan de senaste 4 matcherna hade kommit. Laget spelar fin fotboll, kämpar varje match, och vi har en tabellplacering som vi skulle vara nöjda med i slutet av säsongen. 
Med det sagt så finns det mycket att jobba vidare på, och som tur är så är det nog ganska tydligt från tränarnas perspektiv kring vad som behöver jobbas på. Jag tror också att förväntningarna från oss supportrar har höjts några snäpp vilket nu innebär att vi gärna inte får några dramatiska slutmatcher för att säkra kontraktet. 

Min lista på de 3 bästa spelarna under första halvan: 
1. Samuel Leach Holm - håller genomgående hög nivå och är så otroligt viktig för spelidén. Lugn med bollen och otrolig på att hitta förlösande passningar. Om vi lyckas behålla honom över nästa säsong så ska vi vara överlyckliga. Fantastiskt positionsbyte från ytter till defensiv mitt. 
2. Alexander Jensen - nyförvärvet från Danmark som givit oss en helt ny dimension i uppbyggnadspelet. Alltid involverad framåt och bidragit med mål & assist. Wingback som hittar ytor centralt och springer som en häst hela matchen. En klassvärvning! 
3. Amadeus Sögaard - Har sagt det flera gånger nu men Amadeus har växt så otroligt mycket i mina ögon. Trodde inte att han skulle klara av Allsvenskan på den nivå som han gör. Tagit för sig rejält och fortsätter vara aggressiv och markeringssäker. Stabilast i mittförsvaret och räddat upp många situationer i år.

Här kommer lite spelarstatistik från de första 15 matcherna (från Wyscout)

Matcher spelade: 
1. Pettersson, Jensen, Fritzon, Ackermann, & Sögaard: 15 (100%) 

Minuter spelade: 
1. Jensen & Sögaard - 1485
2. Leach Holm  - 1343
3. Pettersson - 1252
4. Waker - 1211

Mål: 
1. Pettersson - 6
2. Fritzon & Vasic - 3
3. Cosic - 2 
4. Waker, Omorowa, Jensen, Kroon, Ackermann - 1

xG: 
1. Petterrson  - 5.36
2. Vasic - 4.35
3. Fritzon - 2.5
4. Cosic - 1.8
5. Leach Holm - 1.75 

Assist: 
1. Waker, Jensen, Leach Holm - 2 
2. Johansson, Fritzon, Vasic - 1 

xA: 
1. Jensen - 2.51
2. Pettersson - 1.76
3. Leach Holm - 1.58
4. Fritzon - 1.38
5. Johansson - 1.1

Spelarbetyg (enligt FotMob) 
1. Leach Holm - 7.56
2. Waker - 7.42
3. Jensen - 7.25
4. Pettersson - 7.2
5. Fritzon - 7.16. 

Simon Johanssonjohansson.bromma@gmail.comTwitter/X: @olofpontusgurra2023-07-19 15:11:00
Author

Fler artiklar om Brommapojkarna